Кога е най-подходящия момент да започна да инвестирам?

И си прав и грешиш.
Спадовете са в кризи и то големи. В дългосрочен план 10+ години, все излиза нагоре. В краткосрочен при една криза може да си в червеното.
А ръста след 2013та е ясен. То и компаниите станаха чудовищни машини за пари и съответно оценени на трилиони долари.
Та дори и да има спад, то ако не се възстанови за по-малко от 4-5 години означава, че имаме сериозен икономически проблем - глобален.
 
Инвестицията в S&P 500 е доказана във времето наистина, но и според мен в момента там нещата са леко надценени, защото част от компаниите също са надценени. И го казвам при положение, че 40% от портфолиото ми е в този индекс, но съм решил да го намаля, чакам само да излезе поне малко на плюс, дори и 1 % да е. Ще пренасоча към по-рискови акции, да видим какво ще стане. Таймингът като всяко нещо е много ключов, ако си влязъл март 2020 г. в индекса и в каквото и да е сега си много нагоре, но ето го моя пример от ноември до сега 2 месеца и половина индекса се движи горе-долу от плюс 1 процент до минус 1 процент, тоест около 0.

Та накратко всеки си знае поносимостта към риск, краткосрочните и дългосрочните цели, от какво разбира и какво не. Инвестицията в S&P 500 и акции, нито е лесна, нито е за всеки. Даже вчера чях и във фитнеса едно момче да надъхва друго пак за този индекс, това че всякакви хора, влогъри и кой ли не, дето са инвеститори с моя стаж, тоест никакъв все още, агитират да се вкарат парите там ми говори само едно - в момента е време да продам, после ще имам опиця да купя по-евтино...

Вярно е, че 100 години е нагоре, но също така е вярно, че има периоди с години, когато е надолу, а не всеки би издържал да гледа как спестяванията му изчезват. Аз примерно претръпнах още първите 10 дни, но и имам опит с крипто. С акциите нацелих 2 компании, едната е на червено с 30%, а другата с почти 50%, това означава, че съм намалил парите си инвестирани в нея на половина, ако продам разбира се. И повечето хора биха продали панически най-вероятно, така че универсалните съвети не работят.

Преди да започне да инвестира човек трябва да се научи да пести и да си напарви месечен отчет, за да види горе-долу къде му бягат парите. След това някакъв авариент фонд. И една след това в замисимост от поносимостта му към риск, възрастта му, интересите и знанията му, както и какво време може да отделя, за да управлява парите си, да прецени коя точно е неговата инвестиция...

П.П. Ето например Тесла, много хора и се радват, а за мен тази компания няма конкурентно предимство и цената и е твърде висока, въпрос на време е големите автомобилни компании да захапят яко тоя пазарен дял. Тесла само показа, че търсене в нишата ще има. Аз примерно никога не бих купил нейни акции на подобна цена, но много хора ще кажат, че греша. Всеки сам си знае.
 
  • Like
Реакции: Ivo_
Спадовете са нещо напълно нормално и е здравословно за икономиката да ги има. Не разбирам защо ви плаши това. Нали имаме дългосрочен план?

Ако вземем отново за пример 2008г. - нима мислите, че през тези няколко години след това всички нямаха проблем? Не само пазара. Не бъдете наивни...

Аз още си спомням от 2009г. до 2012г. защото по това време съм сменил сигурно 10 работни места. Понеже нали криза и всички с това се оправдаваха. Помня и драмата с имотите, защото майка ми загуби апартамент във Варна.

Някои хора никога не се възстановиха. А пазара само след 4г. беше на плюс.

@webstil не сравнявай инвестицията в крипто и конкретни компании с индекс. Разликата е много голяма и риска в индексите е много по-малък. Едното е да си сложиш яйцата в 2-3 кошници в една ферма, другото е 500+ кошници в различни ферми (конкретно SPY). Фермите са секторите :)

Значи си ОК да бухаш пари в едни от най-рисковите асет класове като крипто и в 2 произволни компании ама в един от най-сигурните се дърпаш? Странно е :)
 
Не, просто казвам, че отчитам за себе си като грешка, че вкарах ноември месец 40% от парите си в индекса, вместо да търся макар и по-рискови компании, които обаче в по-краткосрочен план от индекса може да ми донесат по-висока доходност. Ясно е, че индекса след 10 години ще е на +, въпросът е, че през следващите 5-6 може пък да е на минус, а други неща да са доста на +, тъй като в момента е доста вероятно индексът да е стигнал някакъв връх, точно заради компании като епъл и тесла. Ако се кача на влакчето, когато е по-долу много по-бързо ще се изкача нагоре и много повече време ще го гледам да е зелено, не е ли така?

