От: Онлайн инвестиционно злато
Ако си купиш договор за разлика върху борсово търгувани фондове, които инвестират във физическо злато, какво може да се обърка?
Не съм запознат дали борсово търгуваните фондове държат златото си в собствени трезори или само са подписали хартии с "твърде големи за да фалират" банки, че притежават злато в трезорите на банките. Ако не е в техни трезори - лошо.
Хепи, CFD на ETF е дериват на деривата
CFD по своята същност ти не притежаваш активи, това е договор който сключваш и отместваш разликата между покупката и продажбата, това се нарича и договор за разлика
По своята си същност това е дериват, стойността зависи от стойността на базовият актив. Както ти е ясно тук е без физическа доставка, но ти не притежаваш дори нищо като собственост, просто се както писах отместваш цената и плащаш или получаваш кинти.
ETF-a от своя страна е доста интересен продукт - ценна книга, която следи даден активи или кошница от активи. Красивото за създателите на ЕТФ-те или борсово търгуваните фондове, че дават улеснението като при търгуване на акции и огромен асортимент от продукти за клиентите си. Тук идват и златните ЕТФ-и, При тях за да следят цената на златото се казва, че за всяка акции, която ти си купиш има златно обезпечение, но дали може да си го вземеш и какво може се обърка ей тук е интересният въпрос. Работа е там, че уж имаш златно обезпечение,
но уви!
За да си вземеш златото или по-точно да обмениш акциите си за злато, давам пример за един от най-големите ЕТФ а именно
GLD, е нужно:
1. Да си "лицензиран/оторизиран участник" това е място за големите брокерско-дилърски къщи. Като посредник при изплащането е Уолстрийт. Другите участници, са маркет-мейкърите или пак други големи институционални инвеститори.
2. GLD както и другите златни ЕТФ-и, разменят златото на блокове акции - като минималният блок е 100к акции. За GLD всяка акция представлява 1/10 от унцията или трябва да имаш акции на стойност 13 милиона минимум, че да си вземеш златото.
3. GLD има правото при определени случаи, ти изплаща задълженията си в кеш.
4. За капак като сложиш разходи по транспорт, съхранение, охрана, застраховка + редица административни и оперативни разходи от 0.4 до 1% за всяка акция нещата стават много интересни.
Спекулира се, че ЕТФ-те нямат пълно обезпечение, а и аз съм съгласен с това - като виждам, каква е масовата манипулация с хартиеното злато. Като цяло ЕТФ е частен златен резерв. Плащаш си за фиктивни услуги.
Но красотата е че ти мислиш, че притежаваш нещо, като реалността притежаваш нищо освен едни хартийки.
Така, че при CFD на златен ETF, имаш същото притежание, колкото над въздуха.
Същата работа е с банките и техните златни сертификати, който издават. Човек отива и си купува такъв сертификат, като си мисли че притежава златото, но пък си и плаща за това си право и не малка сума. В БГ като гледам кви са маржовете над борсовото злато чак ми става лошо, кви хора с какъв акъл отиват купуват такива хартийки. За капак, като си искаш кинтите по-договор банката пак има клаузи да ти го изплати в кеш, а дори има и договри директно ти го разплаща в кеш. Но ти пък си мислиш, че имаш златото
Затова златото се купува само в една форма и тя е физическа. Злато се купува защото това е единствената форма на пари от хилядолетия насам. То по своята същност не може да инвестиция, просто защото е пари
Но мерно, къмто фиатна понци схема, наречена долар - хората се лъжат, че е инвестиция. Който притежава злато във физическата му форма, ще е подготвен за интересното бъдеще което ни се подготвя - само тези в злато ще защитят богатството си и ще се възползват от възможността. Ще настане един ден, в който златото ще се спре да се мери във фиатни знаци - пак ще имаме златна монетарна система. Повече по темата и за златото тук от колегите ми:
Идва ли златният век?