Видове форумни потребители

TretiKolovoz

Well-Known Member
1. Спамерът - за него е въпрос на чест никога да не напише мнение, което е смислено, по-дълго от едно изречение или пък изобщо има нещо общо с темата. Любимият му препинателен знак (а често и единственият който ползва) е смайлито. Еволюирала разновидност на спамера е Мистър Постинг - потребителят, който явно има за цел да влезе в книгата на Гинес, отговаряйки целоднвено и систематично на абсолютно всяко чуждо мнение, а често и на своите собствени.
Противодействие - също както хлебарките, спамерите и спамът не могат да бъдат премахнати напълно. Смята се, че продукти от сорта на RAID (BAN и BAN+) могат да облекчат проблема, но не и да го отстранят.

2. Тролът - обикновено публикува само едно очевидно провокативно мнение и след това просто се наслаждава на последвалата верижна реакция. Така например във форум за автолюбители той ще отбележи колко здравословно е ходенето пеш, а във форум за компютърни игри ще обясни, че гейменето е детинско и откровено малоумно занимание.
Противодействие - решението е учудващо просто - игнорирайте го и той ще напусне разочарован. Както знаем от D&D, огън и киселина също могат да помогнат.

3. Модераторът - подобно на босовете в компютърните игри, той има уникални способности (скилс) и точно това го прави особено страховита заплаха. Твърди, че съблюдава за спазването на правилата във форумите, но реалната му и очевадна за всички цел е да наложи режим на терор, диктатура на пролетариата и комунизъм, в който никой потребител да не смее да пише под страх от смъртно наказание и кастрация.
Противодействие - ако нищо друго не работи, пробвайте да спазвате правилата. Може да не ви се вярва, но повечето пъти помага.

4. Адвокатът (на дявола) - той е замесен във всеки спор и винаги е прав, дори когато твърди, че черното е бяло, а две плюс две е равно на пет. Никога не мирясва, аргументите му не се изчерпват и най-голямата радост за него е да си намери друг адвокат, с който да си спорят. Чете чуждите мнения избирателно и само по диагоналната система.
Противодействие - съгласете се с него, че бялото е черно. Това ще го обърка и той ще стане безобиден.

5. Патриотът - това е човекът, който на 3-ти март пуска задължителната тема - ” DA SE GORDEEM, 4E SME BYLGARI, BRATIA! ” (на латиница с главни букви), а през останалото време от годината недоволства от това, в колко скапана държава живее и от какви идиоти е заобиколен (обикновено също на латиница и с главни букви).
Противодействие - публикувайте националния химн - той ще изпадне в патриотичен екстаз и временно ще спре да мрънка.

6. Бръм-бръм – пак се проявява в теми като тази за 3-ти март, но той пуска постове от сорта на „Tüm Happy ulusal tatil!” или нещо друго въпреки, че уж е българин. Другите не могат да разберат какво иска бръм-бръм, но не им и трябва. Бръм-бръм има специална позиция във форума и всички го пазят като ръчна граната оставена на слънце в горещ августовски ден.
Противодействие: каквото и да казва бръм-бръм винаги се съгласявайте с него, защото иначе той ще се превърне в отмъстител (вж. 17) и в последствие във феникс (вж. 16), а никой не би искал това.

7. Интелектуалецът - за да каже това, което другите изразяват с 2-3 изречения, той изписва поне страница и половина, освен това използва думи, които само той разбира (например „шменти капели”, “патина”, “ктитор” (без л) или “полеандрия”). Това не води до проблеми, тъй като и без това никой не му чете мненията. Той обича да цитира прочути личности, без да гледа дали цитатите имат дори бегла връзка с дискутираната тема.
Противодействие – по принцип е безвреден и няма нужда от противодействие, но не се опитвайте да четете написаните от него мнения.

8. Хлапето - възрастта описана в профила му, е някъде 12-13, но реално е на 5-6, тъй като е от онези, на които липсват първите седем години. Много обича да си общува с други хора и утроява комуникацията при какъвто и да е признак за обратна връзка. Представлява идеална илюстрация за недостатъците на реформите в образователната ни система и посткомунистическия период.
Противодействие - също като Уили Койота и Йосемити Сам, хлапето се завръща с подновени сили, независимо какво ще му причините.

