Кога е най-подходящия момент да започна да инвестирам?

metaverse

Well-Known Member
Темата е дълга, но на форума му липсват такива. Понякога имам чувството, че някои хора са тук само за да спамят с конспиративни постове и тук таме някоя интересна тема с въпрос. Можете да скрейпнете форума и ще видите интересен модел за различните автори. Както и да е!

Отговора е вчера ;) А следващия момент е днес.

Пускам нова тема, в която този път ще споделя каква сила има т.нар. смесен ефект (компаундинг). Искам да отбележа, че няма да взимам предвид инфлация и няколко други по-сложни елементи.

Ако погледнете сайта на НОИ ще видите, че минималната пенсионна възраст за мъжете през 2037г. ще бъде 65г :eek:. Не че някой трябва да разчита на пенсия, но това е друга тема и не е за този форум, защото все пак е за предприемачи.

Ще приема 65г. за крайна възраст на активен работен период. Това е времето през което човек заема своето лично време срещу някакъв вид заплащане. Дамите да коригират данните в поста за своя кейс, не ги дискриминирам.

Разбира се това не означава, че на 65г. трябва да спрете да работите. Richard Branson е на 71г. и все още води доста активен живот. Не означава и да не се пенсионирате по-рано.

Аз започнах да работя на 17г. Няма да броя първите две години, защото бях в много кофти момент от живота си и едвам свързвах двата края.

На 19г. вече имах някаква работа. Ако бях започнал да спестявам и инвестирам още тогава това прави общо 46г.

Всеки може да спестява 50-100лв. на месец. Когато дойде някой и ми каже "Ама няма от къде!" не знам какво ми идва да му направя и за това обикновено му тегля една... :mad:
- Пушиш ли?
- Пиеш ли?
- По тъпи кафета за чесане на езици ходиш ли?
- Правиш ли безсмислени покупки на неща, които всъщност не са ти нужни?
- А дали си от тези хора, които дават по 20-30% от доходите си за лизинг на скъп автомобил?
Това дори са по-скоро вредни навици, които така или иначе е добре да се премахнат.

В днешно време е много лесно да изкараш още 100лв. отгоре като свършиш някоя странична задача. Вместо да киснеш пред телевизора вкъщи или да скролваш в социалните мрежи. Аз съм работил почасово през уикендите за някой лев повече като общ работник, на бензиностанция и на автомивка.

Знаете ли колко пари ще имате след 46г. ако заделяте по 50лв. всеки месец? 27,600лв. Не са много, но е по-добре от 0.

Как можете да увеличите тези пари? Да предположим, че внасяте на куп 50лв. (или 600лв.) един път в годината в индекс от типа на S&P500. Има малко значение дали е в началото или края на годината, но както и да е. Разликата не е фрапираща и не е толкова важна.

S&P500 се води за един от най-добрите и сигурни методи за пасивно инвестиране. Неговата доходност за последните 30г. е 10.72% Тук влизат големите финансови кризи като 2008г, както и малките от 2018г.

След 46г. тези 27,600 биха били 606,528лв. Това е с 50лв. на месец. При 200лв./м. тази сума става 2,426,113лв.

Да погледнем друга ситуация. Не съм на 19, но съм се сетил, че искам да спестявам и инвестирам. Започвам от 0-та. Късно ли е? Не разбира се. Просто в зависимост от това каква цел имам ще трябва да отделям малко повече.

Да кажем, че аз и жената взимаме средната работна заплата в София, което в момента е около 2000лв. Поне според НСИ. Моя принцип е, че 20% от месечния доход на семейството ми трябва да отива за спестявания и инвестиции.

Това прави 800лв. Остават 3200лв. за всичко останало. Повече от достатъчно е. Живели сме и с много по-малко.

Направил съм така, че всеки месец автоматично тези 20% отиват към определена "инвестиционна" сметка. От там се разпределят по различни пера. Висок риск, среден риск, нисък риск. Това се случва преди всички разходи за да няма изкушения. В случая нека приемем, че искаме всичко да отива в перото с нисък риск.

