Въпрос за Реселърски Cpanel

mantaman

Well-Known Member
От реселърски цпанел създавам поредният хост акаунт като за домейн посочвам ннн.ааа.сом (приемете че ааа.сом е мой домейн).
На въпросният хостинг акаунт искам да пусна два блога със съответните имена ааа.ааа.сом и ссс.ааа.сом
Какво трябва да направя след като от цпанела на ааа.сом създам субдомейните ааа.ааа.сом и ссс.ааа.сом - как да посоча че те вече трябва да се управляват от другият ми субдомейн ннн.ааа.сом с който съм създал хостинга

имам доста години опит с това и досега никога не съм се сблъсквал с такъв казус, каква е крайната цел и можеби ще измислим как да се направи точно

Последно редактирано от модератор:
От: Въпрос за Реселърски Cpanel

Идеята е следната :
Купил съм си домейн - например ааа.сом освен това съм си купил и реселърски хостинг (като основен домейн на реселърския хостинг е зададен ааа.сом)
Искам освен хостинг да раздавам безплатни субдомейни на домейна ааа.сом
Появява се клиент който иска хостинг и субдомейн ннн.ааа.сом - Аз му създавам хостинг акаунт и за основен домейн на хостинг акаунта посочвам субдомейна ннн.ааа.сом
До тук никъкви проблеми клиента ми си създава блог на ннн.ааа.сом и всичко бачка ОК.
Обаче клиента решава че иска да си направи още два блога, пак с мои субдомейни и ми иска субдомейните ааа.ааа.сом и ссс.ааа.сом аз ги създавам от основният цпанел на ааа.сом обаче когато отида в цпанела на ннн.ааа.сом и искам да ги добавя в аддон домейнс ми казва че нямам права над тези домейни и тн.
Половичато решение на въпроса е да направя още два хостинг акаунта и към всеки да закача по един субдомейн обаче този вариант не ме радва особено, защото реселърският ми хостинг има ограничение по брой създадени акаунти.
Ако някой го измисли как да стане го признавам за малко египеско божество.

Що не му ги паркираш поддомейните и с хтацес да му ги rewrite-неш към папки на основния му домейн
Примерно:
Клиент взема домейн1.суб.цом, ти му правиш аддон в публик_хтмл/клиент1 като в хтацесса rewrite-ваш до публик_хтмл/клиент1/домейн1
после клиента взема домейн2.суб.цом, паркираш му домейна, то при паркиране би трябвало да е пак във публик_хтмл/клиент1, но в хтацесса му добавяш rewrite до публик_хтмл/клиент1/домейн2

Даже може този хтацесс да го праснеш в публик_хтмл, за да няма юзера достъп до него като му дадеш достъп до клиент1 папката

Така на всички клиенти с някакъв скрипт може да се ъпдейтва хтацесса, а юзърите ще си барат из папката клиентN файловете в подпапките. Тези подпапки може да им сетнеш някакви права да не могат да ги трият че да не омацат положението.

Не съм запознат с реселърските пакети, но дано да ти свърши работа съвета. Ще се радвам да съм следващото малко египетско божество :D:D

Клиентът би трябвало да може да си направи под-под-домейни върху ннн.ааа.сом - напр. абв.ннн.ааа.сом, 123.ннн.ааа.сом и т.н. Това не го ли устройва?

@Тинк - не можах много добре да го схвана това дето го написа но дано на тези дето разбират повече от мен да им говори нещо. Ако стане ти си следващото малко Ра.
@Хепи - клиента не го устройва абв.ннн.ааа.сом (субдомейн на субдомейна), но сега като се замисля дали не може да се направи нещо подобно като при блогър, клиента да си качи блога например на абв.ннн.ааа.сом а пък от основният домейн ааа.сом да се пренасочи субдомейна ааа.ааа.сом към него и клиентите като напишат ааа.ааа.сом да им се отваря напр. абв.ннн.ааа.сом (може би това е идеята и на хепи)

Идеята ми е на основата на няколко реда хтаццесс с които паркиран домейн се превръща в аддон. Така с един аддон и хостинг акаунт юзера може да има няколко домейна в които да държи различни сайтове. Другото с папките си е за улеснение. Идеята с папките е всеки юзър да има папка "юзърнейм" в която да има папки за всеки му домейн. Пренасочването (то всъщност не е пренасочване а rewrite) на домейните ще става в хтацесс файла. С хтацесса паркирания домейн като става аддон, му се задава папка където са му различните файлове. Просто паркираните домейни сочат към едно и също място (папката "юзърнейм"), а с хтацесса ги rewrite-ваш към отделните им папки (домейн1, домейн2,....)

Просто не съм запознат с реселърски акаунт колко паркирани домейна имаш (ако имаш) и дали можеш да ги паркираш към който аддон домейн си избереш (би трябвало да можеш де)

Ще се наложи някой да прочете изходния код на cPanel (ако е достъпен за четене) и да редактира онзи ред, на който става проверката дали даден домейн го има в повече от един акаунт като се прави изключение за зададен списък с домейни, така че да отказва само ако някой се опита да регистрира съвсем същия субдомейн, какъвто вече има регистриран.

Тази процедура ще трябва да се повтаря при всяко обновяване на cPanel.