9. Хакерът - говори на езика L33T и най-голямата радост за него е да научи или да налучка някак паролата на админа за да направи куп глупости от негово име. Реалните му познания за компютри са от минимални до никакви.
Противодействие - За щастие има гарантиран метод за да се предпазите от неговите атаки. Той е: **deleted/2@#Teh L33t h4xOR W4S h3R3_23@I OwnZ0r j00 I4m4ZZ!***

10. Лъркерът - той се е регистрирал, но стои в сянка, никога нищо не казва и няма как да разберете какво ви крои, преди да е станало твърде късно. Изключително опасен, защото изненадващо може да почне да пише мнения и да се окаже, че принадлежи към някой от другите видове потребители.
Противодействие - не е известно.

Следва...
 
От: Видове форумни потребители

11. Сърдитко Петко (Петка) - този потребител винаги се засяга, приема всичко като лична нападка срещу себе си и редовно си тръгва завинаги от форума - в неговия случай “завинаги” означава период от 2 до 6 дни. Когато си забрави паролата веднага си мисли, че е получил бан и започва да тормози админа по скайп.
Противодействие – не трябва да му се обръща внимание когато е в цикъл и всичко ще е наред.

12. Инфантилката - заета с дълбоката трагичност, на преоткриването на самата/самия себе си, измерването на дълбините на многострадалната си душичка, обрисуването на собствения си индивидуален профил, и установяването на “Що за човек съм аз?”. Празно същество, преливащо от пусто в по-пусто и най-пусто, заето с инфантилния си вътрешен свят на розови мечета, вибратори, самоделни бездарни стихчета, поредната “голяма” любов или други емоции касаещи ниската част на шкембето. Пише дълги мнения, в които на около 80 места се самоцитира, често споменавани са фразите “АЗ СМЯТАМ”, “АЗ МИСЛЯ”, “АЗ СЪМ ТАКЪВ ЧОВЕК”, “МОЕТО МНЕНИЕ”. Писанията изобилстват от препратки към други творби на въпросния крийчър и богато цветно оформление. Комуникацията с подобни създания изобилства от целувки, прегръдки, слънчеви пожелания, разочарования и дъждовни сълзи за глупости.
Противодействие - с камък на шията и достатъчно дълбок външен кенеф. Може и да помогне, но няма гаранция.

13. Пепелянка в климактериум – обикновено, но не задължително, е държавна чиновничка или на друга нископлатена работа изискваща какво да е висше образование - повод за особена гордост, с две или повече деца и неуспешен брак. Прелива от омраза към целия свят, мрази всичко, което не е присъщо на нея - религия, народност, етнос, образование, добри и положителни качества. Гордее се само с празни неща - етническа принадлежност, спортисти от нейната етническа принадлежност, бездарни поети и писатели от нейната етническа принадлежност и други. Изживява се като стожер/ка на доброто. Мисли за себе си като за прекрасно същество, което е принесено в жертва на жестоката реалност от тайнствени и зли форумни сили. Рядко говори за себе си понеже осъзнава че живота и се характеризира с две думи - ГОЛЯМА КАТАСТРОФА.
Противодействие - събличате я гола пред огледало. Ще мълчи около една седмица. Може и повече, ако имате късмет.

14. Некадърната поетеса - същото като пепелянката в климактериум, но с твърдо убеждение че е ужасно талантлива. Всестранното и развитие води до писането на поезия и проза, съчиняването на - от песни до цели опери и концерти за четири оркестъра и певческия хор на китайската флота. Обикновено е мърлява домакиня, некадърна майка и трагедия като съпруга. Житейското и призвание се състои в намирането на желаещи да изслушат последните и творения. Никога не й омръзва да говори за себе си, дружи само със себеподобни, макар и малко трудно. С откриването на интернет намира златната среда за личностното си израстване като голям талант. Пада си по окултизъм, зодии и прочие, като единственото което се опитва да докаже от тях е че нейното раждане е под особена звезда, която предсказва безсмъртие в очите на хората ценящи културата. Заобикалящите я/го, разбира се не са от тях (много ясно).
Противодействие - куршум с обеднен уран. Може и с обогатен, каквото има.

