България 2014 - деградация на държавата. Или?

Деградацията в България продължава. Идва времето на честната пионерска дума! Българи - вярвайте си!

Субсидии за тютюн ще се отпускат след клетва и показани фактури

Администрацията от най-високо ниво в лицето на земеделския министър Димитър Греков публично декларира, че не знае какво става в държавата България.
Не е по моите способности как да коментирам това. Ще помоля за помощ.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Политическата класа във всички държави е обект на критика и осмиване.Но няма как да минем без нея.Колкото и да си въобразяваме,че сме над политиката, накрая се оказваме отдолу.Една част от хората на интелектуалния труд не желаят да се ангажират,поради високомерие,а друга част са склонни да участват в държавното управление,осъзнали своята компетентност. Ако човек е учил повечко,видял е какво правят други народи, ако е натрупал професионален опит....и ако вижда как полуграмотни, псевдоморалисти,обирджии под прикритие се домогват до властта с всички сили,ще си каже: " Срамота е да стоя и да гледам как България се гърчи, ограбена от тези ненаситници!"
Има ли друга държава,в която цяла редица министър-председатели да започват трудовия си стаж като министър председател?!
Повечето хора се запитват какво могат да направят, имат амбиция всичко да променят, ако ли не ще си хванат пътя и час по-скоро ще емигрират; или пък ще вземат решение да кротуват подличко, да се обжалват по мъничко от радосттите на живота. Обаче не се замислят какво ще оставят на децата и внуците си.
Като погледнем историята на западните цивилизации, веднага ще направим извода,че всяко поколение е направило някаква саможертва, за да остави по-добро бъдеще за децата си.
Искам да споделя два цитата:
Колкото си по-внимателен в своите обещания,толкова по-точен ще бъдеш в тяхното изпълнение. Жан-Жак Русо
Всеки народ е достоен за своята участ. Шарл Монтескьо
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Просто няма оправия изцяло грешна политика се води и то не е от сега.Това стечение на 15 години насам,липса на компетентност и редица други проблеми.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

България жъне стахановски успехи в борбата с престъпността!

На 8 февруари за времето от 8:30 часа до 14 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен и служители на Областна дирекция по безопасност за храните – Плевен са провели специализирана операция за недопускане на престъпления и нарушения при търговия с хранителни стоки.

При извършената проверка на кооперативен пазар в Плевен е установена 53-годишна, без документи за самоличност, да предлага кокоши яйца, без идентификационна маркировка и търговски документи. Иззети са 4 овоцелни табла, съдържащи 120 яйца. Изяснено е, че нередовната стока е транспортирана до град Плевен с лек автомобил „Нисан“, собственост и управляван от 68-годишна от село Новачене. В колата, паркирана в близост до пазара – в багажното отделение и на задната седалка са намерени общо 15 овоцелни табла, съдържащи 450 яйца, без маркировка и 35 овоцелни табла, съдържащи 1050 яйца, с поставена на тях маркировка, както и 15 пластмасови бутилки, със сурово мляко около 30 литра, без документи за произход, като 4 от тях са предлагани на щанд. За констатираното нарушение са съставени констативен протокол, протокол за подлежащи на унищожаване суровини и храни от животински произход и разпореждане за насочване за унищожаване на суровини и храни от животински произход от служители на Областна дирекция по безопасност за храните – Плевен. Предстои съставяне на акт служители на Областна дирекция по безопасност за храните – Плевен, информират от Пресцентър на МВР Плевен.

Треперете, бандити!
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

http://dnes.dir.bg/news/mvr-bitova-prestapnost-16111746?nt=4

МВР отчете първи резултати от операцията срещу битовата престъпност. Във Видинско е задържан крадец на ракия и картофи.

Орешарски наистина освободи хората от страха ! ХАХАХ :D
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Затворен магазин за цветя в Австрия. Работното време е приключило.

10277186_584647374976637_6072136240481108689_n.jpg


Магазин за пари в България.

lp2w.jpg
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

В момента заради разрушената инфраструктура у нас се напояват 340 хиляди декара, докато преди е имало поливни системи за 12 милиона декара.

