tst643

New Member
Здравейте,

Търсейки информация по моя казус днес открих този форум и доста ми допадна. Надявам се да можете да ми помогнете с малко опит от ваша страна.
Имам желание да внасям козметика от страна извън Европейския Съюз. Във връзка съм с компанията производител и те са ми предоставили права (неформално) да внасям продукцията им тук и да я разпространявам както намеря за добре. Въпросът ми е какви точно регистрации и разрешения са ми нужни, за да препродавам стоката им в нашата търговска мрежа (да кажем, че имам намерени купувачи сред големите вериги). Компанията - производител има съответните сертификати и регистрации, но доколко те важат в БГ ? Има ли нужда от някакъв вид легализация тук или въвеждането на тези продукти в база данни на ЕС ?
Моето разбиране досега беше следното: купувам продукцията, внасям я в БГ, правя етиките с превод на съдържание и т.н. и я препродавам на търговците като ЕТ или частно лице след като сключа съответния договор.

Благодаря предварително !

Поздрави,
 
Благодаря !
Освен фирма разбира се (съдебното решение за регистрация съгласно Търговския закон) и правилното етикитиране, ми е нужна и Декларация до директора на регионалната инспецкия по опазване и контрол на общественото здраве. Доколкото чета друго общо взето няма като изискване.
Въпросът ми е трябва ли да получа някакъв вид разрешение от директора на РИОКОЗ за извършване на дейност или те трябва да направят някакъв задължетелен контролен анализ преди разрешение за внос и разпостранение в търговската мрежа.

Благодаря
 
Този раздел ти е доста важен:
Раздел III.
Изисквания към производителите и лицата, които за първи път пускат на пазара козметичен продукт от внос (Загл. изм. - ДВ, бр. 39 от 2007 г.)

в частност, това, което не знам какво точно значи, ама не звучи като "всеки":
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2007 г.) Лицето, отговорно за производството или пускането за първи път на пазара на козметичен продукт от внос, трябва да притежава необходимата професионална квалификация или опит в областта на козметиката.
 
трябва да притежава необходимата професионална квалификация или опит в областта на козметиката.
Каква е дефиницията на професионална квалификация или опит в областта ? Брои ли се ако съм кифла и съм се гримирала 10 години със шпатулата ?
 
Ако този опит го имаш в трудовата или осигурителната си книжка или си се гримирал/а за някой на граждански договор се брои :D
 
Т.е. всеки човек, който иска да прави търговия с даден продукт или да го внася трябва да е специалист в съотвената област ? :)
 
Ако бранда козметика не е внасян в ЕС ( регистриран ), трябва да се регистрира. Бавна и тегава процедура ! Даваш проби на ХЕИ и къде ли още не и след 6 месеца поне имаш резултата от пробите , след което започват документалните “битки”.
 
Здравейте, някой може ли да сподели при вноса на козметика от трета страна, като юридическо лице какви документи се изискват от митницата при освобождаването на пратката и по- конкретно по отношение на сертификати и от какъв вид. Предполагам, че сте минали неведнъж през този процес и ще споделите вашият опит!
 

Горе