Аз съм на 34г. Това прави 31г. до пенсия. При 10.72% доходност нашите спестявания биха били 2,036,476лв.

Примера по-горе е с напълно пасивно инвестиране. Индексите като S&P500 са създадени точно с тази цел за хора, които нямат време или знанията сами да управляват парите си. Между другото за 2021г. S&P500 има 26% доходност. Повреме на години на растеж (bull markets) доходността е много добра.

Не е трудно да имате по-висока доходност от тази на индексите. В друга тема съм дал пример за един от начините.

В тази таблица можете да си поиграете с процентите за да визуализирате по-лесно разликите https://docs.google.com/spreadsheets/d/1X51Va2pNRrBI7wvQ3lPa_pNBwz5ewcOI0f9_olrLixI/copy.

Като за финал да допълня с нещо друго: не се подвеждайте от популярните напоследък "инвестиционни застраховки". Особено хората в ИТ фирмите, там ги пушват най-много. Имат изключително ниска доходност, защото таксите им са убийствени. Никой няма да управлява парите ви по-добре от самите вас.
 
Понякога имам чувството, че някои хора са тук само за да спамят с конспиративни постове и тук таме някоя интересна тема с въпрос. Можете да скрейпнете форума и ще видите интересен модел за различните автори. Както и да е!
Хахаха, прав си, и аз виждам някои *хора с модел на "мишка от обърканото стадо". Даже ги виждам как са се нагълтали с отрова за мишки и скоро ще дадат фира. Но "както и да е"!.:)
Успех с темата, дано помогнеш на повече хора да сложат правилен ред в инвестиционните си намерения, съобразно вярното отчитане на всички нововъзникващи пазарни фактори (маса от които предстоят, и които ти неизменно следиш, а вярвам - и умело предвиждаш)!:)
 
Супер полезна информация, но ме интересува и друго. Да кажем, че си вложил 25 000 лева и нещо срива цената, дали ще е война или друго такова събитие, сега примерно постоянно се говори за Русия, Украйна, Америка и такива конфликти.

Възможно ли е на сутринта като се събудиш всичките ти спестявания да са изчезнали? Малко е като конспирация, но все пак реално не се знае какво ще се случи за 30 години примерно.
 
Супер полезна информация, но ме интересува и друго. Да кажем, че си вложил 25 000 лева и нещо срива цената, дали ще е война или друго такова събитие, сега примерно постоянно се говори за Русия, Украйна, Америка и такива конфликти.

Възможно ли е на сутринта като се събудиш всичките ти спестявания да са изчезнали? Малко е като конспирация, но все пак реално не се знае какво ще се случи за 30 години примерно.

Първо тези индекси са строго регулирани. Дадох пример с кризите през 2008г. и 2018г. Редовно има корекции от по 10-20%. Съвсем нормално е. Да изчезне 100% всичко трудна работа. Прекалено много пари има вътре.

Дори да има голяма криза, война и т.н. ти реално не губиш пари освен ако не направиш идиотската постъпка да продадеш на загуба точно тогава.

Не забравяй, че идеята е пасивна дългосрочна инвестиция. Краткосрочната волатилност не те интересува. След 1-3-5-10 години всичко се връща постарому. Всъщност по време на криза е най-подходящо да се купува.

Да, очаква се скоро пак да има корекция и то голяма. Но пак няма никакъв проблем да купиш и на върха. По-добре е от това да изпуснеш следващия пик.

Ето ти една графика, която ясно демонстрира точно за какво говоря. Индекса го има от 64 години.

Войните и кризите се виждат кога са. Включително Covid и рецесията от 1929г. до 1933г.



Screen-Shot-2021-12-29-at-16-00-43.png
 
Супер полезна информация, но ме интересува и друго. Да кажем, че си вложил 25 000 лева и нещо срива цената, дали ще е война или друго такова събитие, сега примерно постоянно се говори за Русия, Украйна, Америка и такива конфликти.
По принцип се разхвърля риска в да кажем 10 различни инвестиции, не само в борсата. @metaverse е забравил да спомене, че трябва да има буферни пари в случай на намаляне или спиране на паричен поток под различни форми, като болест, загуба на работа, фалит и др. Понякога от зависи от инвестицията, се излиза бавно, от няколко месеца до година или няколко години. Буферните пари могат да са в кеш или вложени в бързо ликвидни неща, като например в инвестиционно злато или и в двете.

