Какво предстои за Tesla

Първата седмица на годината стана грозничка. :D
FED явно ще спомогне да се случи моето виждане за годината и надценените компании вече понесоха първи удар. Кой печели? Основно петролния сектор. Очаквано развитие и както писах по-рано в темата, точно в този сектор ще видим ATH след ATH.

п.п. И тесла падна повече от 10% до края на седмицата, както се очакваше. :)
 
Това е макро евент. FED утре може да обърнат на 180 градуса, както стана когато Powel беше преизбран. Днес е hawkish, защото Biden го привика на среща преди резултатите за стола на FED, утре dovish щото нещо друго.

Фундаментално няма промяна за компанията и пазара като цяло е надолу, не е само tech. Идат отчети + още няколко макро евента. Не бързай. Държа на думата си. Нека мине 1г. и ако тези 3 позиции (които в момента са почти $19к назад) имат повече профит от горната TSLA позиция ще получиш абонамент за WSJ за 1г. ;)

Аз лично ще съм повече от щастлив TSLA да падне с още. Колкото повече толкова по-добре, защото продадените Call опции печатат пари при спад.
 
Може да обърнат, може и да не обърнат. Като цяло и без FED масово надутите цени на технологичния сектор си го заслужава sell-off-а.
А за профита до края на годината ще предпочитам бира. ;)
Аз съм твърдо против алкохола, така че бирата не важи. Нещо друго може.

Някой май е изпуснал влака за tech сектора :D Нали знаеш, че и компании като AAPL и AMZN имаха много висок PE? Даже до съвсем скоро AMZN беше с над 300 (колкото TSLA).

Всъщност все още се води висок, защото AAPL е около 30 (над средната стойност на s&p500), а AMZN 63. AAPL стана първата $3t US компания и то по време на криза сега. Всички бухат пари там особено когато искат да паркират кеш ;)

Обърни внимание на TSLA какво става с всеки отчет. Сега сметни колко ще бъде след следващия отчет на база прогнозираните цифри, защото вече знаем броя доставени автомобили.
 
Аз в aapl и msft влязох и излязох на 15-20% горница, тъй като към виждал по-добри варианти. В случая продължиха да катерят, и пропуснах още толкова, но пък няма как да случиш винаги.(реално ако се разровя да видя какво съм направил с парите е много по-вероятно да съм изкарал повече).
За тесла ти написах мнението си. Абсурдно висока цена за дори 3 години напред. Нито се връзва на автомобилните компании, нито на технологичните. Рисково и излишно.
Лошо няма, че дори в момента я намирате за привлекателна възможност. Щом изкарвате пари.
Аз просто съм по-практичен е не вярвям в чудеса.
 
За Тесла предстои тесла. Всички големи концерни вече почват да вадят електрички. ;)
Споко. Всяка година имаше по 1-2 "килъри" на Тесла и с днешна дата, вече даже не ги споменават.
Дали "големите" ще настигнат, че и задминат... питай GM. :D
 
Споко. Всяка година имаше по 1-2 "килъри" на Тесла и с днешна дата, вече даже не ги споменават.
Дали "големите" ще настигнат, че и задминат... питай GM. :D
Аз бих заложил на WV. Там се появява голям конкурент. ;)
 
За Тесла предстои тесла. Всички големи концерни вече почват да вадят електрички. ;)
За същите ли концерни говориш, които 10г. хейтеха Tesla и лобираха, че EV няма как да бъде рентабилен бизнес? Първо защото бяха скъпи, после нямаше рейндж и всякакви други митове. Свърши тя :)

Накрая се оказа, че един прост семеен седан има по-добър перформънс от ДВГ hypercar за $1,000,000. Че даже и по-голям рейдж.

Нали разбираш, че няма как изведнъж да наваксаш 10 години R&D? Колкото и пари да имаш... Дори Tesla веднага да спре всякакво развитие пак ще им трябват много години за да ги настигнат. А те не стоят на едно място. Всъщност ускоряват с много големи темпове и разликата става все по-голяма.

