От: Пари от писане | Безплатна е-книжка
На първо четене се сещам, че може да се увеличи ръководството като се дадат ценни напътствия за копирайтърите как да оптимизират времето си за писане. Това е голям проблем, с който се сблъсква всеки начинаещ в сферата.
Абсолютно си прав - проблем, който е общ, но и индивидуален. Затова вместо да го включа, поместих връзка към блога: "Борбата на един копирайтър фрийлансър", препоръчителна за начинаещите. Естествено, дори и за напреднали ще има нещо ново - винаги може да се извади поука от споделени опити.
Преди 4 години знаех единствено да изписвам думичките в полето на Гугъл и да чета, това, което ми хванеше окото (краткият анонс при резултатите от търсене). Съответно отварях страничката, прехвърлях информацията, търсех "надомна работа в интернет" и попадах на всевъзможни оферти. Но една, единствена ми допадна и вдъхна доверие - така попаднах на уважавана от мен личност, която ме посвети не само в писането, но и в популяризацията на изписаните от мен статии. Обучението бе изцяло дистанционно, чрез поредица от кореспонденции. Препрочитах ги внимателно, експериментирах по всевъзможни начини (поствах в blogger.com). И хубавото от това мое допълнително занимание бе, че заплащането се извършваше периодично всеки месец - X % от приходите от гугъл рекламите, с които бяха заредени блоговете.
Проблем с времето нямах първоначално, тъй като тепърва свиквах в новата държава и бях решена твърдо да реализирам приходи от интернет. Трудна беше адаптацията от смяната на местоположението и психическата нагласа - 8 г. гурбетчийски занаят ме бяха променили коренно, но всяко начинание с времето си. Пишех почти година и същевременно започнах работа сред обществото. Тогава за мен настъпи труден етап за разпределяне на времето и задачите. Докато работех навън, непрекъснато се раздвоявах с мислите си за новите теми, които трябваше да подготвя вечер и постна рано сутрин, да нахвърля по социалките в рамките на 1 час. Хрумна ми да си нося бележник в работата и да си набелязвам точки с кратки параграфи към предварително подбраните от предната вечер теми.
Така си съкратих времето, че след работния ден просто доразвивах параграфите. Препрочитах и редактирах, запазвах публикацията като чернова в blogger. На сутринта актуализирах постовете и ги събмитвах ръчно от отметките на туул бара в набелязаните бг. социалки.
Същевременно опитах и с pts сайтовете - близо половин година се залъгвах с тях, докато не осъзнах, че има по-полезни занимания като създаването на собствен сайт, развиване и оптимизиране. Тук се запалих яко и един ден се изтипосах наивно с първата си смешна тема в predpriemach.com, за което съм благодарна, защото се поучих от грешките си и критиките на колегите.
Общо взето при всеки начинаещ копирайтър работата е сходна и индивидуална същевременно - писане и разпределяне на времето. Моята препоръка е да се носи винаги бележник - всяка мисъл и идея по набелязана тема са ценни. По-лесно се доразвиват статиите по-този начин. И когато се препрочитат, нека да е през очите на обикновен читател - така ще се открие същинската част на текста - съдържанието. Интересно, интригуващо и завладяващо. И още по-удачно е да се пишат предварително теми (с познания и интерес) с цел продажба.