Ако сумата на поръчката ти е до 150 евро, дължиш само начислено ДДС мито не се заплаща. Тава важи за стоки, който не са с акцизи. Ако внасяш от Китай, използвай за куриер въздушна поща или EMS. ДДС се плаща при получаването на пратката в пощата. Ако куриера е друг ходиш до митницата за да си освободиш пратката. И не забравяй да кажеш на изпращача да обяви стойността на пратката за да не ти начисляват служебни суми. Ако сумата е по-голяма трябва да кажеш какви са стоките за да видим процентите за мито.Какво в крайна смета какво ще дължа на държавата като мито за внос на различни продукти от например Китай или САЩ
Защото всички пратки, за който се дължат митнически сборове се задържат в митнически склад. Български пощи имат споразумение с агенция митници за суми до 150 евро митническите задължения да се плащат при доставката. Останалите куриери, освобождават пратки срещу заплащане, или ти сам трябва да се занимаваш. Щом вноса ще е голям ще ти трябва митническа агенция за документите по вноса. Пожелавам ти успех с бюрокрацията. И да не забравя копията на маркови продукти се конфискуват.мисля да правя голям внос от онлайн магазини от Китай и Сащ ,не знам със сигурност каква ще е сумата.
Но,ако плащам за куриер защо ще ходя до митницата.
Всички стоки, които подлежат на митнически контрол се задържат на митницата до тяхното освобождаване, или просто казано попълваш митническа декларация и си плащаш вносните сборове мито и ДДС. Няма значение дали стоката се доставя с куриер или със спедиторска фирма, всичко отива в митнически склад. Съвета ми е направи консултация със счетоводител, и съответно с митническа агенция. Щом ще извършваш внос в големи размери трябва да имаш ресурс за това.е някой знае ли ???