15. Ам-гъл – той е дребен, грозен, ял е много бой като малък (а и като по-голям) и когато е открил могъщата сила на интернета е преоткрил себе си. Също като героя на Толкин и форумният Ам-гъл си говори сам, хвали се сам и така си помпа самочувствието. Другите от форума гледат на него като на скункс в палатка, понеже житейската философия на Ам-гъл е чужда на всеки нормален човек. Характерно за Ам-гъл е, че си вярва на всичко, което пише и постоянно се заяжда с най-беззащитните членове на форума – обикновено жени или хора със здравословни проблеми. Така той си връща за тормоза, на който е бил подложен като малък. Личният живот на Ам-гъл е пълен провал, но не спира да повтаря във форума колко добре се чувства. Повтаря това толкова много пъти, че накрая почва сам да си вярва, а другите членове на форума го оставят да си мисли, че е прав от съжаление към него.
Противодействие: подмамвате го да се заяде с някой едър, избухлив и анонимен форумец, и проблемът ще се реши от само себе си.

16. Фениксът – предупреждават го, трият го, гонят го като куче, но той не спира да се връща. Задникът му е осеян от безброй отпечатъци от подметките на хора, които са го изритвали от най-различни места. Той с гордост показва тези следи и се гъзи на всеки срещнат защото няма с какво друго да се похвали. Колкото повече го гонят, толкова по-настоятелно се връща той. След всеки бан се завръща във форума с нов акаунт все едно е у дома си и има нотариален акт за него. Фениксът е неспособен на нормална човешка комуникация и затова го гонят отвсякъде. Мисли си, че е много умен, а всички останали са прости.
Противодействие: все още не е измислено, но учените от лабораториите на RAID работят усилено по намирането на лек.

17. Отмъстителят – това е разновидност на Ам-гъл, но със склонност да си отмъщава на всеки, който се опита да го изведе от Плъхицата (разновидност на Матрицата). Отмъстителят отделя по цели дни за да разбере кой се крие зад никовете на хората, с които комуникира във форума. След това пуска връзките си за да събере компромати и ги използва за да отрови живота на съфорумците си. Последните проучвания показват, че в ДНК-то на форумните отмъстители има открити следи от извънземни форми на живот от сорта на пришълеца, критърсите и Денис Родман. Това обяснява външния вид и държанието на отмъстителите, които не са много човешки. Отмъстителят има потенциал и за „Форумен психопат-убиец” – това е категория, която все още е слабо позната на учените и не е описана в дебелите книги.
Противодействие: призиви към извънземния разум да дойде и да си прибере изчадието.

18. Форумен шут - Ако на форума му провърви, той е участник с приятно, остро чувство за хумор, който вечно излиза с нетрадиционен поглед към класически теми. Ако форумът е преследван от лош късмет, то шутът си пада по плоски шеги и редовно пита „От този вид аквариумни рибки става ли добра супа?“.
Противодействие: няма.

19. Вечната опозиция - заемащият поста е длъжен да проявява несъгласие с всяко публикувано становище (включително на моменти със собствените си) и любезно да обяснява на околните в каква голяма и мрачна заблуда са изпаднали. Вечната опозиция е права дори когато е седнала.
Противодействие: наличие на четен брой вечни опозиции, които се неутрализират взаимно.

20. Мотористът – чувства се неудобно във форума защото няма как да изфучи покрай правилата или да мине на червено през темата за сбирката на туристическия клуб. Обикновено престоят му във форума е краткотраен и в 90% от случаите мотористите преминават през фазата на феникса, преди да им писне.
Противодействие: няма нужда от противодействие. Един ден сам ще изчезне от форума и после ще чуете по новините какво е станало с него.

21. Соцът – свикнал е да живее така сякаш всичко, което не е негово е общо. Съответно това важи и за форума. Държи се така сякаш форумът се издържа от неговите данъци, екипът е назначен от Тодор Живков, а самият соц е партиен член. Съответно той смята, че има пожизнено право на участие във форума, а правилата не важат за него, защото няма проблем, който да не може да се реши по втория начин.
Противодействие: на ежегодния форумен конгрес му се обяснява, че комунизмът го няма от десетки години и никой от форума за нищо не му е длъжен.

22. Пришълецът – няма нищо общо с останалите членове и тематиката на форума. Той е футболист във форума на адвокатите, левскар във форума на ЦСКА, строителен работник във форума на клуба по шев и кройка, цирков артист във форума на хирурзите и т.н. Технически погледнато не нарушава правилата, мъчи се да дава адекватни мнения и понякога успява (случайно), но никой не може да се обясни какво всъщност търси там и защото виси по цял ден във форума.
Противодействие: едноседмичен прием на Ентерол и Смекта може и да помогне.