Възможно ли е на сутринта като се събудиш всичките ти спестявания да са изчезнали?
Всяка инвестиция е риск, който каже обратното - лъже!

Дали ще:
  • Инвестираш на борсата, когато ти печелиш, то някой друг губи и обратно. Тези пари трябва да дойдат от някъде. = Риск
  • Строиш къща за гости и инвестираш много пари но става земетресение или цунами я отнася и тя изчезва = Риск
  • Засяваш нива с Жито но минава градушката и го убива = Риск
  • Отваряш магазин, който може да фалира= Риск
  • Инвестираш в уебсайт, който може да не се реализира = Риск
  • Купуваш си билетче от националната лотария за 1лв, което може да не спечели = Риск
  • Инвестираш всичките си спестявания в мечтаната кола но утре може да и блокира двигателя = Риск
Това, което се опитвам да кажа е, че трябва да примериш риска и най важното, когато и колкото инвестираш в нещо, трябва да си готов да го загубиш. Сигурни неща няма.
 
какво става ако дължиш пари на нап и вкарваш пари в сип 500, коя борса да използваш за да няма как да запорират инвестицията ти?
 
По принцип съм на мнение, че човек не бива да инвестира в неща, които не разбира. По тази тема мисля беше говорил и Уорън Бъфет преди време. Например аз познавам страшно много хора, които "инвестираха" в крипто и се набутаха с много пари - пример: група за крипто търговия, където се пускат тук-таме успешни сигнали за валути, за да се спечели доверието на хората и след това афилиейт линкове към "системи за инвестиране на криптовалути с гарантирана доходност". Въпросните "системи" се оказват класически понци схеми, които горят след известно време. Проблемът е там, че хората вярват на приказките за гарантираната доходност чрез "сложни и сигурни системи от трейдове на борсата" и приемат инвестицията като безрискова.
Други пък купиха на върха и продадоха при първата мащабна корекция. Ако те разбираха как работи блокчейн и защо са създадени криптовалутите, какви проблеми решават и като цяло какво стои зад тях, нямаше да го имат този проблем. Когато не разбираш от нещо се набутваш много лесно с аматьорски грешки. Така че моят съвет е - намерете си компания, чийто бизнес модел разбирате поне бегло, защото сигурна инвестиция няма и не може да се разчита, че това, което е работело преди ще работи и сега.
 
По принцип се разхвърля риска в да кажем 10 различни инвестиции, не само в борсата.

Като цяло това зависи от индивидуалната преценка. Понякога си струва всички плодове да са в една кошница. Аз лично съм твърдо против диверсификацията до като човек е млад и може да си позволи риска да инвестира в нещо, което познава добре. Вместо инвестиция в нещо, което не разбира, само колкото да диверсифицира.

В случая не е нужно да разбираш. Става въпрос за общоприето пасивно инвестиране. Дори пенсионни фондове купуват S&P500.

@metaverse е забравил да спомене, че трябва да има буферни пари в случай на намаляне или спиране на паричен поток под различни форми, като болест, загуба на работа, фалит и др.

Не съм пропуснал. Споменах, че разпределям в няколко пера и за простота на примера приех, че ще използвам само перото с най-нисък риск. Но това пак е до отделна преценка на всеки човек.

Понякога от зависи от инвестицията, се излиза бавно, от няколко месеца до година или няколко години. Буферните пари могат да са в кеш или вложени в бързо ликвидни неща, като например в инвестиционно злато или и в двете.

Чакай малко... От коя инвестиция на пазара се излиза 1 година, не разбирам? Това не е недвижим имот :eek:. Парите в акции и индекси са ликвидни колкото кеша. https://www.businessinsider.com/liquid-assets

Ако имаш марджин дори не е нужно да продаваш, защото можеш просто да изтеглиш на кредит при това с много по-ниска лихва от банка и без разправии с ходене до клон и чакане за одобрение. Дългите позиции са в ролята на обезпечение. В Interactive Brokers лихвата е 1% ако акаунта ти е над $100,000. Ако е над $1,000,000 лихвата е 0.5%. Нагоре става 0.3%.