Още един голям чужд инвеститор в земя се оттегля от българския пазар. Датската компания “БД инвест” е сключила предварителен договор за продажбата на фирмите си “БД агри” и “БД фарм”, които оперират в района на Провадия. Двете компании управляват 250 хиляди дка собствена и взета под аренда земя, стопански сгради и инвентар. Очаква се сделките да бъдат приключени до края на октомври. Липсата на достатъчно добра печалба е причината датчаните да се откажат от земеделския бизнес у нас. Все повече големи чуждестранни инвеститори продължават да се оттеглят от пазара на земеделски земи в България. Не сме привлекателни за чуждестранните инвеститори заради ниските финансови приходи, коментират хора от бранша.

Илюстрация за това са големи продажби, направени през последните години. Сред тях са самоликвидацията на ЕЛРАГ Фонд през 2012 г. Дружеството се освободи от натрупаните близо 200 хил. дка земя. “Адванс Терафонд” АДСИЦ, който в момента притежава над 240 хил. дка, през миналата година продаде близо 80 хил. дка. В началото на 2013 г. “Винпром Пещера” продаде 100% от дяловете си в “Омега Агро Инвест”, с което излезе от земеделския бизнес. Става дума за близо 160 хил. дка земеделска земя. Инвестиционен фонд “Серес”, който се раздели с част от своите земи, също е сред чуждите инвеститори, които напуснаха България. Сериозен знак за липсата на бизнес перспектива бе именно излизането от пазара на земеделска земя на фонда “Серес”, в който участваха големи институционални инвеститори като австрийската банка “Райфайзен”, компанията “Рослин кепитъл партнерс” и двамата чуждестранни банкери - бившият председател на Дойче банк за Азия Мартин Лоут и Ричард Дън, бивш член на изпълнителния комитет на “Мерил Линч”. През 2006 г. тази внушителна група започна бизнеса си със земя, а 7 години по-късно се отказа от 186 000 дка. Италианската компания “Бруно форм”, която обработваше сериозни земеделски територии в село Ръжево, също се оттегли от този бизнес, потвърдиха фермери от региона.

Сега агроексперти очакват и нова вълна от продажба на земя, но този път от страна на офшорни компании. Новата забрана те да притежават ниви в България ще изкара на пазара сериозно количество земя на много ниски цени. С промените в Закона за собствеността и ползване на земеделска земя се изсветли собствеността върху най-ценния национален ресурс - земеделската земя. Приетите промени са удар срещу скритата спекулативна дейност на редица “инвеститори”, които вложиха средства с неясен произход.

Липсва точна статистика какъв процент от българските ниви са собственост на офшорни компании, но те ще трябва в най-кратки срокове да се ориентират и да продадат притежаваната земя, ако искат да не загубят собствеността си или да си върнат поне малка част от направената инвестиция. Новата мярка ще сложи край на своеобразния финансов балон на пазара на земеделска земя през последните години. На практика кръгът на потенциалните купувачи на земеделска земя ще бъде ограничен до тези, които действително имат намерение да я стопанисват, коментират експерти. Очаква се спадът на цената на земята да продължи. В някои райони земята поевтиня с 20% и реалната цена в момента е около 350 лв./дка. Високата цена на земята води до фалити на производителите. До крах стигнаха и сериозен брой фермери, които са купували земи на високи цени - над 500 лв./дка на кредит, и сега не могат да си обслужват взетите банкови заеми.

Петър Николов от Националния съюз на земеделските кооперации обобщи ситуацията така: нивите ни са разпокъсани и не могат да имат цени като в останалите европейски държави. В момента заради разрушената инфраструктура у нас се напояват 340 хиляди декара, докато преди е имало поливни системи за 12 милиона декара. Цената на земята ще продължи да върви надолу, докога - не мога да кажа, но това кара много хора да се опитват да продават сега, преди да е стигнато дъното, коментира Радослав Христов, зам.-шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

http://www.marica.bg/
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Пред нас са блеснали житата...

Тези гледки станаха ежедневие в пчелините. Виновни няма.