23. Пияндето – по телевизора всички обичат Реймънд, а във форума всички обичат пияндето. Той е весел, оригинален и пише грамотно дори когато е пиян. Чете много книги, пие по литър водка на ден и животът с него е прекрасен. Когато обаче е трезвен става страшно. Кой е този човек? Защо се държи така сякаш има бастун забит в гъза? Трезвеното пиянде е нещо, което не бива да си пожелава никой форум! Не, не… само това нееее.
Противодействие: в специална касичка форумците събират пари за алкохол, понеже не могат повече да търпят агонията на пияндето и си искат стария веселяк обратно.


П.П. Този списък има много автори, които с годините са допълвали отделни фрагменти, тъй че няма как да се цитира източникът. Може да се брои за народно творчество :) .
 
Последно редактирано:
От: Видове форумни потребители

7. Интелектуалецът - за да каже това, което другите изразяват с 2-3 изречения, той изписва поне страница и половина, освен това използва думи, които само той разбира (например „шменти капели”, “патина”, “ктитор” (без л) или “полеандрия”). Това не води до проблеми, тъй като и без това никой не му чете мненията. Той обича да цитира прочути личности, без да гледа дали цитатите имат дори бегла връзка с дискутираната тема.
Противодействие – по принцип е безвреден и няма нужда от противодействие, но не се опитвайте да четете написаните от него мнения.

Като четох това веднага се сетих за @strana , не е точно такъв, защото страна си слага цитатите на място :) Нищо лично!
 
От: Видове форумни потребители

Като четох това веднага се сетих за @strana , не е точно такъв, защото страна си слага цитатите на място :) Нищо лично!

Пълнолетните (изключвайки тотално тъпите и неграмотните) обикновено разбират какво пиша, така че ще дойде и твоят ред след годинка-две, не се отчайвай. Може и да греша, разбира се, и твоят миг така и да не настъпи, затова, за да не ти объркам съвсем присещанията, ще те подпомогна с цитат на "прочута личност" (за да спазим горните храктеристики и терминология):

"Очите и станаха кръгли. Тя бе озадачена. Мислеше. Можех да видя, дори след едно толкова кратко познанство, че мисленето винаги щеше да й създава ядове." (Чандлър, "Големият сън" ).
 
От: От: Видове форумни потребители

"Очите и станаха кръгли. Тя бе озадачена. Мислеше. Можех да видя, дори след едно толкова кратко познанство, че мисленето винаги щеше да й създава ядове." (Чандлър, "Големият сън" ).
Като прочетох това, веднага се сетих за Сами - сопола. Не се надявай някога да те разбере, strana. И да му помагаш, няма за "зацепи".
 
От: Видове форумни потребители

шев и кройка, не шеф... Сори, все пак трябва да си "туря" една авто-рекламка ;)

На мен много ми харесаха и се радвам, че ги видях.
 
От: От: Видове форумни потребители

Пълнолетните (изключвайки тотално тъпите и неграмотните) обикновено разбират какво пиша, така че ще дойде и твоят ред след годинка-две, не се отчайвай. Може и да греша, разбира се, и твоят миг така и да не настъпи, затова, за да не ти объркам съвсем присещанията, ще те подпомогна с цитат на "прочута личност" (за да спазим горните храктеристики и терминология):

"Очите и станаха кръгли. Тя бе озадачена. Мислеше. Можех да видя, дори след едно толкова кратко познанство, че мисленето винаги щеше да й създава ядове." (Чандлър, "Големият сън" ).
И аз се надявам духа и интелектуалното ми ниво да достигнат до такива висоти, за да мога да разбирам твоите постове. Виж нямам против да пишеш дълги постове и без това вече рядко чета теми във форума, защото нивото спадна адски много от преди две години (тогава се регистрирах), но аз си мисля, че това е форум, където човек може да си почине и да научи някои нови неща, а не да чете с часове мненията на дадени потребители, които могат да се кажат много по просто. Да, знаем, че ние не сме на нивото ти, но опитай се ти да се адаптираш към обстановката :)
 

Горе