Всеки има кредитна карта и овърдрафт. За някои хора това са 6 цифрени суми за спешни случай. Пак е по индивидуална преценка и няма едно правило.

Съгласен съм, че трябва да имаш някакъв вид буфер, но този буфер спокойно може да е ETF.

Всяка инвестиция е риск, който каже обратното - лъже!

Дали ще:
  • Инвестираш на борсата, когато ти печелиш, то някой друг губи и обратно. Тези пари трябва да дойдат от някъде. = Риск
  • Строиш къща за гости и инвестираш много пари но става земетресение или цунами я отнася и тя изчезва = Риск
  • Засяваш нива с Жито но минава градушката и го убива = Риск
  • Отваряш магазин, който може да фалира= Риск
  • Инвестираш в уебсайт, който може да не се реализира = Риск
  • Купуваш си билетче от националната лотария за 1лв, което може да не спечели = Риск
  • Инвестираш всичките си спестявания в мечтаната кола но утре може да и блокира двигателя = Риск
Това, което се опитвам да кажа е, че трябва да примериш риска и най важното, когато и колкото инвестираш в нещо, трябва да си готов да го загубиш. Сигурни неща няма.

Тук си много прав. Всяко начинание крие някакъв риск. Обаче повярвай ми риска тук е значително по-нисък от повечето други начинания. https://www.investopedia.com/articl...16/put-10000-sp-500-etf-and-wait-20-years.asp (btw този сайт е много добър за всеки, който сега започва).

Не забравяй, че говоря за индекс - а именно съвкупност от 500-те най-добри компании в САЩ. Редовно се ребалансира, май беше 1 път на всяко тримесечие.

Имаше и една формула, която позволява да се сравни риска за почти всяка инвестиция ама нещо не мога да я изкопам в момента... На практика S&P500 е бенчмарка.

По принцип съм на мнение, че човек не бива да инвестира в неща, които не разбира. По тази тема мисля беше говорил и Уорън Бъфет преди време. Например аз познавам страшно много хора, които "инвестираха" в крипто и се набутаха с много пари - пример: група за крипто търговия, където се пускат тук-таме успешни сигнали за валути, за да се спечели доверието на хората и след това афилиейт линкове към "системи за инвестиране на криптовалути с гарантирана доходност". Въпросните "системи" се оказват класически понци схеми, които горят след известно време. Проблемът е там, че хората вярват на приказките за гарантираната доходност чрез "сложни и сигурни системи от трейдове на борсата" и приемат инвестицията като безрискова.
Други пък купиха на върха и продадоха при първата мащабна корекция. Ако те разбираха как работи блокчейн и защо са създадени криптовалутите, какви проблеми решават и като цяло какво стои зад тях, нямаше да го имат този проблем. Когато не разбираш от нещо се набутваш много лесно с аматьорски грешки. Така че моят съвет е - намерете си компания, чийто бизнес модел разбирате поне бегло, защото сигурна инвестиция няма и не може да се разчита, че това, което е работело преди ще работи и сега.

Недей да бъркаш спекулацията в нова технология като блокчейна (възможно най-рисковата позиция) с инвестирането в ETF, инвестирането в индекс и инвестирането в индивидуална компания. 4 различни неща са. :)
 
какво става ако дължиш пари на нап и вкарваш пари в сип 500, коя борса да използваш за да няма как да запорират инвестицията ти?
Когато решиш да продадеш и преведеш пари към българска сметка НАП ще вземе своето. Всъщност в която и да е държава е така. Дори онлайн банките като Revolut изпращат данни на НАП.

Има държави, където няма данък печалба. Например Монако. Но пък там е трудно да отвориш банкова сметка. Т.е. трябва да имаш много пари.
 