10329186_781812568497732_735394580393702414_n.jpg
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

С промени в закона за Черноморието държавата разреши застрояването на всички плажове


15 May 2014
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и WWF, предупреждава, че с вече обнародваните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие държавата направи голяма стъпка към застрояването на всички плажове, включително последните незасегнати от бетона. Природозащитниците настояват парламента да премахне тези законови промени.

Преди година, след скандала „Дюнигейт“ в Несебър, държавата забрани строителството върху дюни. Ограничението издържа 15 месеца. Новите промени в закона за Черноморието вече разрешават строителство върху дюни, местообитания от европейската екологична мрежа Натура 2000 - т.е. върху плажа.

В преходните и заключителни разпоредби на закона за Черноморието, беше добавен текст, който изменя Закона за държавната собственост. Така се позволява в имоти изключителна и публична държавна собственост (каквито по морето са плажовете, дюните и резерватите) да се учредяват ограничени вещни права, т.е. да се строи. Случаите, в които това е позволено са: за изграждане на национален обект; трайно задоволяване на обществени потребности; и за изграждане на някои линейни обекти на техническата инфраструктура.

Проектите за застрояване, при които могат да се демонстрират „обществени потребности“, могат да варират от ресторант до места за настаняване, спортни обекти и много други, уточняват природозащитниците.

С приетите промени в закона за Черноморието се:
- изключва територията на населените места от зона А
- увеличава плътността на застрояване в зона А от 10% на 20%
- намалява се изискването в зона А за минимално озеленяване от 80% на 70%
- увеличава се височината на застрояване в зона А от 6 на 7,5 м
- увеличава се два до осем пъти площта на сградите, които могат да бъдат построени на плажовете
- разрешава се строителството на подземни комуникации и търговски площи върху всички видове дюни
- увеличава се максималната продължителност на концесиите от 15 на 20 години
- включва всички територии по Черноморието с подробни устройствени планове в територията на населените места. Това е особено опасно, защото практически предвижда близо половината от българското Черноморско крайбрежие да бъде обявено за населени места.

Проучвания на общественото мнение показват, че 75% от българите искат край на застрояването по морето. Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че единственият начин да се спре презастрояването на незасегнатите части от българското Черноморие, е министърът на околната среда и водите да издаде заповедите за официалното обявяване на зоните от Натура 2000 по крайбрежието и в тях да са изрично записани забрани за строителство по брега. Това беше подкрепено и от Българската туристическа камара, защото този сектор също осъзнава, че презастрояването му вреди.

През юли 2013 г. природозащитниците предложиха шест стъпки за опазване на незастроеното Черноморско крайбрежие. Оттогава досега държавата не е предприела никакви положителни действия в тази посока. Точно обратното – възможностите за застрояване вече се увеличават.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че с промени в Закона за устройство на територията от 2010 г. всички актове по закона не само не могат да се обжалват от гражданите, но дори не подлежат на съдебен контрол по законосъобразност. Това затваря потенциален корупционен кръг изцяло на местно ниво.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

И при теб ли измират пчеличките? Тъжно дае....
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Мнение от фацебуцето:
Гледам по новините как събарят циганската махала в Стара Загора ... „местните“ си търсят правата, реват, тръшкат се, заплашват с убийства, кражби и побои... В началото на репортажа дадоха сателитна снимка на местността преди да се „нанесат“ братята и друга снимка от сега – на първата, махалата е голямо пространство гора, която на втората снимка липсва... Значи по моите лаишки разбирания, тоя калабалък от цигани в течение на години е изсякъл гората и е започнал да строи къщи... Тия къщи са незаконни – как тогава имат прокаран ток и кой плаща тока, щом няма адрес, на който да се води партидата? Освен това, не плащат и данъци, точно защото жилищата им не фигурират никъде из бумагите на общината. За изсичането на гората – аз живея в гора, но ако отида да си събирам дори изпопадалите по земята клони и дървета – това е наказуемо, защото има процедура да се вземе бележка от горските за събиране на сухи дърва, плаща се и чак тогава товариш... а тия моми и момци са унищожили цяла жива защитена борова гора, която се води ПАРК и никой не им е застанал на пътя!? Когато човек е в нарушение и го хванат, нормалното поведение е гузност предполагам, а тук ме побърква категоричната убеденост на циганите, че те са прави, че държавата трябва да се погрижи за тях, иначе щели да започнат убийства... Според тях общината е виновна, че не им е издала документи за законна собственост върху имотите...
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

и аз го гледах... направи ли ви впечатление, че всички цигани един през друг, със свои думи, разказаха как кмето ги е черпил кебабчита и им е обещавал, че няма да ги бута? може всякакви да са циганите, но на това им повярвах...
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

И при теб ли измират пчеличките? Тъжно дае....