Това, което мисля да направя сега е да изчакам индекса да отиде на + малко, дано да стане. После ще продам и парите ще вкарам в други компании - например петролни, там се надявам да съм на +, а при сериозна корекция на индекса пак ще вляза. Разбира се, рискът е, че може и да си върви само нагоре и да трябва да се кача на по-висока цена, но тук вече зависи с какви темпове ще катери нагоре и дали и доколко другите инвестиции могат да бъдат по-успешни от индекса.

Иначе да, странно е, първоначално мислих просто да вкарам едни пари и да не ги барам изобщо, викам си все ще се увеличат след 5-10 години. Но сега се чудя дали не мога да направя нещо повече, та да се увеличат с повече %, тъй като все пак и инфлацията е огромна. Съответно или ще съм поредния дето ще си загуби парите понеже не е търпелив или ще се пробвам да уцеля кьоравото с моите виждания. За момента е по-скоро първото, защото съм около - 8% на цялото портфолио, но дори да бях само в индекса сложил щях да съм пак - 1, -2%. Нищо не губиш до момента, в който не продадеш, а не е като и да не съм нацелил +20% за 2 дни на една акция, ето там примерно, ако бях сложил парите от индекса друго щеше да е.

Основната ми идея е, че акции и индекси не са за всеки, колкото и сигурен да е S&P 500 някои хора като го видят 10-15% долу и ще продадат веднага, а това може и да се случи тази година. Също така при инфлация, която сигурно е 10% дори средната доходност на индекса ще те докара горе-долу до нивото да си на 0, това че 2020-та и 2021-ва му е по-висока доходността е заради много фактори, част от които е и спада през март 2020г., по никакъв начин това не значи, че 2022,2023 ще има подобни резултати. На мен лично ми е по-спокойно да купувам като нещата са червени и кривата е яко надолу, някак по-спокойно се чувствам така, знам че всички съветват долар кост авридж, инвестирай още днес и т.н. Но не знам, чета доста и сякаш някои неща е по-добре да ги пробвам по моя начин, пък да видим.
 
Лошото е, че S&P500 от два месеца и половина вече е около 0 или надолу, сега ми го дава вече минус 2% и може да се окаже, че скоро няма да мога да се освободя от него, а ще трябва да си го държа известно време по пътя надолу. В момента ще се радвам ти да си много прав и той да се представи подобно на миналите две години, за да мога да го продам през тази, а не да чакам още 5, но ще видим.

Без да съм никакъв специалист мисля, че пазара почва да обръща и да тръгва надолу, от цятоло ми портфолио всички уж силни компании са яко надолу - фейсбук ми е минус 8% за 2 месеца и половина. Нагоре са ми банките, които би трябвало още да катерят през годината, петролните дето купих тези дни, както и златото. Всичко технологично е яко надолу, може би стигнаха върха и е време за здравословна корекция, така го виждам, лошото е, че не можах да се освободя от тях. Разбира се, ще съм супер щастлив да има 2-3 месеца нагоре още, колкото да ги махна всички тези уж "сигурни", "стабилни", "фундаментални" компании, дето са и лидери в индекса.
 
Правиш типичната грешка на retail инвеститор, който като види малко червено се шашка и продава. Недей ;) Индекса винаги бие инфлацията (той е защита от инфлацията) и почти всеки друг асет, с много по-малко риск.

Имал си късмет с нацелването. Както аз имах с TSLA и го знам, че е така. 200%+ към днешна дата.

Screen-Shot-2022-01-19-at-11-28-10.png


Остави си някакви пари за спекулации, а другите не ги барай. В дългосрочен план от 10-20г. ще ти е изключително трудно да минеш доходността на SPY. Щом повечето фонд мениджъри с бюджети и алгоритми не успяват ти как се виждаш да успееш?

Не се притеснявай от инфлацията. Пазара винаги има по-добър перформънс при вдигането на лихвите. Не забравяй, че фонд мениджърите шортят в момента и печелят като разпространяват FUD за кризи.

