България колкото Аляска!

България на два океана и няколко морета! :| Брутния вътрешен продукт на България е колкото този на Аляска!
Дали е добре?!

На долната карта, съставена в American Enterprise Institute от Марк Пери, името на всеки щат е заменено с името на държава от света. Критерия за замяната е създадения брутен вътрешен продукт. Не очаквах да видя името на България, но се оказа, че сме равни с Аляска.
"Най-голямата държавна икономика на САЩ е в Калифорния, който произвежда $2003,0 милиарда от икономическото производство през 2012 г., точно малко под БВП на Италия през същата година - $ 2013.00 милиарда," отбелязва Пери. През 2012 г., Калифорния би била сравнена с Италия като деветата по големина икономика в света. Населението на Калифорния е само 38 млн. в сравнение с население от 61 млн. на Италия, което означава, че Калифорния произвежда една и съща икономическа продукция като Италия с 37% по-малко хора .
С 4,4% от населението на света, САЩ произвежда 22,3% от световния БВП през 2012 година.

USmap4.jpg



Време е България да се побратими с Аляска.
 
От: България колкото Аляска!

Те на хамериканците затова им е толкова малък дълга :lol:
 
От: България колкото Аляска!

По официални данни БВП=щата Аласяка:) То там са на сезони - риболовния и останалия, нящо както е населението на нашето родно Черноморие:)
Вискяр, вадиш мрежите и заминаваш в Алаяска за лов на крабс:)
 
От: България колкото Аляска!

Един приятел през 2008 или 2009 беше там на бригада. По 12 часа риби хвърляше, само спане и работа. Изкара добри пари мисля за 3 месеца.
 

Горе