Адвокати и счетоводители ще докладват тайни на клиентите си

Vbb

Well-Known Member
Адвокати и счетоводители ще трябва да докладват за тайни на клиентите си, свързана с действителния собственик на дадена фирма. Това гласят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които бяха приети на първо четене от бюджетната комисия към парламента по предложение на Министерски съвет.

Ако при работата си адвокати, данъчни консултанти, одитори или счетоводители установят несъответствие между събраните от тях данни за действителните собственици на дадена фирма и наличните данни в съответния регистър на Агенцията по вписванията, трябва да сигнализират за това, гласят промените в закона. В уведомлението до Агенцията по вписванията адвокатите трябва да представят и всички налични документи за това кои са действителните собственици на фирмата.

По време на заседанието стана ясно, че има решение на Съда на ЕС, според което адвокати не могат да разкриват тайни на клиентите си. От Министерството на финансите обясниха, че след решението на Съда на ЕС, Европейската комисия търси решение, което да бъде приложено във всички страни членки. Но текстовете от законопроекта бяха гласувани с уговорката, че между първо и второ четене в пленарната зала на парламента може да бъдат направени поправки.

Проектозаконът предвижда след като адвокат уведоми Агенцията по вписванията, че действителният собственик на дадена фирма не е този, който фигурира в регистъра, от Агенцията по вписванията трябва да изпратят покана до фирмата да регистрира истинския собственик. Наред с това Агенцията по вписванията трябва да запази анонимността на адвоката, който е подал сигнала.

Измененията в закона предвиждат, че действащ адвокат не може да бъде човек, който е бил шеф или неограничено отговорен съдружник в дружество, което е обявено във фалит, ако са останали неудовлетворени кредитори. Предлага се тази забрана да важи 5 години, при положение, че ограничението.

1685021898784.png
 
Последно редактирано:

Горе