Ред, от злорадство няма полза - без пчели и ти ще го усетиш жестоко, но тогава няма и монархията да е решение - просто без пчели ще имаме няколко години макс на тази планета!
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Ред, от злорадство няма полза - без пчели и ти ще го усетиш жестоко, но тогава няма и монархията да е решение - просто без пчели ще имаме няколко години макс на тази планета!

Недей да вярваш на всеки фейк куот, приписван на велика личност, дори и да е Айнщайн. Тъжна работа е това с пчелите, но все пак ще има живот на планетата и без тях:
http://nativeplantwildlifegarden.com/will-we-all-die-if-honey-bees-disappear/
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Недей да вярваш на всеки фейк куот, приписван на велика личност, дори и да е Айнщайн. Тъжна работа е това с пчелите, но все пак ще има живот на планетата и без тях:
http://nativeplantwildlifegarden.com/will-we-all-die-if-honey-bees-disappear/

Как така реши, че съм цитирал някой не разбрах?! Говорил съм най-добрите пчелари и технолози в БГ, изнасящи стотици тонове мед и медни продукти, както и с не малки арендатори - констатацията, е плачебна арендатори и фермерите разбират проблемите, но продължават да пръскат за сметка на пчелите, а на запад плащат луди пари на пчелари да идват да опрашват редица култури. Само в САЩ един от големите товари над 100к кошера да опраши десетки хиляди акра бадемови дървета. Може и без пчелите, но го кажи на Китайците примерно там ръчно ходят на места да опрашват ябълковите дървета и редица други овошки и култури ...
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Как така реши, че съм цитирал някой не разбрах?! Говорил съм най-добрите пчелари и технолози в БГ, изнасящи стотици тонове мед и медни продукти, както и с не малки арендатори - констатацията, е плачебна арендатори и фермерите разбират проблемите, но продължават да пръскат за сметка на пчелите, а на запад плащат луди пари на пчелари да идват да опрашват редица култури. Само в САЩ един от големите товари над 100к кошера да опраши десетки хиляди акра бадемови дървета. Може и без пчелите, но го кажи на Китайците примерно там ръчно ходят на места да опрашват ябълковите дървета и редица други овошки и култури ...
Говорех за следната мисъл:

“If the bee disappeared off the surface of the globe, then man would have only four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”

― Albert Einstein

Пчелите са безспорно важно звено и в естествените, и в антропогенните екосистеми. Неведнъж се е случвало цели екосистеми да загинат или да се променят неузнаваемо дори от незначителна промяна в някое звено. Например нарасналата популация на зайците в Нова Зеландия. Но това не значи, че целият живот на планетата ще изчезне.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Колега, не ми се спори едно е промяна на екосистема и адаптиране на видовете, друго е унищожаване на фундамент на екосистема! Само линията зърнени култури, фураж, животни - хора, овошки - хора унищожаване на тези две линии и 100% от храната ти е аут! А ако го караме на диви животни, има тревопасни има и месоядни - пак в нея линия присъстват пчелите!
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

От клетва няма смисъл когато хората които трябва да я дават са безбожници :oops:
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Министъра на правосъдието - адвокат за пример.
(пак добре, че има юридическо образование...)

