От: Affiliate програми и ДДС данъци
Аз не съм счетоводител, но предполагам, че само ще трябва да внимаваш при попълването на декларациите за ДДС-то и да не се объркаш да начислиш ДДС при писане на фактурите за тези услуги, които фирмата ти извършва.
Само внимавай фирмата ти да не рекламира сайтове за хранителни добавки, които се продават чрез сключване на договор от разстояние, защото тази реклама може да се тълкува като предлагане по смисъла на закона за защита на потребителите и поради тази причина фирмата ти става нарушител на този закон (българските закони забраняват продажбата и предлагането на хранителни добавки чрез сключване на договор от разстояние).
Затова някои си регистрират фирми в други държави (всяка друга държава от ЕС е подходяща и даже ще може да продава и рекламира тези хранителни добавки в България, защото на границата не могат да ги спрат - има закони, които защитават свободната търговия). По този начин
законът за защита на потребителите ощетява българските потребители, които трябва да плащат и за транспорт (защото стоката се изпраща от друга държава) и българските компании, които трябва да прекратят тази дейност за да може собствениците им да си регистрират фирми в чужбина и да вършат същата дейност законно.
Аз лично съм се сблъсквал със закона, който на теория трябва да ме защитава. Исках да си купя една хранителна добавка, но не можах, защото като потребител не мога да си я поръчам онлайн законно, а в аптеките, които проверих не се продава. Само лица, които не са потребители по смисъла на закона, могат да си поръчат хранителна добавка чрез сключване на договор от разстояние.
Аз обаче нямам фирма и затова не можех да направя покупката (без да се моля на някой, който има фирма). Например ако имах фирма... фирмата би могла да купи хранителната добавка и после да ми я продаде чрез сключване на договор не от разстояние. Аз като служител на собствената си компания бих могъл да продам стоката на себе си, но само ако го направя на пазарна цена (защото сме свързани лица).
Разбира се бих могъл да се помоля на някой, който има фирма, фирмата му да купи продукта чрез сключване на договор от разстояние и после да ми го продаде като се сключи договор не от разстояние. Обаче не е ли абсурдно?
Какво точно се променя когато стоката минава през посредник, който не е потребител по смисъла на закона за защита на потребителите?
Променя се това, че ще трябва да се
плаща на посредника. От този закон печелят посредниците между търговеца, който продава стоката чрез сключване на договор от разстояние и потребителят (по смисъла на закона за защита на потребителите), който купува стоката от посредника чрез сключване на договор не от разстояние.
Забранено е продаването на хранителни добавки през Интернет
Затова сме далече от горните позиции в индекса за икономическа свобода. И затова сме бедни (говоря средностатистически). Защото не ни пука, че се финансират закони, които са от полза на малък брой лица, които са финансирали тези закони.
Продължение на темата:
Ние сме овце и заслужаваме да ни стрижат, доят и колят