Виж само какво направи Bill Ackman през 2020 - КОВИД, КРАЙ! СВЕТА СВЪРШВА И ВСИЧКО ЩЕ Е НА $0!!!. Ако не знаеш кой е гугълни. Познавам хора, които взимат решенията си на база какво казва този човек.


После какво се оказа? Шортил е и е спечелил $2b от спада. Хитро а? ;). https://www.cnbc.com/2020/03/25/bil...made-to-buy-more-stocks-including-hilton.html

Какво ли прави сега Бил? Разбира се отрича, че го е направил умишлено, но Twitter feed-a пак му е пълен с всяване на страх. Този път не е ковид, а инфлация.

Screen-Shot-2022-01-19-at-11-18-36.png


Ето още нещо интертесно. Това са периодите, когато FED са правили промени по политиката си. Статистиката е за 3-те най-големи индекси DJIA, S&P500 и Nasdaq. Винаги когато вдигат лихвите пазара се представя много по-добре. Логика няма, нали? Има :)

Screen-Shot-2022-01-19-at-11-02-52.png


Когато правителството спре да купува облигации (принтера) тяхната доходност пада. Институциите дърпат парите си от там и ги прехвърлят в пазара.

Едит: ако не е ясно - правителствата вдигат лихвите, когато искат да бутнат инфлацията надолу.
 
Последно редактирано:
Нещата не са толкова прости, че да препоръчваме да се влага всичко в S&P 500, тъй като волатилността на индекса не е за всеки, а и е препоръчително да се диверсифицира, като се използват световни индекси. Не е и толкова сложно обаче. Единствено е необходим инвестиционен план и воля да се следва. Самият план може да се състави от читав финансов консултант или дори от самия инвестиращ, ако отдели време да се информира. Даже препоръчвам втория вариант, тъй като разбирането на материята прави плана по-лесен за следване чисто психологически. И не, въобще не е необходимо човек да е разбира от икономика, от анализ на компании и други подобни. В известен смисъл е и по-добре да не разбира - повечето разбиращи губят пари, защото се самоубеждават, че знаят повече от пазара.

Ето ръководство за начинаещия. Кликнете на всички препратки в статията, за да разберете повече за всеки един от аспектите на пасивното инвестиране.


TLDR: VWCE/VNGA80/V60A & chill. Хората с по-висок рисков апетит може да заменят облигациите с P2P или директно да инвестират в 100% акции (VWCE). Но задължително се запознайте с рисковете и какво да правите и не правите на пазарите от уикито по-горе. Посочените ETF-и са акумулиращи и се търгуват на европейски борси, поради което не дължите данъци в България за тях, но притежанието им и доходите от тях е добре да се декларират в ГДД, въпреки че са необлагаеми.
 
Последно редактирано:
Нещата не са толкова прости, че да препоръчваме да се влага всичко в S&P 500, тъй като волатилността на индекса не е за всеки, а и е препоръчително да се диверсифицира, като се използват световни индекси. Не е и толкова сложно обаче. Единствено е необходим инвестиционен план и воля да се следва. Самият план може да се състави от читав финансов консултант или дори от самия инвестиращ, ако отдели време да се информира. Даже препоръчвам втория вариант, тъй като разбирането на материята прави плана по-лесен за следване чисто психологически. И не, въобще не е необходимо човек да е разбира от икономика, от анализ на компании и други подобни. В известен смисъл е и по-добре да не разбира - повечето разбиращи губят пари, защото се самоубеждават, че знаят повече от пазара.

Ето ръководство за начинаещия. Кликнете на всички препратки в статията, за да разберете повече за всеки един от аспектите на пасивното инвестиране.


TLDR: VWCE/VNGA80/V60A & chill. Хората с по-висок рисков апетит може да заменят облигациите с P2P или директно да инвестират в 100% акции (VWCE). Но задължително се запознайте с рисковете и какво да правите и не правите на пазарите от уикито по-горе. Посочените ETF-и са акумулиращи и се търгуват на европейски борси, поради което не дължите данъци в България за тях, но притежанието им и доходите от тях е добре да се декларират в ГДД, въпреки че са необлагаеми.

Твърдо ЗА европейските и emerging markets индекси. Даже бих добавил IWDA и VWRL към списъка. В IWDA има 60% S&P500. Т.е. повече диверсификация от S&P500.

Моят проблем с тях е много високите такси и по-слабата доходност. Всеки индивидуално трябва да прецени каква волатилност може да понесе психически за да не се чуди при спад дали да не продаде.
 