Министър Иванов потвърди новината на "Гласове", че е с отнети адвокатски права2014-08-07 15:09:44
Автор: Гласове
Новоизбраният министър на правосъдието Христо Любомиров Иванов, който по право ще ръководи заседанията на Висшия съдебен съвет и заяви амбициите си да реформира съдебната власт, е лишен от правото да упражнява адвокатската професия, а преди това е наказван десет пъти с порицание и парични глоби. Това става ясно от регистрите на българската адвокатура, които са публично достъпни в интернет. Христо Иванов потвърди новината на "Гласове", че е с отнети адвокатски права. Пред сайта BPost.bg той съобщи, че причината за това е фактът, че дълги години не е плащал членския си внос. Това няма да ми пречи да ръководя Висшия съдебен съвет, твърди Христо Иванов. Той признава също, че наказанията, описани в Регистъра на адвокатурата, му създават проблем, който обаче бил чисто имиджов.
Друга реакция след новината на "Гласове" дойде от Министерството на правосъдието, което разпространи следното съобщение до медиите:"Във връзка с публикация в сайта Glasove.cом под заглавие „Министърът на правосъдието е с отнети адвокатски права”, Пресцентърът на ведомството е упълномощен да заяви следното:Изнесената информация, че министърът на правосъдието Христо Иванов „е лишен от правото да упражнява адвокатска професия”, няма законово или друго отношение към заемания от него пост в служебния кабинет.Наложените наказания, посочени в материала, са по чл. 133, ал.1 от Закона за адвокатурата и са свързани с неплащане в срок на членски внос към Софийска адвокатска колегия.Цитираните нарушения не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатска тайна.Предвид ангажираността на Христо Иванов в неправителствения сектор, той не е упражнявал адвокатска професия в последните години.Министърът ще плати наложената глоба, както и изискуемите членски вноски, за да бъдат възстановени адвокатските му права". Проверка на "Гласове" показа, че лице с името Христо Любомиров Иванов е вписано в регистъра през 2002 г. като адвокат. В кратката биография на служебния министър, публикувана в сайта на президентството, също пише, че Иванов е вписан като адвокат през 2002 г. В "Държавен вестник" пък са публикувани трите имена на министъра, а именно Христо Любомиров Иванов. Трите имена и годината на вписването му като адвокат съвпадат напълно, а вероятността да има друг Христо Любомиров Иванов, регистриран същата година, клони към нула. Eто линк към регистрите: http://www.bar-register.bg/public/Iform.aspx От справката става ясно, че той е наказан с порицание през 2009 г., а след това в продължение на четири години са му налагани всички наказания, предвидени в чл. 133, ал. 1 от Закона за адвокатурата за случаите на дисциплинарно нарушение от страна на адвокат, а именно - лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатската колегия и различни по размер парични глоби. От 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г., тоест и в момента, министърът на правосъдието Христо Иванов е лишен от правото да упражнява адвокатската си професия. Адвокати с дългогодишен стаж коментират, че са шокирани от назначението на Иванов, напълно неизвестнен в техните среди на министерския пост, защото почти не са срещали в кариерата си колеги с толкова много наказания. От документа, който публикуваме по-долу, личи, че срещу статуса на Христо Иванов в адвокатската колегия е записано - Лишен Неизбираем, което в България явно не пречи да бъде избран от президента за министър на правосъдието. Иронията става още по-голяма, защото прекият началник на Иванов - Георги Близнашки, е професор по конституционно право, а служебното правителство бе представено като "завръщане на властта обратно в ръцете на суверена".
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Защо умират щъркелите?

Защо умират щъркелите в България, години подред?