Нищо чудно, че всеячески копират и се сравняват с Tesla.

Не работят така нещата. :) Не е достатъчно да вземеш ДВГ купе и да му боднеш батерия. Само сравни какво е под капака на Ford Mach E - жестокия лабиринт от маркучи отпред с Octovalve на Tesla https://www.emobility-engineering.com/tesla-octovalve/ Има същата функция. Мога да дам стотици такива примери с други марки.

Да не говорим, че тепърва има да инвестират в технологии, фабрики, софтуер, вертикална интеграция (която в момента на практика не съществува при тях, защото те не са tech компании) и др.

Имай предвид, че до тук говорим само за ауто вертикала от бизнеса на Tesla. Не броим energy, AI, застраховки, trucking и много други.

И в заключение има един много интересен принцип по темата. Нарича се "The Osborne effect". https://en.wikipedia.org/wiki/Osborne_effect

Или накратко - легаси ауто трябва да канибализират текущото си производство до като хайпват новите EV модели. Много клиенти вместо сега да си купят нов ДВГ автомобил ще предпочетат да изчакат следващ EV модел. Съответно това се отразява на финансите им. Отчетите са публични, разгледай ги. Те говорят достатъчно.

За една нова EV компания е много по-лесно да се развие като такава от колкото легаси ДВГ компания. Повечето легаси или ще фалират или ще бъдат купени.
 
Последно редактирано:
Абсолютно за същите. Защото когато някой наклони пазара в една посока и тенденцията се смени рязко, бизнеса има две алтернативи - да се адаптира или просто да загуби позиции там. А както се очертава, това ще е доста тъсено и желано. Няма значение какво ще се инвестира, или го правиш и годниш срокове, или просто изоставаш, което ме съмнява да направят големите концерни. Всеки хейти това, от което не вижда голяма изгода, особено когато са си вързали гащите добре с други индустии - петрола. На шейховете няма да им е много приятно, че след известно време в доста страни ще се появят изцяло електрическите автомобили. Но така върви света - променя се, и това днес не е приложимо утре. И аз бих изчакал за електричка, кофтито е, че още не са решили много проблема с тия 400 км. пробег. Но и на това ще му дойде времето.
 
Ми идеята е да броим само long позициите с цената от началото на годината. Без трейдове, то като цяло и аз очаквам да разтоварвам частично при достигане на определени цени, както и си имам 1-2 други фаворита, за които липсата на свободни пари ще ме принуди да продавам от изброението по-долу (при определени резултати), за да вляза при добра оферта по някое време
Но да приемем, че квото и да продам ще задържа от тези и за първите 3 дни на новата година са надолу с процентите, но:
5000 himx @ 16.23
6000 hyzn @ 6.60
2000 dbrg @ 8.46
Как са low cap позициите с нисък PE ratio? Т.е. някои даже са с негативен, защото не са имали печалба от бизнеса си.

Screen-Shot-2022-01-20-at-14-48-32.png


Гледам към днешна дата 3-те позиции са около $38к назад. Двойно спрямо $19к последно като си писахме. Ауч...

При мен тех сектора дори не е паднал особено все още въпреки солидната корекция на пазара и страха, които леят медиите. TSLA тогава беше около $1000, а AAPL около $168.

Screen-Shot-2022-01-20-at-14-57-18.png
 
Последно редактирано:
Грозен старт на година, както отбелязах по-рано. Но пък годината е дълга. :)

И пък носи и добри възможности.

ps. Моите позиции са все едно ти си влязал у Tsla на $300, тъй че ... :)
Изключение е hyzn, щот там съм под вода ~25%, ама няма драма. Вероятно ще ги натискат още, ако падне под 4 няма да се оплача. Ще вдигна бройката.
 
