От: Групово Финансиране(crowdfunding)
Най-големия проблем, който трябва да изчистите са регулационните пречки. В световните платформи парите се събират в PayPal сметка на самата платформа и едва след набиране на 100 % от нужното финансиране, те се превеждат на автора на проекта. Платформата естествено си удържа комисионната, най-често между 5% и 9%. При системата "всичко или нищо", ако проекта не събере парите в определения срок, парите се връщат на дарителите. PayPal удържа някаква минимална сума за тези транзакции. Ако вържете системата към PeyPal, ще се сблъскате с проблема, че все още тази система не е достигнало чак толкова силно присъствие на българския пазар. Остават банките, Epay и с sms от мобилните оператори. По българското законодателство, ако го играете посредник и вие събирате парите, то трябва да имате лиценз за финансов посредник, иначе, как ще държите парите на хората при себе си, на какво основание? Ако парите се превеждат директно на автора на проекта, изпадаме в ситуация при която за определения срок на проекта, от искани 30 000 лева автора е събрал 2 000 и следователно няма как да го реализира. Как ще върнете парите на дарителите - ще му се молите ли? Или тези 2 000 лева ще отидат за банкет на екипа НЕ СЪБРАЛ нужните пари за реализацията му?
Някой по-горе беше споменал, че не е нужна реклама на платформата, защото, потребителите сами ще популяризират проектите си. Всъщност, реклама е нужна и то много голяма. Не говоря за банери, Google или Facebook реклама. Говоря за неща, които ще изградят доверие в екипа стоящ зад платформата. Тук става въпрос за пари, макар и за малки суми. Но. все пак, защо аз да дам пари на някой през система в която не съм сигурен къде ще ми отидат парите? Ами ако авторите на проектите са познати на създателите на платформата и после си делнат парите? Разбирате ли, говоря от най-песимистична гледна точка. Мисълта ми е, че ви трябва силна общност, която да ви има доверие. Поканете блогъри да тестват системата, организирайте стартъп срещи, дайте интервюта за медиите, пресконференция ако е нужно, ПР-съобщение до медиите, някаква вирусна готина кампания. Всичко е от полза. Дори, застанете вие самите зад някоя социална кауза и се ангажирайте с набирането на необходимото финансиране. Успеха на тази кампания ще повиши неимоверно много доверието във вас!
Ако разрешите - или може би вече сте ги разрешили, не знам - проблемите с начините на финансиране и реализирате силна маркетингова кампания, което да покачи доверието във вас, то може и да имате успех. Но, освен комисионната, ако целта ви е да печелите, намерете и други начини по които да печелите от сайта, например, спонсорирани проекти, платени акаунти даващи повече възможности.
Успех!