1551699_651092398320018_1103102767408540751_n.jpg

10559872_651092201653371_2498129098180067126_n.jpg

10381981_651092281653363_5905539109765304325_n.jpg

Днес получихме отчаян Зов за помощ в нашата поща от група хора, които са били на пикник в събота следобяд и са се натъкнали на ужасяваща гледка, която би смразила и най-силните духом. Писмото звучеше объркано, отчаяно и молещо - Някой да спаси живите поне!
Виолета Петрова
"За първи път виждам подобно нещо полето е осеяно с трупове на щъркели, има по земята живи, полуживи. Не знам колко са живите нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки. Спирахме колата за да ги отместим живите докато карахме през полето по черно, не се плашеха нито от светлените през ноща, нито от нас, гледката е покъртителна. Удря ги ток от далекопроводите, едни стоят накацали, а други докато кацнат падат. Това снощи беше ада, ужасно е, гробище на щъркели. А живите ходят по земята и чакат да умрат. Моля Ви, помогнете, не знам какво мога да направя, към кого да се обърна, кой може да помогне на живите и на тези, които все още не са отишли на този сборен пункт. Единствено Енерго Про могат да изключат тока по далекопроводите, докато се съберат и отлетят щъркелите, но на мен никой няма да ми обърне внимание. Не знам по телевизии ли да пиша, какво да правя."
Знаем от предишен опит, че нито една институция няма да се трогне от ситуацията, особено в почивен ден и че тези защитени птици ще измрат в ужасна агония, защото абсолютно никой няма да им даде шанс да се спасят.
Забравихме почивния ден и потеглихме нагоре с надеждата, че ще открием живи и ще успеем да ги спасим. Пътят е дълъг и преминава през пресечена местност трудно проходима за лек автомобил, но... нямахме избор. Не вярвахме, че ситуацията наистина е толкова страшна, колкото е описано в писмото, или... просто се надявахме да не е...
Но беше...
Ужасяващо!
Смразяващо!
Потресаващо!
След около километър по криволичещият черен път около далекопроводите на Енерго Про се натъкнахме на първите трупове.
Нещастните птици просто се бяга изпекли от преминаващото електричество и бяха нападали по земята изпружени от високото напрежение. Някои от тях вече се разлагаха, миризмата беше смесена между мърша и пърлено месо... Умрели са в ужасна агония, напълно безпомощни пред мощното електричество.
Продължихме напред... стана още по-страшно!
Около всички стари ръждясали стълбове с форма на пресечена пирамида имаше по повече от 5 трупа. Местата бяха идентични и пораженията катастрофални! Птиците лежаха рапръснати по тревата, някои от тях бяха разкъсани на парчета,, други напълно изгорели...
КОШМАР!!!
На средата на пътя открихме първият жив щъркел. Лежеше напълно безпомощен, положил глава в прахта и само отваряше и затваряше очи... Едното му краче беше неестествено обърнато назад и обгоряло...
ПЪЛЕН КОШМАР!
Започнахме да звъним на всички възможни телефони и институции за които се сетихме.
Как да помогнем на животното, така че наистина да му дадем шанс да оцелее?
Кой трябва да реагира? Кой трябва да спаси тези защитени птици?
Дадохме вода на птицата, напръскахме я с вода и звъняхме телефон след телефон...
112
- "Къде се намирате? Дайте ни вашите имена и точен адрес. Как да ви намери някой ако реши да помогне?"
- ??????? Откога поляните около Варна имат точен адрес?
Описахме мястото, казахме, че откритите трупове само по проходимия участък вече са повече от 10 и че имаме нужда от помощ и съдействие.
- Изчакайте да ви свържем с Община Аксаково.
/6 минути музика/
-Чакате ли още? Никой не ни отговаря на телефоните, но ще запишем вашият сигнал и ще го предадем. Очаквайте обаждане.
