Въпрос за плащане на физическо лице

mvmrik

Well-Known Member
Имам един въпрос, за физическите лица, на които искам да заплатя дадена сума и всичко да бъде легално и законно. За фирмите е ясно - те ми пращат фактура и аз им пращам парите. Как стои въпроса с физическите лица - да кажем че трябва да платя на някого 100 лева от фирмената ми сметка - какъв документ трябва да му издам, за да може той после да го включи в данъчната си декларация и данъка после той сам ли трябва да го плаща?

От: Въпрос за плащане на физическо лице

Фирмата сключва граждански договор и плаща авансовите данъци и осигуровки. Издава служебна бележка, която физическото лице прикрепя към данъчната си декларация.

Другия начин е трудов договор - тогава пак фирмата плаща всичко, но физическото лице не се занимава с данъчни декларации (ако няма друго основание за това).

Без договор не може ли? Фирмите като mobio.bg, easytrader.bg и др. с всичките си потребители ли сключват граждански договор, на които плащат?

Мисля че при тях самото съгласяване с дадени условия се смята за договор, така че не може без такъв.

Без договор не може ли?

Е нали искаше да е легално и законно :)

Ако те притесняват осигуровките , те са за сметка на лицето в случай , че то се е регистрирало, че работи като физическо лице, иначе се разделят както при трудов договор .

Последно редактирано:

Мислех че може просто да давам някаква бележка и на мен да ми се води като разход, но явно е по-сложно. Аз ще се консултирам и със счетоводителката си, но просто питах и тук, за да имам някаква представа за какво става въпрос.

Счетоводителката определено ще ти обясни по -подробно, би трябвало да знае вариантите .

Последно редактирано:

Абе то едни счетоводители - един казва едно, друг друго. Аз от тях повече се обърквам, отколкото да разбера нещо.

Абе то едни счетоводители - един казва едно, друг друго. Аз от тях повече се обърквам, отколкото да разбера нещо.

Щото питаш много. Намираш един, който ти изглежда читав и питаш само него, така по не няма да се чудиш кое е вярно

Горе