Въпрос за индексиране на статии и сайт ?

lowriderzzz

Well-Known Member
Здравейте!
Относно здравния сайт, който скоро смятам да пускам.

Въпроса ми е, ако поствам статиите едновременно във фейсбук и на сайта, това помага или пречи за SEO-то на сайта?

Нали не може да има дублиращо се съдържание в Г. ? Или когато е във Фейсбук не е от значение ?

Ами ако вече имам публикувани статии, ще пречи ли просто да ги пренеса на сайта като ги оставя и във Фейсбук или по-добре да ги изтрия от Фейса и да ги пренеса на сайта?

Всичко това от гледна точка на SEO. Моля някой експерт да се изяви.

Благодарско ;)

От: Въпрос за индексиране на статии и сайт ?

Няма значение дали статиите са във фейсбук или който и да е друг сайт, щом се индексира от Google. Дублираното съдържание може да попречи на доброто индексиране и класиране на сайта (особено щом е нов и не толкова авторитетен).

Компромисен вариант е да свалиш статиите от фейсбук, като се деиндексират да ги качиш на сайта. След това можеш просто да ги споделиш в социалната мрежа. Не малко оплаквания съм имал от хора, че статиите им не се индексират, след като са ги публикували (а не споделили линк към тях) във google + и facebook.

Няма значение дали статиите са във фейсбук или който и да е друг сайт, щом се индексира от Google. Дублираното съдържание може да попречи на доброто индексиране и класиране на сайта (особено щом е нов и не толкова авторитетен).

Компромисен вариант е да свалиш статиите от фейсбук, като се деиндексират да ги качиш на сайта. След това можеш просто да ги споделиш в социалната мрежа. Не малко оплаквания съм имал от хора, че статиите им не се индексират, след като са ги публикували (а не споделили линк към тях) във google + и facebook.

Интересното е че сега като търся в Г. за с дадено изречение от статията, тя НЕ се появява. Явно съдържание във фейса не се индексира от Г.
Значи казваш, че е по-добре да са споделени с линк от колкото да са публикувани във Фейса.

ПС. ако ти е по-лесно пиши ми на скайпа, имаш ме там: ivailokrustev87

Не всичко от социалните мрежи се индексира, но е възможно дублиране от FB. Сподели защо искаш едно и също съдържание да присъства и на сайта, и във FB. За споделяне в тематична страница ли става въпрос или за личен профил?

Ако е страница можеш за да привлечеш вниманието на потребителите да споделиш линк, и да вкараш привличащ вниманието текст в поста. Освен линкове от твоя сайт, пускай и полезни такива от други. Тук вече можеш да питаш ексеприте по фейсбук. Но отговора на твоя въпрос е: да, публикуването на еднакви статии в сайта и в социалните мрежи МОЖЕ да навреди от SEO гледна точка, но не е задължително. Виж, вече споделянията могат да ти бъдат само от полза - трафик към сайта, популяризиране и социални сигнали.

Не всичко от социалните мрежи се индексира, но е възможно дублиране от FB. Сподели защо искаш едно и също съдържание да присъства и на сайта, и във FB. За споделяне в тематична страница ли става въпрос или за личен профил?

Ако е страница можеш за да привлечеш вниманието на потребителите да споделиш линк, и да вкараш привличащ вниманието текст в поста. Освен линкове от твоя сайт, пускай и полезни такива от други. Тук вече можеш да питаш ексеприте по фейсбук. Но отговора на твоя въпрос е: да, публикуването на еднакви статии в сайта и в социалните мрежи МОЖЕ да навреди от SEO гледна точка, но не е задължително. Виж, вече споделянията могат да ти бъдат само от полза - трафик към сайта, популяризиране и социални сигнали.

Човека, който пише статиите вече има публикувани около 50тина на стената във ФБ профила си (няма ФБ страница) и продължава да публикува по 1-2 статии на седмица.

Моята идея е да му направя отделен сайт на тематиката на която са статитие (здраве) и да ги публикува там, като така ще е по-удобно после сайта да се рекламира и да се монетизира накрая - тоест или да се продава някакъв информационен продукт (ел. книга/семинар и т.н.) или с адсенсе или някаква афф. програма евентуално.

Та за това се чудя сега тези статии, които вече ги има във Фейса публикувани дали да ги махна от там и само да ги линкна към новия сайт? Повечето от тях така и така не са индексирани в Г. като гледам. А пък новите, които ще идват просто да си ги поствам направо в сайта.

Дали е по-добре да ги махам (вече публикуваните статии) от ФБ и да ги качвам в сайта, за да може да се ранкват с времето или няма особено значение за SЕО-то.

Понеже ми откраднаха няколко статии от един сайт , препоръчвам ти да качваш в сайта и да чакаш докато се индексират .
При проверка за уникалност ботовете Адвего проверяват и фейсбук , предполагам че и гугъл проверява . (лично мое мнение)

когато се индексират сатиите няма вече значение кой какво краде , споделя , преписва ,поства и така нататък (пак лично мое мнение, може и да греша )

Понеже ми откраднаха няколко статии от един сайт , препоръчвам ти да качваш в сайта и да чакаш докато се индексират .
При проверка за уникалност ботовете Адвего проверяват и фейсбук , предполагам че и гугъл проверява . (лично мое мнение)

когато се индексират сатиите няма вече значение кой какво краде , споделя , преписва ,поства и така нататък (пак лично мое мнение, може и да греша )

Да мерси, също смятам и в Г+ да ги линквам. Предполагам така по-бързо ще се индексират също.

Това не е вярно, това че дадена статия е индексирана първо на твоя сайт, за google не означава автоматично, че ти се първоизточника и няма да бъдеш наказан. Погледни този пример

@lowriderzzz твоя човек реално има ли някаква изгода от качените статии в профила му? Доколкото разбирам нито монетизира, нито трупа популярност. Аз лично не виждам смисъл в това, най-добре е да си се качат на сайта. От една страна самия сайт ще дръпне с повече съдържание, от друга ще избегнете потенциални пробелми с дублирането.

@lowriderzzz твоя човек реално има ли някаква изгода от качените статии в профила му? Доколкото разбирам нито монетизира, нито трупа популярност. Аз лично не виждам смисъл в това, най-добре е да си се качат на сайта. От една страна самия сайт ще дръпне с повече съдържание, от друга ще избегнете потенциални пробелми с дублирането.

Не печели (пари) от там. Само малко популярност от ФБ лайквания и нови покани за приятели.
И аз това го посъветвах - да му кача съдържанието на отделен сайт и да измислим някакъв продукт който да се продава, после да делим 50/50. Като цяло той да прави съдържанието, аз рекламата.

Защото той така и така си ги пише, поне да се събира по-голяма тълпа, а не само ФБ последователи.

Горе