-Кога? Какво да правим докато се обади някой?
- Нищо повече не можем да направим. Стойте там и очаквайте обаждане."
112 - ВИЕ ПО ПРИНЦИП НИЩО НЕ ПРАВИТЕ!!!
НИКОЙ НЕ СЕ ОБАДИ НИТО ТАМ, НИТО ПОСЛЕ, НИТО СЕГА! НИКОЙ!
Открихме втора жива птица.
Отново тел. 112
- Сигналът вече е приет от друго лице. Записан е. Очаквайте обаждане.
Взехме първата птица с обезопасителна мрежа, намокрихме я колкото успяхме и продължихме. Взехме втората птица...
Труповете станаха 20...
НИКОЙ НЕ СЕ ОБАЖДА, НИКОЙ НЕ РЕАГИРА!
И продължихме да звъним на всички възможни телефони: Зелени Балкани - НЕ ВДИГАТ! ОДБХ Варна - не отговарят за защитени птици. Областна управа - не е в техния ресор! РИОСВ - НЕ ВДИГАТ! Зоопарк Варна - Да, можем да помогнем, но в момента нямаме лекар и за да поемем птиците трябва това да ни бъде разрешено от РИОСВ. Звънете на Зеленият телефон.
Страхотно!
Намерихме точно 4 зелени телефона, стационарни и мобилни. Един от тях дори бил дежурен и денонощен. НИКОЙ НЕ ВДИГНА НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ТЕЛЕФОНИ!!! НИКОЙ!
Информацията е обходила социалните мрежи и различни хора се опитваха да помогнат дистанционно. Информацията е стигнала до МЕДИИТЕ!
Изведнъж започнахме да получаваме обаждания от хора, които допреди малко не си вдигаха телефоните...
Зелени Балкани:
Ако ни изпратите оцелелите птици, ще ги поемем и ще ги лекуваме. Напръскайте ги с вода / Слава богу не сме сгрешили това поне/, Дайте им да пият също, но внимавайте водата да не попадне...."
Страхотно! Поне имахме идея какво да правим с двете нещастни щъркелчета.
РИОСВ:
Г-н Бакалов:
- Къде се намирате? Къде са птиците? Защо не сте се обадили на дежурния телефон? Защо не сте подали сигнал на 112...
- Ами обадили сме се, подали сме ...
- НЕ Е ВЯРНО! В ЦЕНТЪР 112 НЯМА ЗАПИСАН ТАКЪВ СИГНАЛ!
- ?????? Г-н Бакалов, първият сигнал е подаден в 15.51 и е с продължителност 6 минути!
- Няма да обсъждаме това сега.
- Кажете какво да правим? Някой ще дойде ли да помогне, да направи протокол, да опише ситуацията?
- Нищо няма да правите. Днес е почивен ден. Спасителен център има в Добрич и Стара Загора. Оставете птиците където сте ги намерили и се прибирайте. Ние утре ще отидем да ги потърсим. Нямате право да ги пипате, да ги местите, да правите нищо с тях. ТЕ СА ЗАЩИТЕНИ И НАРУШАВАТЕ ЗАКОНА!!!
- ?????? Наистина ли мислите това, което говорите? Тук до утре няма да има нито една жива птица! Има едни други закони за престъпно нехайство и бездействие! Тях кой ги нарушава в момента?!
- Не ми говорете за закони. Оставете птиците и се върнете да опишете района, ние утре ще го проверим.
- Мммммммм НЕ!!! Няма да ги оставим и ако вие не измислите как ЗАКОННО да им помогнем, защото ние сме тук за сметка на личното си време и средства и вършим ВАШАТА РАБОТА, ще сезираме необходимите органи за да бъдат санкционирани всички хора по веригата, които ОТНОВО НЕ СИ СВЪРШИХА РАБОТАТА!
- Изчакайте.
Между временно започнаха обажданията от първите журналисти, които бяха тръгнали към мястото и ситуацията някакси стана интересна за всички, които НЕ СИ ВДИГАХА ТЕЛЕФОНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ЧАСА!!!
Няма да описваме повече подробности от ситуацията,, само ще добавим, че с огромни усилия успяхме да вдигнем РИСВ да дойдат до Зоопарка за да попълнят необходимите документи за настаняване на двете живи птици, забраниха ни да ги водим на ветеринар, защото нито един ветеринар няма право да ги пипа,, а ветеринаря на Зоопарка е в почивен ден и ЕВЕНТУАЛНО ще ги прегледа на следващия ден. Видимо изнервени от излишния шум около някакви си нападали полуизгорели щъркели се появиха две дами от РИОСВ, които ни обясниха, че това било НОРМАЛНО и се случвало всяка година, защото щъркелите били млади и неопитни и така се регулирала популацията им. Обясниха ни също, че ИЗМРЕЛИТЕ ПТИЦИ НЯМА ДА БЪДАТ СЪБРАНИ И ЩЕ СИ СЕ РАЗЛАГАТ ТАМ ДОКАТО СЕ ВМИРИШЕ ЦЯЛАТА МЕСТНОСТ! Защото така се затварял кръга на нещо си...
