Българският офицер никога не предава оръжието си!

redrum

Well-Known Member
Пускам информация за една книга, която излезе съвсем наскоро и която лично на мен ми беше много интересна. Вярвам, че ще бъде интересна на всеки българин интересуващ се от история и по-специално най-новата история на България. Поклон пред паметта на този смел мъж, чиято съдба тъне в забрава над половин век.
31fcefa7380ac6d2bd3dd3ca1be49f7c.jpg


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]„Български офицер никога не е предавал оръжието си!" - това са последните думи на подпоручик Петър Добрев Петров преди да се застреля в слепоочието с личния си боен „Валтер" на 9 септември 1944 г., 18,30 ч. Това става в дежурна стая при караулното помещение на 10-и конен допълващ ескадрон към 4-ти конен дивизион на 10-и конен на Н. Ц. В. Царица Йоанна полк в Шумен.

Поводът за тази саможертвена постъпка е заповед за разоръжаване на командването на 4-та пехотна Преславска дивизия от съветската комисия по разоръжаване след обявяването на война от СССР на Царство България на 05.09.1944 г. и последвалата окупация на държавата ни Възпитаникът на Военното училище - София, подпоручик Петър Д. Петров носител на високия морал воински добродетели, утвърдени и завещани на българското офицерство от „бащите на българската бойна слава в Третото българско царство полк. Борис Дрангов, ген Йв. Колев и др. Този завет не допуска български офицер да бъде „доброволен" пленник на чужда армия, при това окупатор и това е главната причина той да се реши на тази крайна стъпка.

Димитрина Нанева
[/FONT]

Книжката струва само 6 лв. и може да я купите от тук.
 
От: Българският офицер никога не предава оръжието си!

Това задължително ще си го купя!
Много мерси за инфото!
ПП: Не мога да ти да реп :cry:
 

Горе