Последно редактирано:
какво става ако дължиш пари на нап и вкарваш пари в сип 500, коя борса да използваш за да няма как да запорират инвестицията ти?
С добър юрист и бързо действие! Трябва текуща сметка за съвместно ползване (никъде в закона не пише че сметката трябва да е банкова, може и да е акаунт някъде ;)) по член 419 от търговския закон. Документирането на отношенията между участниците е важно и става с протоколи към договора. Тая врътка може да се използва и при "блокирани" сметки. Стига ти толкова. Чао, че да не ни развалят празниците :rolleyes:


264673348_10158344142581516_8356715864204418021_n.jpg
 
Средностатистическият човек нямам знанията да инвестира. Максимиума е закупуване на имот. Мнго се кефя някой каот каже всеки може да спести 50-100 лв?!? В България 90% от хората не могат, доходите им са по минимума. Искам да обясниш на човек със заплата 1200 лв с 3деца, жена и един родилте с 100 лв пенсия как да пести....
 
Средностатистическият човек нямам знанията да инвестира. Максимиума е закупуване на имот.

Именно за това дадох пример с пасивна стратегия. Не са нужни знания. Целия свят го прави. Разбирам недоверието.

Мнго се кефя някой каот каже всеки може да спести 50-100 лв?!? В България 90% от хората не могат, доходите им са по минимума. Искам да обясниш на човек със заплата 1200 лв с 3деца, жена и един родилте с 100 лв пенсия как да пести....

Ще ти кажа една малко груба истина. Повечето хора ги мързи! Ще дам и пример с мои много близки познати от ученическите ми години. Имат еднакво ниво на образование, с висше са всичките. Ако имаш желание ще те запозная с тях за да добиеш по-добра представа.

Две млади семейства. Едното с 1 дете. Едвам смогват. Другото имат 2 деца и са много напред финансово.

1. Едните ги мързи. Ама много ги мързи. Когато и да се видим темата на разговора е колко са недоволни от държавата, как парите не стигат защото еди кой си е виновен и как няма работа. Мъжа цъка онлайн игри през всяка свободна минутка, безработен е. Жената се оправдава с детето, че е много заета и няма време. Продавачка е. И двамата пушат и често прекаляват с алкохола. Карат кола, която не им е по бюджета. Имат собствено жилище, панелка в Люлин подарък от родители.

2. Другите не се оплакват. Мъжа е шофьор, в момента е на някакъв курс за C# с договор за работа после. Има онлайн магазин и продава разни дреболии от Aliexpress в OLX. Жената гледа децата, работи като HR и е freelancer - пише статии и поддържа сайтове, социални мрежи и др. Върти си нещата основно във Facebook. Когато се виждаме с тях обикновено обсъждаме идеи за пасивен доход. Не пушат. Живеят под наем. Общо взето супер предприемчиви хора са.

Защо едните могат, а другите не? Извинвай, но разликата е мързел и желание. Някои хора просто не стават.
 
Записвам се за темата. И мога също да допълня, както вече бе споменато, че инвестирането трябва в един момент, ако не и някъде в самото начало да бъде разпределена, а именно разпръсната измежду различни направления, от ценни книжа, до недвижимо имущество, до бизнес и т.н., като много зависи и от самия инвестиционен капитал, разбира се. Аз съм фен на високорисковите, няма какво да си кривя душата. И по-специално бизнеси. :) Акциите не са ми много на душа, а недвижимите идват скъпи и малко тромави, но поне идея по-сигурни. И ще се съглася, че всяка една инвестиция, в какъвто и да е актив, носещ пари, или с перспективи да нови, носи със себе си своя риск, малък или голям, това е силно обвързано и с самата възвръщаемост.
 
Аз съм фен на високорисковите, няма какво да си кривя душата. И по-специално бизнеси. :)
До колкото знам там е тръпката :)
Запознат ли си с краудфъндинг- стартъпи, понеже тази тема ми е интересна от известно време но не съвсем ясна ?
 
