Явно аз съм селски тарикат
Ще ви кажа и защо. Сайт правещ средно 7000 посещения и 40 000 импресии. Свързаха се с мен от една голяма компания с желание за директна реклама на база импресии. Изчислих си, колко би ми струвала желаната банер позиция. Да ама не. CTR на техния банер беше над 5%, при 1.50% за рекламките на етаргет. Не само това беше проблема. Времето, което потребителите прекарваха на сайта спадна с 40 секунди след поставянето на банера. Страниците разгледани от един потребител паднаха с 2 надолу. Останалите позиции от средно 0.90%, спаднаха на 0.28% CTR. Иначе казано - банера ми обираше голяма част от трафика. Като теглих накрая чертата излезе, че с тази директна реклама имах по-малко приходи от колкото 3 стотинковите на етаргет.
Не, че нещо момчета, но както рекламодателите избират в кои сайтове да рекламират, така и издателите решават каква цена да искат за дадена позиция.
Ако директен конкурент във вашата ниша ви поиска цена за импресии, същата ли ще дадете като на всеки друг? Силно ме съмнява, но ако го направите - не ставате за търговец.
И мантамен е много прав в горното си мнение - качеството и цените са различни за всички.
И айде да ви дам един елементарен пример - изиадс една от най-големите компании на пазара, поне за бг трафика - защо имат премиум и по-високо ниво? Защо оценяват сайтовете по различен критерии? Защо цената на клик на банер е три пъти по-висока от колкото на текстовите карета?
Хайде стига глупости, а вземете помислете малко. Това е все едно да искаш каре 300х250 да е на същата цена като пълно брандиране на сайта - няма как да стане. А на каква цена ще се предоставят двете услуги - зависи от собственика на двете площи.