От: БГ и чужд или ....?????
Напълно съм съгласен съм, че трябва да имаме национален пазар на уеб услугите и българските доставчици да се развиват.
Zack, нещо много важно, което пропускаш е, че в гатора, за бизнес план плащаш 273 лева/година. Първият им план e 125 лева/година и имаш възможност да хостваш само един домейн, без ИП (дори на втория план нямат опция за отделно ИП).
В СуперХостинг на втория план ти излиза 117 лева/година (с ДДС-то) и ако искаш те прехвърлят на отделно ИП. За да достигнеш сумата в гатора, дори и да доплащаш за адони трябва да поръчаш още 17 адона (на втория план, отделно на тези които имаш включени), т.е. ще можеш да хостваш 21 сайта. Друг голям плюс - вдигаш телефона и ти отговарят на български и ти решават проблема веднага (ако имаш такъв. Колко често ти се е налагало). От това ли си недоволен?
Недей да правиш сметки за инвестициите без да си запознат с тях.
Относно цпу-то - ако всеки от сайтовете ти са малко по-посещавани (>2000 уникални/ден, при 20 домейна прави > 40 000 уникални на ден) и правиш лоуд, никой няма да те търпи на споделен хостинг - извъна бг самите клиенти искат такива да бъдат махнати, но тук има уебмастери, които още не са узрели за това. Бъди реалист, услугата е споделена, но това е друга бира ;-) А и както каза @icakis в СуперХостинг можеш да го следиш прозрачно (cpu-то). Не знам друга хостинг компания да ти дава такава информация в такъв вид - с графика по дни.
За гугъл - там резултатите се определят от няколко фактора, но все повече българи използват регионални сетинги и когато търсиш в google.bg ти връща резултати от България, а хората все повече търсят така. Искаш да развиваш сайт за българи, но не си склонен да подкрепиш българското - защо тогава българите да посещават твоя сайт?
Ако плащаш 45 лева/година и искаш да имаш същите екстри, като за 273 - нямам как да стане никъде по света.
Все пак ти си решаваш, но си прави реални сметки и сравнявай сравними величини (говори ми в цифри
). Много бързо оплю българското, а ти самият си Българин, нали?
Не ме разбирай погрешно, но аз подкрепям българското и не ми харесва, когато то е оплюто без причина (какъвто е случая според мен).
Докога ние българите ще се оплюваме взаимно, а не да се подкрепяме? Така и 20 правителства да се сменят няма да се оправим.