Твърдо ЗА европейските и emerging markets индекси. Даже бих добавил IWDA и VWRL към списъка. В IWDA има 60% S&P500. Т.е. повече диверсификация от S&P500.

Моят проблем с тях е много високите такси и по-слабата доходност. Всеки индивидуално трябва да прецени каква волатилност може да понесе психически за да не се чуди при спад дали да не продаде.
IWDA e само развити пазари, но в комбинация с EIMI също става. Аз лично комбинирам SPPW/SWRD с EIMI. VWRL е дистрибутиращата версия на VWCE, тоест не е подходящ.

Таксите са леко по-високи, но доходността не може да се каже, че е по-ниска, или поне не с много. Да, изглежда по-ниска, ако се съсредоточиш в последните години, когато американските акции изпреварват неамериканските, но дългосрочно би следвало да е подобна. Медианната доходност при Монте Карло симулация за следващите 10 години е по-висока при неамериканските акции заради високите цени на американските в момента.

us_intl_cycle-720x268.gif
 
Последно редактирано:
IWDA e само развити пазари, но в комбинация с EIMI също става. Аз лично комбинирам SPPW/SWRD с EIMI. VWRL е дистрибутиращата версия на VWCE, тоест не е подходящ.

Таксите са леко по-високи, но доходността не може да се каже, че е по-ниска, или поне не с много. Да, изглежда по-ниска, ако се съсредоточиш в последните години, когато американските акции изпреварват неамериканските, но дългосрочно би следвало да е подобна. Медианната доходност при Монте Карло симулация за следващите 10 години е по-висока при неамериканските акции заради високите цени на американските в момента.

us_intl_cycle-720x268.gif

Много полезена гледна точка, благодаря!

Ще имам предвид да проуча другите пазари, защото планирам диверсификация на част от buy and hold forever портфолиото си за след 35-тата ми година. Това лято ставам на 35 :confused:
 
Гледам аз SPY и виждам как ще пада още 20% и се чудя... Кои ли големи компании ще паднат най-много. :)
Най-доброто време за инвестиции е след приключване на корекцията.
Въпросителната е колко време ще продължи.
Аз си мисля, че Aapl трябва да падне до 100, тесла до 400 и корекцията е приключила.
Ако продължи повече от 3 месеца без да стигне тези цени, то според резултатите може да свалим или вдигнем малко таргета.
 
Щом си толкова сигурен, че ще пада защо не шортиш? ;). Останалото са само приказки и е много лесно да се говори колко си убеден в нещо без да го подкрепиш с действия. А пък и ако не шортиш по време на спад си е чиста загуба на профит. За това и шортя с PUT позиции :D

Аз съм се научил да не се опитвам да "нацеля" какво ще направи пазара. Нищо не се е променило по отношение фундамент.

Виж ако бях голям инвеститор с достъп до dark pools, скъпи робо съветници и гъзарски фондове от сорта на Renaissance Technologies може би щях да мисля по друг начин. Техният Medallion фонд е жесток! Има средна доходност много над тази на SPY - 71.8%. Но не е за простосмъртни като нас, защото искат поне $5м капитал ПЛЮС да работиш за тях. Надявам се някой ден да се класирам ;)

Както споменах SPY нямам, но имам компании, които ако не се бях опитвал да предвидя (да продавам преди спад и купувам преди бум) щяха да са х10. Чисто статистически buy and hold винаги има по-добра доходност.

Не забравяй, че темата е за начинаещи пасивни инвеститори. Те не са наясно какво е опция, хедж, шорт или дори какво е SPY. Съдейки по отговорите в темата съдя, че това са 99% от хората във форума.

Имам план и го следвам независимо от посоката. А именно в края на тази година да прехвърля голяма част от спестяванията си заедно с печалбите от последните няколко години в SPY. Акциите в TSLA и AAPL ще продам когато се пенсионирам. Като продължавам да добавям още. След 30г. няма да има значение каква и колко е била корекцията.

Европейските и другите пазари колкото и да ги проучвам не ме привличат, защото не ги познавам.
 
Последно редактирано:
Мен ми и повече кеф да съм опонент на мнение :cool:
Не бих си ползвал парите за нещастието на други хора.;)

Доста странно изказване.

