От: Избор на лаптоп
Здравей,
Първо трябва да уточниш точни колко си готов да дадеш за лаптоп, както и за какво ще го ползваш главно.
Специално в предложението, което си дал, процесора е изключително слаб спрямо цялостната конфигурация. Не може да слагаш толкова RAM и таква видео карта на такъв сравнително слаб процесор, просто няма да можеш да използваш възможностите им. За да бъде един компютър и в частност лаптоп ефективен в това, което трябва да прави, на първо място трябва да е балансиран.
Лично аз съм със следния лаптоп:
Код:
http://news.laptop.bg/revyuta/revyu-na-acer-aspire-5553g-s-4-yadra-12-gb-ram-i-2gb-videokarta/
Избрах го, на първо място поради лакомия, а на второ, защото ми се налага ежедневно да работя с разнообразен софтуер, като се почне от такъв за изграждане на линкове, до такъв за обработка на видеа, а по времето, когато го взех ми се налагаше да използвам и AutoCAD. И всичко си беше чудесно и всичко вървеше безпроблемно, ОБАЧЕ се оказа, че не мога да утлизирам RAM-та, колкото и да се опитвам да го натоваря. С 2 думи, платих за нещо, което (до скоро) не можех да утилизирам. Оказа се, че може да се използва рамта за кеширане на често използвани файлове и по този начин да си ускоря поне ежедневната работа, но това е друга тема.
Много хора робуват на марката, докато аз робувам на производителността и съчетанието на компопнентите, ОБАЧЕ не мога да не се съглася, че HP ще е последният ми избор, ако тръгна да си вземам лаптоп в момента.
Много хора ти препоръчват DELL и според мен са прави, поради ред причини, като гаранция, качествена сглобка, добра батерия и т.н. В тоя ред на мисли, можеш да погледнеш следната система:
Dell Inspiron N5110
1) Има един от най-добрите (да не кажа най-добрият за класа) процесори в момента. На всичко отгоре, ако държиш вентилатора да мърка, а не да вие като хималайска мечка (както се изрази Мантата), по-добре Intel, отколкото AMD. Всъщност това зависи от охлаждането, защото ако е калпаво, по-ниските температури на Intel няма да карат вентилатора да се върти толкова бързо и да вие. Ако охлаждането е добро, по-високите температури на AMD, няма да се отразят на шума на вентилатора, защото дори и при по-високи обороти, той ще си мълчи.
2) 6GB RАМ са предостатъчни за нормална работа, както и за натоварвания с по-сериозен софтуер. Естествено можеш спокойно да погледнеш и опцията за ъпгрейд.
3) Изключително прилична (дори повече от прилична) видео карта
4) Последно, но не на последно място - 36 месеца гаранция - Относно гаранцията, всички са прави - колкото по-голяма, толкова по добре. Има тенденция при производството в наши дни един продукт да е напълно нормално функционален в срока на гаранцията си (най-често 24 месеца), а след това започват да се появяват неприятностите. Допълнителната година в случая ти гарантира поне 3 години безпроблемно ползване (защото ако стане нещо, ще го оправят безплатно), а и сервизите на Dell са добри (поне доколкото съм чувал от познати с тази марка).
Естествено, можеш да потърсиш и нещо подобно, не е задължително да се спреш на точно този модел. Важното в случая е да гледаш системата да е балансирана, защото прекалено добър процесор с малко памет и обратното просто няма да дадат желания резултат.
В зависимост от това, какво търсиш ти препоръчвам да търсиш на първо място добър процесор, защото той не се сменя как да е, а RAM памет можеш да си добавиш по всяко време.
И наистина последно, отново не на последно място, ако държиш на производителността, помисли си за SSD диск за операционната система и външен хард за другата ти информация (филми, игри, снимки и т.н.). В комбинация с добър процесор и достатъчно RAM, SSD диска дава ИЗКЛЮЧИТЕЛНА производителност.
УСПЕХ В ТЪРСЕНЕТО!
С уважение,
Борисов