До колкото знам там е тръпката :)
Запознат ли си с краудфъндинг- стартъпи, понеже тази тема ми е интересна от известно време но не съвсем ясна ?
Да, голяма е тръпката, а ако и разбираш от това, с което ще наливаш, ти е и интересно и може все на някъде да драпаш. :)

Не съм, имам много бегла информация, и до наученото до момента, там става дума и за не малки бюджети като стартови инвестиционни. Освен, ако не е разцепен на много даден стартъп, за много участници, имам предвид. Имаше няколко платформи дори, които следях преди няколко години.

https://www.kickstarter.com/ & https://www.crowdfunding.com/

Там малко ти бяга фундамента, който може да следиш само в мрежата, и тук таме, ако се пусне някакви информация към заинтересуваните или вече участниците. А и може би ми липсва малко литература дали това е довело някой до някъде, нещо като съксес сторис от това, че си следял, гледам инвестирал в някой стартъп. Но е точно моя тип инвестиране - яко риск, и ако стане, ще стане добре. :)
 
До колкото знам това е вид дарителска платформа за стартъпи. Да речем искаш да направиш енциклопедия на България, правиш презентация и показваш страхотни неща, които си снимал и видял през обиколките ти. Обяснявш целия бизнес план на това как ще направиш тази много яка енциклопедия и ще покажеш места, които повечето хора в България не знаят че съществуват но ти трябват $3000 да платиш на издателство да я разпечата. И аз си казвам "ееее тва е супер" и ти давам 1-2 или $10 за да те подкрепя безвъзмездно, само защото ме кефи идеята. Неща от този род.
Иначе втория сайт е вида стартъпи, които имам в предвид и от които могат да се изкарат пари. Може да направиш 100-200- 1000% ретърн на инвестицията но ако знаеш какво правиш и как и къде да инвестираш. Подобно на другите в които и ти инвестираш :)
 
Твърдението:
Ще ти кажа една малко груба истина. Повечето хора ги мързи!
Доказателството:
Ще дам и пример с мои много близки познати от ученическите ми години...
Две млади семейства.
С баснята за двете приятелски, при това млади семейства, се "доказа" цялата теза за "мързела на повечето хора". Направо невероятно. Звучи като преписано от американски курс по бизнес "развитие".
Според мен говорим за тежък случай на "инвестиционен гуру-манталитет". Чудесно, нека видим неопровержимите дългосрочните резултати на инвестиционно посветените. (Разбира се, тези резултати, ако са незадоволителни, винаги могат да бъдат отдадени на проява на мързел от посветените. Което е точно това, което обикновено се случва.)

И аз се записвам за темата; макар че не знам какво значи това, но ще следя (почти) мълчаливо с интерес.
Силата на темата, разбира се, е основана на убеждението, че следващата година ще бъде почти като всяка друга. Е, може да има маалко повече смущения, но нищо извънредно. Едно почти религиозно убеждение, погледнато през призмата на напълно пропуснатите от темодържеца факти и развития. А те са пропуснати пак заради почти религиозното убеждение в ослепителната сила на инвестиционната предприемчивост. Някаква форма на сребролюбие, вероятно.:)

Чудесно. Аз пък казвам: 2022 като никоя друга година досега. Контролирано срутване никога невиждано до днес. И всичко предполагано в контекста на "почти нормалната 2022" пада с гръм и трясък. Нека видим? Разбира се, че ще го видим.:)

Внезапна актуализация: А, я виж, вратата зад намерението за инвестиционно посвещение взема да се открехва с конкретни нови теми-предложения. Очаквано. Аз, като по-тъп и мързелив, точно тва си и мислех през цялото време: тоя безкорисен устрем за инвестиционна информираност на населението скоро ще се обективизира в напън за финансова полза за информатора. Демек: някой всъщност следи добре скоростта на падането на пазарната гилотина и реално иска да се освободи с печалба от предстоящите да бъдат гилотинирани активи. Като за целта ги предлага върху вече постлан килим, изчистен от "дезинформацията" за големи смущения в пазарната картина.

