Банковите такси и еврозоната

happyslacker

New Member
В момента банковите преводи на левове в България струват около два лева.

Обаче преводите на друга валута струва 10 евро - т.е. 10 пъти повече.

Когато влезем в Еврозоната (официалната валута стане еврото) подозирам, че няма да намалят банковите такси... Този факт, ако се съчетае със закони, които забраняват или ограничават ползването на пари в брой ще доведе до покачване на общественото недоволство.

Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

Обаче нали сме си овце, ще търпим.

От: Банковите такси и еврозоната

В коя банка са 10 евро? Аз под 20 евро за превод на чуждестранна валута не плащам

Май наистина съм се объркал. Гледах тарифата на Прокредит Банк:

procredit.png
Uploaded with ImageShack.us

Взимат два пъти по 10 евро - общо 20 евро (предполагам, че няма начин да не платиш SWIFT разноските). Вероятно ги пишат два пъти по 10, защото 20 изглежда по-страшно :)

Някой има ли наблюдения как е в банките в държави от Еврозоната? Опитах се да видя тарифите на банки в Германия, обаче не видях сайт с версия на английски език.

Когато преводите са в чужда валута и минават през SWIFT банките имат повече разноски. Естествено, че тези разноски ще бъдат покрити от клиента.
Ако прехвърляте валута в страната, използвайте една и съща банка. Така таксите ще бъдат символични, а превода няма да е SWIFT.

Когато се прехвърлят пари между банки в една и съща държава пак ли начисляват таксата SWIFT?

Когато се прехвърлят пари между банки в една и съща държава пак ли начисляват таксата SWIFT?
Да, винаги когато се ползва SWIFT. Банките са в една държава, но нямат кореспондентни сметки в чуждестранна валута и затова ползват трета банка- например deutsche bank.
Знам, че в момента някои банки внедряват нови системи за разплащания в чуждестранна валута, за да не минават клиентите през SWIFT, но не знам докъде са стигнали.

Проблема е, че всеки превод в евро минава през банка в държава, която използва евро (тоест през банка в еврозоната). Преводите в долари минават през щатски банки и т.н.

Значи ли това, че след като влезем в Еврозоната банковите такси ще паднат до едно евро на транзакция при транзакции в евро?

Аз доста се съмнявам.

Хепислакър, би трябвало да паднат... Не знам.
Иво апостолов е прав, точно така се осъществяват преводите и преводът не отива директно в контрагента ти, а минава през посредническа банка в зависимост от валутата. И всеки си начислява такса. Сметката набъбва доста. Бих препоръчала при възможност да се ползват споделени разходи за транзакцията /всеки си поема разходите на неговата банка, така сумата за банков превод ще намалее

Горе