Мисля че реших донякъде проблема - потребителя си създава субдомейн ааа.ннн.ааа.сом , а аз създавам ааа.ааа.сом след което го редиректвам към ааа.ннн.ааа.сом
До тук добре клиента може да ползва името и на втори субдомейн обаче остава проблема с това че след като в браузъра се напише ааа.ааа.сом ще се зареди ааа.ннн.ааа.сом и ще остане да се вижда като адрес ааа.ннн.ааа.сом някой има ли идея как да направя така че да продължи да се вижда адрес ааа.ааа.сом но файловете да са си разположени на ааа.ннн.ааа.сом

И още един отделен въпрос да не отварям нова тема за сайта ссс.сом съм купил и ссс.орг и ссс.нет добавил съм ги като паркирани домейни и от цпанела съм им дал редирект 301 към ссс.сом това достатъчно ли е за да не ги мисли Г. за сайтове с дублирано съдържание или трябва да се прави и още нещо.

За второто - достатъчно е,
за първото - тотално се обърках вече. Искаш да са в различни папки ли? Защото ако са в една и съща под-под-домейна и под-под-под-домейна, няма как да стане хем едното хем другото.

Ще пробвам да обясня пак. Аз имам мой хостинг акаунт на който основен домейн е ааа.сом - Другият потребител си има отделен хостинг на него като основен домейн съм му дал да ползва един мой субдомейн например ннн.ааа.сом и няма никъкви проблеми. Проблемът идва когато той поиска към неговият хостинг акаунт да ползва втори субдомейн например ссс.ааа.сом - когато опита от неговият хостинг акаунт да го добави като адон или паркиран домейн му дава грешка че няма права върху този субдомейн и той нито може да го паркира нито да го добави като адон. Известно решение на проблема е това което съм написал в последният пост - в неговият хостинг акаунт си създава субдомейн на субдомейна който му е основен например ссс.ннн.ааа.сом след което аз създавам в моят акаунт желаният от него субдомейн ссс.ааа.сом и го пренасочвам към създаденият от него ссс.ннн.ааа.сом - получава се следният ефект когато напишеш ссс.ааа.сом се отваря ссс.ннн.ааа.сом но си и остава като видим адрес - въпроса е има ли как потребителите да продължат да виждат ссс.ааа.сом

То това не е проблем. В смисъл че това е основен проблем на цпанел-а по принцип.
Ако аз в мой цпанел си добавя нов аддон домейн2.ком, автоматично ми се създава поддомейн на основния - домейн2.домейн1.ком. Освен това домейн2.ком е достъпен и през урл - домейн1.ком/домейн2
Така че получения ефект при теб не е нещо с което стандартния потребител на цпанел не се е сблъсквал.
При теб ссс.ааа.ком ще е достъпен освен от ссс.ннн.ааа.ком и от ннн.ааа.ком/ссс. В нормални условия това е неизбежно със цпанел.

Лошото е че ако Г зацепи второто урл няма да е много приятно. С един редирект се оправя този проблем. Друг вариант е в днс записите да се вмъкне един цнаме към измизлено ип и няма да отвяря нежеланото под-под... име :)

За посочения проблем съм писал вече тук: http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=18008

въпроса е има ли как потребителите да продължат да виждат ссс.ааа.сом

Няма начин. Ти искаш да имаш отделни акаунти за различните потребители. А потребителските акаунти на cPanel нямат правата, които искаш да имат (не могат да правят субдомейн върху домейн, който се ползва от друг потребител).

Само с редакция на изходния код на cPanel може да стане. Обаче трябва да е много внимателна за да не може потребител1 да отнеме субдомейна на потребител2. Пускаш една обява в съответния раздел и се молиш някой да се съгласи.

Много по-евтино ще ти излезе да купиш нов домейн domain.com и да не го въвеждаш като AddOn domain в нито един от хостинг акаунтите. Удебеленото е много важно. След това разрешаваш на потребителите да си правят субдомейни каквото-си-иска-клиента.domain.com, като задължително ги въвеждат като "addon domain" и в никакъв случай като "subdomain". Това не си спомням да съм го тествал, но може би ще работи.

Разбира се в контролния панел на домейна въвеждаш DNS сървърите на сървъра, където е cPanel. Може и за всеки субдомейн да въвеждаш отделен A record. Ако много държиш да ползваш адреса domain.com ще се наложи да ползваш само настройки чрез A record и domain.com да се хоства на отделен хостинг.

Още веднъж да повторя за всеки случай - домейнът domain.com не се въвежда никъде. Въвеждат се само негови субдомейни, но не като такива, а като "addon domain".

По принцип е възможно да си ползваш и домейна, който вече си купил и ползваш. Обаче трябва всеки акаунт да е на различен хостинг (това съм го пробвал на практика и няма проблеми - само се задава A-record в контролния панел на домейна за всеки субдомейн).

Последно редактирано:

Да в това което казваш има логика и сигурно ще стане обаче проблема е че този домейн вече е вързан към реселърският акаунт и незнам дали може да се промени без да трябва да се преинсталира всичко

Затова регистрирай един нов домейн (напр. ако стария е бил мояхостинг.ком, новия ще бъде мояхостинг.net или мояхостинг.info или мояхостинг.biz или мояхостинг.cc или мояхостинг.org) и прави субдомейни на него. Все ще намериш подходящ свободен за регистрация домейн.

Горе