От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач
Втора част - различни бизнес инициативи, първи сериозни трудности, много безсънни нощи, първи стъпки във фейсбук маркетинга
Та, до къде бях стигнал. Вече имахме две сайтчета, ако не ме лъже паметта (без сайтовете за обяви), към които карахме трафик. "Свежо" беше все още вървежно тогава, понякога правехме до 3000 уникални на ден от там, радост неземна. Докато си движим тези проекти се опитвахме да се занимаваме с всичко, което може да ни донесе пари - сео (имаме един познат, който е специалист, та и него включихме към екипа), уеб дизайн, хостинг. За последното ще се спра малко по-надолу. Включително се опитвах да правя и 360 градусови панорами, и дори бях станал нинджа, но пък никой не се интересуваше от тях. Междувременно продължавах да ходя на работа, 5 дни в седмицата по 8 ч.
Хостинг - Та, моят партньор беше си навил на пръста, че хостингът е супер перспективно нещо и в един момент се озовах с няколко компа вкъщи, симетричен интернет, научих се как се инсталира линукс сървър (само инсталацията
). Идеята ни беше, когато направим сайт на някой да го вържем и с хостинг. В последствие това се оказа една доста ялова идея, натоварваща те с огромни отговорности и почти никаква печалба. Всичко беше направено с много желание, но не професионално, въпреки че партньорът изнамери един истински линукс гуру, който ни помагаше безвъзмездно (ние си го черпехме от време на време, де). Да е жив и здрав човекът
То не бяха системи за мониторинг, мейл сървъри, скриптове за юпси и какво ли още не. Както и да е, хостинг идеята ни помогна да се учим много, но лично на мен ми съкрати живота с 10 години, защото имаше периоди на токови удари вкъщи и си представете два пищящи юпс-а и рестартиращи се сървъри цяла вечер, няколко вечери подред. След известно занимаване с тези неща, като теглихме чертата, излезе че е абсолютно безсмислено при сегашните професионални хостинги да се опитваш да се мериш с големите. След година и половина опити в тази насока просто започнахме да ползваме услугите на професионалисти и да спим нормално.
Уеб дизайн - нямахме особени успехи и в тази област. Кризата е перманентна, на никой не му се дават пари за сайтове. Сайтовете, които сме успели да направим през годините са чрез познати и за не много пари. А и все пак екипът ни е самоук и може да се каже, че няма професионални програмисти, така че предимно разчитахме на готови решения. Аз всъщност имам само някакви базови познания и предимно се срещах с клиенти, докато останалата част от екипа правеше останалото. Не знам, като знам за какви пари съм се занимавал и съм работил, сега не бих го правил. Според мен, тук парите са сравнително малко и се изкарват много трудно, особено когато не си професионалист. И все пак, и тези ни напъни ни научиха на много неща и най-вече как да правим сайтове за себе си
Срещата ми с Фейсбук
Понеже ми беше писнало от своеволята на админите на Свежо, реших да потърся друг източник на трафик. Покрай "Свежо" обаче се запознах с един човек, който ме запозна с едно момче, което имаше 200 000 страница. 2010 г., това си беше сила. Това момче се оказа голям пич и се съгласи да ми пуска по няколко линка за не много пари. От сорта на 5-7 линка на ден, за 100 лв. на месец. И към сайтовете потече фб трафик. Междувременно по някаква случайност открих, че мой приятел има 20 000 страница, която се е получила ей така. От нея си спомням, че вкавахме по 100-200 човека онлайн, но за съжаление имаше голяма чистка на страници през 2010 г. и тя замина, докато не я върнаха през тази година и не я шитнах
Та, вече разбрал силата на фейсбук, започнах да си развивам сайтчетата - демотиваторите и сайтът за обяви. И да изкарвам първите си мижави приходи от адсенс, които стигаха за покриване на елементарните разходи. Междувременно започнах да развивам фен страница на демотиваторите, която нарастна до 2000 човека. Направих копие на страницата, която беше банната и започнах да развивам и нея, като първият опит беше чрез конкурс (това беше моредно тогава). Изнамерихме 100 лв. за награда и с помощта на момчето с голямата страница популяризирахме нашата. За един месец успях да я направя около 8000 човека, а една лелка получи наградата. Така, вече имах две страници, една 8к и една 2к и човек с огромна страница, който ми помагаше за трафика. Започнах да се интересувам повече от фейсбук, да гледам какво правят останалите, да мисля разни схеми за развиване. За това обаче, в следващата част.
Изводите от тази част:
- за да намериш това, в което си добър, неизбежно трябва да минеш през много неща, в които не си добър.
- всичко е плод на много труд, постоянство и желание за успех. Съдбата обича смелите, успехът бяга от мързеливите.
- в хостинга и уеб дизайна в България, няма пари за обикновените хора, които нямат връзки и капитал да започнат ударно.
- Фейсбук е страхотен източник на масов трафик.
- има добри хора, които помагат, без да искат нищо в замяна (човекът с 200к страница и линукс админчето).
Край на втората част от моя разказ. Очаквайте продължение утре, ако имам муза да пиша