Въпрос за вентилатора

nortrant

Well-Known Member
в каква посока трябва да се върти перката?

2yysftt.jpg

От: Въпрос за вентилатора

1 и десетина символа.

Въпроса е къде се намира вентилатора. Правилно ли е конфигуриран въздушния поток в кутията. Този вентилатор вкарва студен или изкарва горещ въздух?
По принцип '1'. Въздушно охлаждане - малко теория.

Така както са извити перките - 1 , така загребва въздуха над вентилатора и го вкарва под него.

Този вентилатор вкарва студен или изкарва горещ въздух?

Точно за това пуснах темата.
Трябва да вкарва студен или да изкарва горещ?

забравих да кажа - вентилатора е този на процесора

има общо три вентилатора
- на процесора - "вкарващ"
- на захранването - "вкарващ"
- на видеокартата - "вкарващ"

в статията която ми даде пише за вкарващ и изкарващ вентилатор
доколкото разбирам, на въпросния компютър нямам изкарващ (такъв под захранването или на друго място - иначе е предвидено да има такъв заради решетката)

Ако му става топло на тоя компютър, сложи една перка отпред в кутията да вкарва въздух и една отзад да изкарва. Естествено, ако кутията позволява.
Под "топло" разбирам, да не може да се барнат радиаторите.
Имай в предвид, че ще стане по-шумно.

вентилатора трябва да обдухва радиатора не обратното :)

То и сега е шумен, защото има три.

Доколкото знам, радиатора на процесора не е чистен никога...дали е събрало прах? :mrgreen:

Моя преди няколко месеца спрял и аз не усещам тоя комп нещо заби, чукнах резета и се наведох да видя гледам а вентилатора неще да пали, за жалост обаче доста е поработил така и процесора отиде на кино + 3 слота за рам на дъното. :?

Смених проца, смазах вентила, сега карам с 1гб. рам трябва да сменям и дъно, ама той тогава ще сменям почти всичко.

Ама онзи ден настъпи голям цирк, пак същия номер, но го осетих много бързо та нямаше други поражения освен един шътдаун и смазване.

Обаче на другия ден нали съм си куха лейка, нещо пак зацикли и пускам ръката към вентилатора да усетя духа ли или не, и като ме изтрещя в пръста направо кръв текна и две перки долу (почна да брамчи като трактор) :lol:

Ама нали съм си чичо скруч не отидох да си взема нов вентилатор спрях компа и направих най Българското нещо: Извадих Loctite залепих си перките и полетя пак със страшни сили. :lol:

Доколкото знам, радиатора на процесора не е чистен никога...дали е събрало прах? :mrgreen:

Отварял съм стари щайги, нечистени с години. Радиаторите им приличаха, все едно че е излят гипс между ребрата... дали са се охлаждали.

Свали вентилатора на процесора и виж.

Аз както пуша в стаята, чистя компа през 3 месеца. Щото прах и цигарен дим става като лепило.

Ама нали съм си чичо скруч не отидох да си взема нов вентилатор спрях компа и направих най Българското нещо: Извадих Loctite залепих си перките и полетя пак със страшни сили. :lol:

и на моя компютър е лепен
само че с капчица :lol:
и се счупи по същия начин :mrgreen: (завъртах перката на ръка, че иначе не тръгваше)

Свали вентилатора на процесора и виж.

ама първо трябва да взема термо паста :?

Свали само вентилатора, не радиатора :). Или е с винтчета, или е с малки щипки. Радиатора си остава залепен.
После гледаш мизериите вътре, или взимаш сгъстен въздух да ги издухаш, или взимаш малка четка за боядисване и прахосмукачка и почваш да четкаш и да смучеш.

...и прахосмукачка и почваш да четкаш и да смучеш.

Казвали са ми, че прахосмукачката само духа, никога не трябва да смучи когато се чисти компютър.

Колега, такъв вентилатор струв 5 6 лв. Не си струва занимавлата да го лепиш, най-малкото защото едва ли счупената перка му е единствения проблем. Мога да ти покажа 20- 30 такива вентиратора,изглеждащи като нови, но сменени, защото по некачествените на 2 - 3 година се получава, луфт, оборотите намалят и се влошава охлаждането. Ако си и с горещ процесор само беля може да стане...
Иначе за чистенето с чрахосмулачка, есъестяено, че боклука се смуче, къде ще го духаш...

Казвали са ми, че прахосмукачката само духа, никога не трябва да смучи когато се чисти компютър.

И на мен са ми казвали, че може да създаде статично електричество и да изгори нещо по дъното, ама не ми се е случвало.
Има някакъв риск предполагам.

Свали само вентилатора, не радиатора :). Или е с винтчета, или е с малки щипки. Радиатора си остава залепен.
После гледаш мизериите вътре, или взимаш сгъстен въздух да ги издухаш, или взимаш малка четка за боядисване и прахосмукачка и почваш да четкаш и да смучеш.

ааа, ок!!!

Да, ама ела да намериш в Първомай към 6-7 часа от де да го купиш и ти казвам браво, а аз без комп все-едно съм без душа :lol:

Иначе и аз чистя уж на няколко месеца, всичко и захранвания и карти и смазвам, обаче явно си позабравям напоследък. :rolleyes:

Ако имах луфт щеше да бръмчи, и пак да си върви докато не му се разбият лагерите, а той тогава почва да вие като луд.

Колега, такъв вентилатор струв 5 6 лв. Не си струва занимавлата да го лепиш, най-малкото защото едва ли счупената перка му е единствения проблем. Мога да ти покажа 20- 30 такива вентиратора,изглеждащи като нови, но сменени, защото по некачествените на 2 - 3 година се получава, луфт, оборотите намалят и се влошава охлаждането. Ако си и с горещ процесор само беля може да стане...
Иначе за чистенето с чрахосмулачка, есъестяено, че боклука се смуче, къде ще го духаш...

Странникът, Смучи смучи братле иначе ще надуха всичкото навътре и в тебе.

При чистене се снаряжавате с една от по-малките четки за боядисване прахосмукачка задължително, и една кръстата отверка + смазка за вентилаторите, ако нямате смазка може да ползвате машинно масло.

Обаче, с машинното масло тъй-като китайския народ прави повечето вентилатори капсуловани и нямат възможност за смазване ще ви трябва една по-дебела игла да го прободете отзад. После наливате малко машинно раздвижвате малко на ръка (ако ви мързи може да му пуснете и прахосмукачката от близко тя ще свърши раздвижването) след това само забърсваше с памък оцапаното резвате една лепенка от лекопласта с размер да покрие дупето на вентилатора.

За другото лесна работа в едната ръка четката в другата прахосмуча при махнати чарколи само четкаш и смучиш. Захранването, ако е хубаво него мож и два - един път в годината :D

Препоръчвам и с лист хартия след мрахосмуча ама чист лист за печатане късате малко парченце и минавате по няколко пъти слотовете на дъното, ако няма чернилка добре, ама все излиза особено като се пуши около него :D

После зглабяте щайгата и пак сте в играта всичко това отнема макс 20-30 мин.

Горе