Въпрос за енергоспестяващите крушки

mvmrik

Well-Known Member
Понеже нямам такава крушка и няма как да проверя, имате ли наблюдения как загряват. По-малко ли от обикновените, интересува ме за 1 аквариум, на който си правя осветление и се чудя дали ще стане с такива. Бях с луминисцентни, но не ми харесва това, че много горят, а и телата им са едни такива, че се разпадат като свети повече време - явно са от някакви гадни пластмаси. Та ако сложа няколко енергоспестяващи мисля че ще е по-добре, но ме притеснява да не греят много и да спукат стъклото на капака.

От: Въпрос за енергоспестяващите крушки

как ще гре:) бре то като луминисцентната не грее
то нали щото греят се хаби ток щото ония са на принцип да се нажежи жицата
а тук нема такива работи некакви се блъскат там:)

Да, на мен също ми приличат на луминисцентните, но за всеки случай питах. Ще взема да купя една за тест и ако е добре ще купя още, защото ще ми трябват поне 5 40 ватови по мойте изчисления.

Питай спеца, mantaman. Може да ти направи отстъпка за крушки :)

Дай после да видим и аквариума че и аз ще си правя ПАК :)

Ако ще гледаш растения - нищо няма да направиш с такива крушки. Дай размери на аквариума и кажи какво гледаш в него. Ако гледаш цихлиди, например и не се кефиш на треволяците, може и без осветление да караш. Аз лично, обаче, предпочитам аквариуми като тези:
1299-1-1-A1.jpg

1_plantedtanklarge.jpg

За да направиш такова нещо се иска специфично осветление, торове, система за CO2 и т.н.
Не знам какви лампи си си купувал до сега и какво се разпада, но ти препоръчвам да си вземеш само луминисцентите пури, да си ги вържеш с един електронен баласт и да си ги закрепиш към капака с пластмасови скоби. Може и рефлектор да сложиш от огледална ламарина и ще стане още по-добре.
Кажи до колкото ти се занимава и мога да ти дам насоки. :)

на кутията пише да не се слагат в затворено осветително тяло

Аз съм с 3 енергоспестяващи и според мен си е добър вариант за аквариумно осветление. На 23л аквариум бях с 60W, 2 x 6500К и 1 x 2700K. Гледах Хемиантус Микрантемум и Криптокорини със самоделно CO2 и мъничко тор и ножицата играеше всяка седмица. Сега малко съм отебал нещата, но в скоро време ще има рестарти.

То криптокорината и в тоалетната да я пуснеш и да й светнеш една 60W крушка пак ще расте. ;) За нещо по-претенциозно просто не върви с такива крушки. Да не говорим, че щом за 23 л. аквариум ти трябват 3 крушки, то колко ще ти трябват за един нормален 250+ л. за да го осветиш както трябва? :)

От: Re: Въпрос за енергоспестяващите крушки

То криптокорината и в тоалетната да я пуснеш ...

В порцелановия аквариум а ... ? :)

Факт, че не съм се занимавал със свръх претенциозни растения. Споделям каквото виждам на бюрото си :] Иначе и аз съм ЗА специализираното осветление. В един 5л аквариум гледам Лилеопсис на 8W Grolux пак си инжектирам мая и захар и си торя, но доста доста премерено, че 5л .... и доста бързо завзе дъното.

Просто енергоспестяващите са евтини, пък то зависи и какви са ти целите и очакванията, но ако са за такива аквариуми каквито показа по-горе, разбира се, че луминисцентни пури. А и между другото не се бях замислял, ако трябва да осветиш 200л аквариум с крушки, а не луминисцентни лампи колко и как ще ги наредиш :) Наздраве

Нямам никакви претенциозни растения, нито риби. Просто искам да свети, защото като е тъмно и не се виждат рибите. Аквариума е 350 литра - дълъг е 2 метра. Купих една енергоспестяваща крушка - 21 вата е, но пише че се била равнявала на 100. В интерес на истината свети доста добре, но това че не загряват не е вярно. Грее и то доста, но май не е проблем. Стъклото не го нагрява много, там е работата че го изчислих и ще трябва да са 5 такива крушки.

Грее електрониката, но пак не е като тези с нажежаема жичка и едва ли ще ти стопля чак толкова аквариума.
Защо не вземеш 1 или 2 дълги луминисцентни пури? Ще стои по-прибрано, ще е осветено по-равномерно и ще имаш по-малко отделена топлина.

С луминисцентни повече не искам да се занимавам. Много често горят - през 1-2 месеца ми гори по някоя, а и са им гадни размерите. Аз си имам една кутия - 2 метра дълга и бях сложил луминисцентни от тези по 1.20 метра. Просто няма как на тези 2 метра да не се застъпват 3-те пури и не получи така, че в средата свети силно а в края е по-слабо. С тези крушки мисля да го направя равномерно и да свети навсякъде еднакво. Пробвах с 2 пури по 36 вата, но свети много слабо, все пак не е малък аквариума и му трябва светлина.

Жалко... а с 5 енергоспестяващи ще успееш ли да постигнеш равномерно осветяване?

п.п. аз лично като си купувах енергоспестяващи за вкъщи ми дадоха и 1 година гаранция (даже я ползвах) така, че поне 1 година няма да даваш пари за нови.

п.п.2. след като имаш такъв впечатляващ аквариум предполагам знаеш, че не трябва да е осветен повече от 11 часа в денонощие.

Защо пък 11 часа, това от къде го видя? Иначе той свети по повече, сутрин го пускам към 9 часа и до към 11-12 вечер си свети. Сега е малко гадно, че свети само в ъгъла с едната крушка, като взема и другите ще го снимам да го видите как се е получило.

Колега, нещо имаш проблем с електрическата система или купуваш някакви китайски луминесцентни пури. Хората обикновено се оплакват, че не им виреят растенията, въпреки, че имат силна светлина - накрая се оказва, че пурите им са светили по 3-4 години, спектъра и характеристиките на светене са се изменили и съответно на растенията не им харесва. Не знам с какво ги палиш тия пури, но ако е с дросел или електронен баласт и се прави така наречения "студен старт" - нормално е животът им да е по-кратък.
За 350 л. аквариум е просто абсурдно да го осветяваш с енергоспестяващи крушки. За да светне добре, трябва да го накичиш като коледна елха. :)
Моето предложение е да си вземеш два хубави електронни баласта (например на Phillips) всеки за 2х58W T8 пури с топъл старт.
Ето пример: http://www.zoo-paradise.com/shop/in...lasts&product=Philips_HF-Select_2x58_TL-D&n=1 - обща цена 40 лв. за двата броя.

След това взимаш 4 лампи по 1.5 метра, 58W T8 (но не китайски от 1.50 лв.! ако те интересува какви и от къде - ще ти кажа) и ги подреждаш в капака по следния начин:

osvetlenie_aqua.JPG

Така ще получиш хубаво, равномерно осветление и ще е достатъчно силно за да гледаш растения и да направиш нещо красиво, подобно на това:
aquarium aquascape3.jpg

P.S. 11 ч. дори са много при нормално осветление. 8-9 максимум, в противен случай започват да се появяват зелени водорасли (за незапознатите - водораслите са например зелени точки/налепи по стъклата. На тези неща по снимките им се казва водни растения, не водорасли :) ).

Последно редактирано:

За 11-те часа съм чел преди, когато се зарибявах по такива неща. Из някакъв форум беше, но мнението беше на достоверен човек и ми е останало в акъла...

Горе