Помня един коментар на същия гуру (с цензура на места, да не привнасяме тема в тема): "Виждам, че източниците ви на новини са изключително достоверни. За съжаление проблема с дезинформацията е по-голям дори от този с *****. Тъжно ми е, че млади и уж образовани хора толкова лесно могат да бъдат манипулирани... През това време много мои приятели си отидоха от чист инат"
Повтарям същото от първите 2 изречение за инвестиционно информирания. Вторите 2 са ми наопаки: изключително се радвам "че млади и уж образовани хора толкова лесно могат да бъдат манипулирани" и обективно очаквам да си отидат от и с чистата си сляпа простотия.:)

Да припомня и друго от гуру: "Обикновено са хора от по-ниските слоеве на обществото. Много несигурни и лесно се влияят от чуждото мнение. Често с психологични проблеми от типа на тревожни разстройства. Обикновено вярват и в други конспиративни теории... Цялото това нещо произлиза от там, че хората нямат доверие на властта."
Да, точно това са около 34-годишните инвестиционно омаяни лешпери. Вярват като шаранчета, например в конспиративната теория, че нищо кой знае кво няма да се случи догодина. Сега и ползата от доверието във властта ще я видим.:)

Към Мод.: Позовавам възможността за веселият си коментар на едни от първите изречения в темата:
Понякога имам чувството, че някои хора са тук само за да спамят с конспиративни постове и тук таме някоя интересна тема с въпрос. Можете да скрейпнете форума и ще видите интересен модел за различните автори.
 
  • Like
Реакции: Ivo_
На мен темата ми харесва, хубаво е да се говори за инвестиции. Но нека да не е само "как да инвестираме в борсата" а по принцип.
А кога е най подходящия момент - колкото по рано по-добре. Аз ако бях инвестирал преди 20 години вместо да си харча парите по кръчми и жени, сега щеше да е друго :D
Има и друга група хора, които не са мързеливи е по скоро финансово не грамотни.
Познавам хора със средно образование , след като прочетат 1-2 книги по темата и живота им се променя коренно стига да имат желанието. Искам да кажа това, че дори да си човек с висше със заплата от 5000лв, пак може да е финансово не грамотен и дори да минава на овърдрафт до следващата заплата, понеже си е изхарчил парите и няма 1 стотинка спестена. Знам за такива случаи.
 
@partytime , да, за едните (първия сайт) гледаш идеи, които нали се сещаш, че се реализират по-успешно защото са някакви инициативи от хора с идеи и любители на самата идея. Там има много страст, много креативност, много желание и просто, ако това нещо излезе в някой кроудфъндинг, направо в целта ще е. Нали се сещаш, че ние като странични наблюдатели нямаме много фундамент, та гледаме къде какво ще се търси, какво предлагане има, какви хора седят зад проекта и каква реализация ще има. И определено, такива стартъпи имат голям ритърн. Както се вика може да уцелиш следващия Snapchat, но вероятността да ти потънат парите е голяма, за това не става и с много четене, а и късмета си трябва, но да речем, че риска би могъл да се намали драстично при силно четене, проучване и дори свързване с екипа, за да си зададеш въпросите и да си направиш проучването.
 
На мен темата ми харесва, хубаво е да се говори за инвестиции. Но нека да не е само "как да инвестираме в борсата" а по принцип.
А кога е най подходящия момент - колкото по рано по-добре. Аз ако бях инвестирал преди 20 години вместо да си харча парите по кръчми и жени, сега щеше да е друго :D
Има и друга група хора, които не са мързеливи е по скоро финансово не грамотни.
Познавам хора със средно образование , след като прочетат 1-2 книги по темата и живота им се променя коренно стига да имат желанието. Искам да кажа това, че дори да си човек с висше със заплата от 5000лв, пак може да е финансово не грамотен и дори да минава на овърдрафт до следващата заплата, понеже си е изхарчил парите и няма 1 стотинка спестена. Знам за такива случаи.
Темата е супер и според мен трябва да има много такива. Да не говорим, че и трябва да са категоризирани като:

- Инвестиции в акции;
- Инвестиции в недвижимо имущество, наеми, концесии;
- Инвестиции във високорискови проекти;
- Инвестиции в малки бизнеси;
- Инвестиции в стоки;

И да речем тази тема, още в началото да има препратки. Нещо такова. И всеки с неговия опит да пълни с подходящи съвети и подводни камъни, които може да срещне по пътя си. Примерно и в коя сфера как е. Ще е най-добре така. :)
 

Горе