И аз съм в ЦКБ - най-малко лошата банка.Аз съм с ЦКБ и не знам да има такава такса, но и не съм чеквал баланс през ипей. Колко е като сума и от скоро ли я има? Виж на сайта им. Може да са сложили нещо такова. Така както преди две години Райфайзен банк въведе такса обслужване от един лев и наскоро като си затварях Маестрото, плес 24 лева натрупани такси. Нищо, че като я откривах беше всичко " free", освен транзакциите към нея. Има ли го на сайта, всичко е ток. С две думи, само там може да им нещо - на сайта. Щом е там, официално си запознат с нововъведенията.
През ePay и PayPal е друго. Там редовно ми се появяват някакви такси, но това си е заради самите външни за ЦКБ услуги. А иначе винаги можете да си изтеглите актуалната тарифа на ЦКБ и да видите кое колко струва.т.1.1 Такси за извлечения по сметки на физически лица /в
т.ч. картови разплащателни сметки/
а) на хартиен носител без такса
б) на електронна поща без такса
Чл.6 Междубанкови безкасови плащания в национална
валута, инициирани от клиент на ЦКБ
т.1 за плащания, инициирани на гишетата на Банката 1.80 лв.
т.2 за плащания, инициирани по електронен начин /Internet
Banking/, в т.ч. за иницииране на преводно нареждане за
директен дебит 1.20 лв.
т.2.1 за плащания, инициирани по електронен начин
/Internet Banking/ с многоредово преводно нареждане 2.00 лв.
ЦКБ няма такса за проверка на баланс.
Тарифа: 22 стр., т. 27, т. 28 и т. 29. Няма да ги цитирам, за да може всеки да влезе и да си провери.ЦКБ няма такса за проверка на баланс.
Тук е истинското цакане за всяка една извършена транзакция (в България, за хората с Visa Electron и Maestro, при Debit MC и кредитните няма, както и при ВСИЧКИ ДРУГИ КАРТИ на ВСИЧКИ ДРУГИ БАНКИ за плащания през ПОС онлайн или офлайн за транзакции в България или чужбина!), проверката на баланс си има е-банкиране за това.2. Плащане на стоки и услуги чрез ПОС терминал – 0,20 лева
Миналата седмица ми смениха безплатно Маестрото с дебитна MasterCard и изрично ми казаха, че при плащания с нея в България, чужбина и интернет не дължа никакви такси. Не знам обаче дали издават такива карти за всички клиенти вече.
Както и това кой ще ги плаща PayPass ПОС терминалите, и самата реклама на P(r)ayФас MC картите.…
При ЦКБ пък е Чл. 2, т.1, б) или 0,50/месечно за сметка с дебитни карти. Месечни такси за дебитните не намирам, явно няма. Но пък явно са въвели от скоро време (last half year) 0,20 за плащания на ПОС в чужбина и България за всички карти, различни от „Debit MasterCard“ (като при най-масовата – Visa Electron дебитна е 0,20 през ПОС в BG и 0 през ПОС за чужбина). Ясно се вижда, че гледат да наложат PayPass картите, за да може и повече обекти в страната да ги приемат, че да си обновят и те ПОС терминалите, а от там и банките пак да лапнат средства по тази линия. Как бързо и лесно кръгът се завърта . Реклама на PayPass карти > изкарване на карти от страна на потребителите > обновяване на ПОС терминалите рано или късно, т.е. влагане на пари в това от страна на магазините > избиване на вложението чрез увеличаване (почти невидимо) на цените на дадени стоки/услуги > плащане за рекламата на банките + ПОС PayPass терминалите от страна на кой? Крайните потребители отново. Но да се върнем темата, 0,50 месечно x 12 < 25 лв. отново, тук разликата вече става още по-чувствителна, а именно (25-6): 19 лв.
…
Ще се изненадаш, но едно 95% от банките работят така. Вчера на една вечеря един познат ми се оплака, че не са го уведомили като са вдигнали лихвите по кредита му. Разбрал след като служителката му казала, че е просрочил с два месеца. И как? Лесно. Просто е внасял с еди колко си по-малко, защото не знаел и ето ти беля. Не знам дали е нормално, но явно за тях е. За това ако имаш креди или много силно взаимоотношения с някоя банка, следиш сайта и онлайн панела на сметката си всеки ден. Не се знае с какво ще те изненадат.Шерифа еба тая банка дето трябва на всеки три месеца да и чета условията да видя къде са преместили запетая.
Мда. За това има услуги като TransferWire .Обаче при превеждането на пари в Чужбина с превалутиране къртят леко зъби.