Преброихме 29 трупа само на 10% от цялата поляна!
Труповете са в пъти повече!
Ще бъде направено предписание на Енерго Про да монтира Щъркелобрани на въпросните еднотипни ръждясали стълбове, на които спаред нас може да пострада и човек.
Мхм.
Ами г-жо "Не ви зная името", защото не се представихте дори - след като се случва всяка година, ЗАЩО ДОСЕГА НЕ Е НАПРАВЕНО ТАКОВА ПРЕДПИСАНИЕ?!?!
ЗАЩОТО НЕ ВИ ПУКА? ЗАЩОТО НЕ ВИ СЕ ЗАНИМАВА?! ИЛИ ЗАЩОТО ВИ Е ВСЕ ТАЯ КОЙ КОГА И КАК ЩЕ УМРЕ?!
НИЕ НАРУШАВАМЕ ЗАКОНА, А ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ?!
НИЕ МАЙ НАРУШАВАМЕ САМО ВАШЕТО ОЛИМПИЙСКО СПОКОЙСТВИЕ И БЕЗХАБЕРИЕ?!
Двете нещастни щъркелчета, които притискаха едно в друго обгорелите си телца бяха настанени в импровизирано помещение, отидохме да ги видим, дадохме им вода и помолихме да им бъде оставена храна, защото са изтощени и вероятно вече на предела си. Дежурният пазач отиде да донесе храна, но се върна след 2 минути с Г-н Бакалов, който БУКВАЛНО НИ ИЗГОНИ, защото нямаме право да сме там, защото пречим на хората да си вършат работата и защото работното време на пазача е свършило и той трябва да напусне зоопарка ВЕДНАГА, както и ние - ВЕДНАГА!
МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ, ЧЕ НЕ НИ АРЕСТУВАХА?!
НИЕ ВЕЧЕ НЯМАМЕ НАДЕЖДА, ЧЕ НЕЩО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ И ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ХУБАВО...
Надяваме се да сме успели да спасим поне тези две птици, макар че труповете са толкова много...
Тези красиви птици идват при нас за да отгледат потомствата си, а ние ги избиваме!
АКО НА НЯКОЙ ТОВА МУ СЕ СТРУВА НОРМАЛНО, НА НАС НЕ!
КОЙ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОЗИ СЛУЧАЙ?
КОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН, ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ОТНОВО?!
АКО ИМАТЕ ИДЕИ, ПИШЕТЕ....
ВСИЧКИ ТЕЗИ "ХОРА" ПО ВЕРИГАТА ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ И НА ТЯХНО МЯСТО ДА ДОЙДАТ ИСТИНСКИ ХОРА, НА КОИТО ИМ ПУКА И ЗА КОИТО НЕ Е НОРМАЛНО ЦЯЛОТО ПОЛЕ ДА Е ОСЕЯНО С ТРУПОВЕ НА ЗАЩИТЕНИ ПТИЦИ И НИКОЙ ДА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ДА ПРОМЕНИ ТОВА!!!
ЩЕ ИСКАМЕ ОТГОВОРИ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТИТУЦИИ И ОТГОВОРНИ ЛИЦА И СЕ ПОДГОТВЯМЕ ПСИХИЧЕСКИ ЗА ПЪЛНА НЕАДЕКВАТНОСТ В ОТГОВОРИТЕ...
ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ И ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ОТ АБСУРДНО ПО АБСУРДНО!
КОЛКО ОЩЕ БЕДСТВИЯ, НАВОДНЕНИЯ И ЖЕРТВИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧАТ ЗА ДА СЕ ОСВЕСТИМ И ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ГРАДИМ, ВМЕСТО ДА РУШИМ!
И ИМА ЛИ ОСТАНАЛА НАДЕЖДА ИЗОБЩО,, ЧЕ НЯКОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ...
ПРИ НАС МАЙ НЯМА...
АКО ПРИ ВАС ИМА - БОРЕТЕ СЕ!!!

Това се случва абсолютно всяка година. Просто вие не знаете, че се случва. Електроразпределителните дружества нямат задължение да изолират стълбовете, а това струва пари. Преди години струваше по около 130лв на стълб. Само санкции от РИОСВ-Варна биха ги принудили, но санкциите са по-евтини за плащане от изолирането на стълбовете.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.651091608320097.1073742691.118243294938267&type=1
 

Горе