Според Bloomberg Terminal в момента retail flow-a в tech компаниите е почти нулев. Ако шортиш няма да причиниш нещастие за обикновените инвеститори, а основно за хедж фондовете. Не се притеснявай. :)
 
Виж, не знам защо си решил, че трябва да ти давам информация какво правя.
Това е форум, място, където хората споделят гледни точки. :)
Пуснал си тема, изходил си с твоята гледна точка. Коментирам. :)

п.с. и хедж фондвете са хора, ползват парите на хората.
 
Не знам дали някой забеляза какво стана с пазарите вчера. FED отложиха вдигането на лихвите с още 6 месеца и естествено това беше реакцията. Има и други фактори де:

- Първо след новината на много шортс им се наложи да покрият позициите си.
- 10 годишните облигации свършиха голяма част от закъснялата работа на FED. Нагоре е с близо 60% за последната година. https://finance.yahoo.com/quote/^TNX/ Има много голям ефект обяснявал съм защо.
- Също Bill Ackman (споменавал съм го и преди) съвсем наскоро вложи $1b в Netflix като така на практика залага на ръст в Tech сектора. И то след отвратителния отчет на Netflix. https://www.wsj.com/articles/william-ackman-takes-stake-in-netflix-11643236690 Ненавиждам го този човек, но със сигурност знае какво прави.

Според мен следващите 6 месеца ще има отново зверски Bull Run. Все някога ще свърши обаче няма да е сега.

Чакам едни пари и ще се включа с малко по-агресивни позиции :).
 
Не знам дали някой забеляза какво стана с пазарите вчера. FED отложиха вдигането на лихвите с още 6 месеца и естествено това беше реакцията. Има и други фактори де:

- Първо след новината на много шортс им се наложи да покрият позициите си.
- 10 годишните облигации свършиха голяма част от закъснялата работа на FED. Нагоре е с близо 60% за последната година. https://finance.yahoo.com/quote/^TNX/ Има много голям ефект обяснявал съм защо.
- Също Bill Ackman (споменавал съм го и преди) съвсем наскоро вложи $1b в Netflix като така на практика залага на ръст в Tech сектора. И то след отвратителния отчет на Netflix. https://www.wsj.com/articles/william-ackman-takes-stake-in-netflix-11643236690 Ненавиждам го този човек, но със сигурност знае какво прави.

Според мен следващите 6 месеца ще има отново зверски Bull Run. Все някога ще свърши обаче няма да е сега.

Чакам едни пари и ще се включа с малко по-агресивни позиции :).
Какво имаш предвид, че FED са отложили вдигането на лихвите с още 6 месеца?
 
Какво имаш предвид, че FED са отложили вдигането на лихвите с още 6 месеца?
3-ма от представителите на FED казаха в интервюта горе-долу по едно и също време (не е случайно), че има много голяма вероятност да не вдигат лихвите с колкото обявиха последно. Мързи ме да изкопам интервютата.

Спекулация е, но така реагира пазарът и аз съм съгласен с него.

Лошото е, че ако съм прав след 6 месеца ще имаме по-голям проблем от сега.
 
Твърдо ЗА европейските и emerging markets индекси. Даже бих добавил IWDA и VWRL към списъка. В IWDA има 60% S&P500. Т.е. повече диверсификация от S&P500.

Моят проблем с тях е много високите такси и по-слабата доходност. Всеки индивидуално трябва да прецени каква волатилност може да понесе психически за да не се чуди при спад дали да не продаде.

Първо благодаря за темата, изключително полезна е.

Какво мислиш за БФБ или изцяло изключваш българските компании като вариант?

Все някой трябва да инвестира и в тях :)
 
Първо благодаря за темата, изключително полезна е.

Какво мислиш за БФБ или изцяло изключваш българските компании като вариант?

Все някой трябва да инвестира и в тях :)

Българският "бизнес" ме загуби преди много години, когато опитахме да направим Wireless ISP в моят край. Бях на 17. Точно имахме малко клиенти от приятели и роднини в района и търсехме финансиране за още техника. По едно време дойдоха едни хора на гости вкъщи да ни посъветват нещо и до там.

Тогава все още нямаше оптика. Помните висящите кабели с импулсните захранвания, които горяха при всяка буря? Бяха модерни градските лан мрежи с FTP, DCC за пиратстване и гейм сървърите с Counter Strike и Diablo 2. Ех, спомени :love:

В допълнение не ми допада, заради изключително слабата ликвидност. Не се интересувам от български компании за сега.
 

Горе