stoineff
Well-Known Member
Виж файлът 4941
Попаднах на тази много добра инфографика. Колко от вас имат сайтове направени по нея?
Попаднах на тази много добра инфографика. Колко от вас имат сайтове направени по нея?
Всички присъстващи с изключение на геройски запусналите статични хтмл сайтчета? :mrgreen:
Това е така наречения трислоен модел, front-end(UI), business tier( бизнес логика ) и back-end(DB). Доста рядко се използва и в общия случай няма голям смисъл както и ме съмянва масовката в тоя форум да имат дори един такъв сайт. Аз лично съм правил такъв модел за дипломна работа, но за комерисални цели си ползвам класическия двуслоен модел.
На който му е интересно може да прочете повече тук - http://webdesignbulgaria.wordpress.com/2010/03/20/трислойни-приложения-в-интернет-и-web-си/
Това е така наречения трислоен модел, front-end(UI), business tier( бизнес логика ) и back-end(DB). Доста рядко се използва и в общия случай няма голям смисъл както и ме съмянва масовката в тоя форум да имат дори един такъв сайт. Аз лично съм правил такъв модел за дипломна работа, но за комерисални цели си ползвам класическия двуслоен модел.
На който му е интересно може да прочете повече тук - http://webdesignbulgaria.wordpress.com/2010/03/20/трислойни-приложения-в-интернет-и-web-си/
Аз лично съм правил такъв модел за дипломна работа,
Къде съм казал, че някои ми е преподавал нещо?
Да, бих се съгласил с мнението на Тео. Всеки магазин влиза в тази схема, ако е направен като хората, естествено.
Всеки Уордпрес, Джумла, Мумла, Друпал, Опенкарт, Мопенкарт, Престашоп, и към 98.5% от сайтьовете на всичкото мембъри тъдявата ползват горната схема.
ВКлючително и тия дет са на Блогър, Wordpress.com, ...
Както и Twitter, Instagram, Pinterest.
При последните няколко леката подробност е че ползват много бази и много машини/сървъри.
.....както и Joomla, drupal и може би още други добре оптимизирани CMS системи с голяма база данни.... и всеки Wordpress сайт, качен на приличен хостинг може би?
Добър пример за трислойно приложение е една банкова система. В нея данните за сметките се съхраняват в база от данни (back-end). Логиката по управление на финансите (олихвяване, оценка на риска при отпускане на кредит, обслужване на сметки и т.н.) се разполагат в бизнес слоя. Като презентационен слой (front-end) системата може да предоставя няколко приложения, например настолна система, от която работят служителите на банката, уеб система за Интернет банкиране и WAP система за банкиране от мобилни телефони.