Грозен старт на година, както отбелязах по-рано. Но пък годината е дълга. :)

И пък носи и добри възможности.

ps. Моите позиции са все едно ти си влязал у Tsla на $300, тъй че ... :)
Изключение е hyzn, щот там съм под вода ~25%, ама няма драма. Вероятно ще ги натискат още, ако падне под 4 няма да се оплача. Ще вдигна бройката.

Какво имаш предвид все едно TSLA на $300? Изброените са 27%, 31% и 11% вътре.

Имай предвид, че имат не малко шорт интерес. Така че би трябвало да паднат още.
 
Имам предвид, че не съм ги купил на тия цени, които бяха в началото на годината.
И съм чисто кеш. Тия движения не ме бъркат, знам си крайната цел.
Би трябвало да си наясно, както теб не те бърка колко ще падне SP500, като знаеш, че в крайна сметка пак ще е нагоре.
Нещо дет за Tesla не е баш сигурно.
 
Имам предвид, че не съм ги купил на тия цени, които бяха в началото на годината.
И съм чисто кеш. Тия движения не ме бъркат, знам си крайната цел.
Би трябвало да си наясно, както теб не те бърка колко ще падне SP500, като знаеш, че в крайна сметка пак ще е нагоре.
Нещо дет за Tesla не е баш сигурно.

Кое не е сигурно за Tesla? Мислиш ли, че щеше да бъде част от S&P500 и с BB-plus рейтинг ако имаше нещо несигурно? Не случайно има фондове, които обявиха, че имаш по-голям риск в това да не притежаваш TSLA спрямо това да притежаваш.

Едит: забравих - $300 е все едно $1500 към днешна дата. Реално е $5,000 в момента. Умножи по 5 зареди сплита.

Те на практика нямат дълг. Debt-to-equity ratio в Q3 беше 0.23 - в пъти по-малко от стандартното за авто индустрията. Въпреки строителството на нови 2 огромни фабрики. Отдавна свърши момента с несигурност. ;)

Тези компании са small cap без никаква печалба. HIMX е ок и поне има голям дивидент. Но пък така спъва растежа си - ако даваш голям дивидент означава, че нямаш какво да правиш с печалбата.

В сегашната ситуация са си YOLO 2 от позициите. Адмирации :D
 
Последно редактирано:
Не знам за тесла, но биткойн и S&P 500 са яко надолу, защо така?
Ако погледнеш по-отгоре картинката ще видиш, че голяма част от пазара е надолу и не са конкретни компании. По света ще променят регулациите, не само FED.

Ще се намаля или изцяло спира принтера за пари. Т.е ще се вдигат лихвите за кредитите за да се преборят с инфлацията. От там пада капитализацията на компаниите. Инвеститорите дърпат парите си от пазара и бутат в облигации, защото се вдига доходността там.
Виж https://ycharts.com/indicators/10_year_treasury_rate и особено https://ycharts.com/indicators/2_year_treasury_rate

В SPY добра тежест имат компании от tech - например AAPL, TSLA, AMZN, MSFT и др.

Нормална практика е и е цилично, както беше през 2018 и 2008. В дългосрочен план е все тая, не се притеснявай.

Също Ковид е инфлационен. Идните месеци като мине драмата с него може да се окаже, че ще изпаднем в дефлация, не инфлация. Което е по-лошо за пазара.

Общо взето в момента има твърде много несигурност. Индекса на страха (VIX) в момента е 26.19, което е Уоу!!!. https://www.google.com/finance/quote/VIX:INDEXCBOE?hl=en Но пък е много добра възможност да инвестираш, защото много чудесни компании са на нивата си от пролет 2020г.

BTC има твърда корелация с tech сектора и не носи защита от инфлация. За това и се движи с него. Може би защото се търгува от същите институции със същите алгоритми?

Не забравяйте, че акциите на blue chips имат отлична защита от инфлация.
 

Горе