Въпрос за токов адаптер за рутер

coolice

Owner
Преди малко рутера ми просто изгасна реших че е заминал ама не .... Отворих рутера (да погледна за нещо избушило ама няма - не че съм експерт но избушили мрежови гии познавам...) На майта реших да го пробвам с друг адаптер с подобна букса и взе че тръгна

Какво ме учуди Оригиналния Адаптера пише Output +12V 1A

С този който пробвах пише Output +5V 2A

Как тръгна ? някой да има идея? Ако не му стигаше волтаж трябваше макс да премигне

Утре ясно че ще си търся подобен на оригиналния но някой ако има идея защо тръгна с втория ще съм благодаре ако сподели...

От: Въпрос за токов адаптер за рутер

Може би защото предния е 1 ампер, а другия ти е 2 ампера. Ама пак е доста странно де.

да и на мен ми е странно електотехника съм учил преди 10 години има няма ама нямам спомен но не би трябвало да тръгне но ако става 5 волтов по лесно ще си намеря
оригинален случайния с който тръгна
IMG_20131104_215143.jpgIMG_20131104_215236.jpg

От: Re: Въпрос за токов адаптер за рутер

да и на мен ми е странно електотехника съм учил преди 10 години има няма ама нямам спомен но не би трябвало да тръгне но ако става 5 волтов по лесно ще си намеря
оригинален случайния с който тръгна
Виж файлът 7684Виж файлът 7685

То, че е тръгнал, тръгнал, ама дали работи нормално. Обхвата същия ли е?

еми той е на един метър от мен в момента но май не е същия... въпреки че сега рутера е на земята че втория адаптер е с по къс кабел преди беше високо във стаята

аз си мислех че въобще няма да тръгне най много да премигнат диодите но просто не бях сигурен че е изгорял затова го тествах така

утре ще търся 12v 1A значи...

Сега ще ти го обясня. Винаги във тези рутери/суичове и т.н. има един Ценеров диод: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ценеров_диод който служи за ограничаване на напрежението. Ако виждаш горната графика, ако пробива му е около 5 волта - подаваш му 5 волта, излизат 5 волта, подаваш му 6 волта; излизат 5 волта; и т.н.

Това се прави защото така електрониката става "адаптер-less" - т.е. почти всякакви адаптери ще могат да работят стига само тъпите букси да са наред. А както знаеш и цената зависи от обема на поръчката.

Следи до го да не прегрее. И аз не съм разбирач, но от това, което прочетох, някои казват, че в адаптерите понякога има вътрешни регулатори на тока и може би оригиналния не е пускал максимална мощност? *mobilio ме е изпреварил, явно и той за същото готоври.

Re: От: Въпрос за токов адаптер за рутер

Сега ще ти го обясня. Винаги във тези рутери/суичове и т.н. има един Ценеров диод: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ценеров_диод който служи за ограничаване на напрежението. Ако виждаш горната графика, ако пробива му е около 5 волта - подаваш му 5 волта, излизат 5 волта, подаваш му 6 волта; излизат 5 волта; и т.н.

Това се прави защото така електрониката става "адаптер-less" - т.е. почти всякакви адаптери ще могат да работят стига само тъпите букси да са наред. А както знаеш и цената зависи от обема на поръчката.

Следи до го да не прегрее. И аз не съм разбирач, но от това, което прочетох, някои казват, че в адаптерите понякога има вътрешни регулатори на тока и може би оригиналния не е пускал максимална мощност? *mobilio ме е изпреварил, явно и той за същото готоври.

оригиналния адаптер винаги пареше.... пет волтовия е почти студен... но си признавам станми чудно че с 5 волтов става а са ми сложили 12 волтов от нетгиър (все пак не са евтин бранд) но явно както каза mobilio е било до цена на адаптерите за количество...

ПП Ами за амперите някакъв проблем ?

Според мен 2 вида може да са причините.

1. Този дето пише 5 волта 2 А да не е наистина 5V а повече - замери го с мултицет, ако имаш.

2. На рутера най-вероятно му е необходимо по малко от 12 V за да си функционира, а когато идва малко повече напрежение, благодарение на кондензатори и другите елементи той пак си консумира колкото му трябва.

Това е моето... предположение.

И за амперите е същото - обикновено няма проблем да са повече, защото си ги регулира по същия начин. Ще гори, ако е на 2 ампера, а ти го пуснеш на 1.

Ако ти трябва 12V, 1-2-3A с букса 2,1мм ми пиши - имам такива доста, защото камерите са на подобни захранвания :)
Ако не можеш да си намериш бързо и лесно - казвай да помагам

От: Re: От: Въпрос за токов адаптер за рутер

оригиналния адаптер винаги пареше.... пет волтовия е почти студен... но си признавам станми чудно че с 5 волтов става а са ми сложили 12 волтов от нетгиър (все пак не са евтин бранд) но явно както каза mobilio е било до цена на адаптерите за количество...

ПП Ами за амперите някакъв проблем ?

Оригиналния ти е нисък клас. Изцеден е да работи на границата на възможностите си, дори е малко под. Или погрешно е комплектован. Бранд, не бранд - карай си с пет волтовия - по-добър е като параметри. Котлони, фурни - нормално е да греят. Но един трансформатор на напрежение - не. Ако не друго, е загуба на енергия и по-високи сметки за ток.
Относно ампеража - подаващия енергия уред трябва да има минимум изходен ток, който ще задоволи нуждите на приемащия уред.
За да не изнасям лекция с формули:
2 А -> 2 A - точно, работят нормално;
5 А -> 2 A - има запас, работят нормално;
1 А -> 2 A - недостиг, подаващия ще "изгори" - ако не в момента, то след време.

Нормално е в качествените уреди на входа да има регулатор на напрежението, който да пази уреда от "глупости". Обикновено се прави с ценерови диоди, както пишат по-горе, но може и по-сложно да е направено.

Да подаваш 12 В на устройство, работещо на 5 В (набързо ровнах - повечето рутери са на 5 В), е доста негърска постъпка.

Преди време, когато работих в едно голямо Бургаско ISP доста често се случваше да изгърми някой адаптер на суич и ги подкарвахме с някой друг под ръка и си работеше нормално, въпреки, че оригиналният адаптер беше с по-високи стойности и то работеше с години, но има и едно но... Суча беше по памет 5 портов и съответно с 2 ползвани порт-а работеше нормално, но в момента в който включиш още някой порт и почваше да връща загуби и да забива (явно не му стигаше тока... завалийката)... та можеш да караш така докато намериш подходящо захранване.

П.С> Както казваше един колега от форума... добрата практика е да се ползват оригинални захранвания... Специално го казвам за тези, които случайно са попаднали на този мой коментар. :) :) :)

Горе