Въпрос за Pentium 4 процесор

mantaman

Well-Known Member
Имам едно ПС Фуджитсу модел P320 което е със Селерон Д 2.8 гледам че на сайта за това ПС дават че е с дъно D1931 с чипсет i915G
Пак там е написано че освен Селерони може да поддържа и П4 - up to 550 (3.4GHz)
Моделът П4 550 е с макс 1мб кеш
Въпросът ми е следният ако купя П4 на същият слот LGA775 но например го дават 3.6GHz или пък с 2мб кеш - дали ще бачка макар и на по ниска честота или с по малко кеш - или да си търся точният модел

Ето и данните на процесорите
СЕЛЕРОН
ПЕНТИУМ 4 - 3.2 1M
ПЕНТИУМ 4 - 3.6 1M
ПЕНТИУМ 4 - 3.4 2М

Последно редактирано:
От: Въпрос за Pentium 4 процесор

аз знам следното>ако поддържа слота пентиум слам му <макър да рабти на друга честота

Прочети повечко за дъното, защото може да има по нова версия BIOS която да поддържа и по бързи процесори.

Pentium 4 е абсолютна печка, по добре си оверклокни селерона или си купи Core2Duo E5200 (ако го поддържа дъното) и пак оверклок.

Имам едно ПС Фуджитсу модел P320 което е със Селерон Д 2.8 гледам че на сайта за това ПС дават че е с дъно D1931 с чипсет i915G
Пак там е написано че освен Селерони може да поддържа и П4 - up to 550 (3.4GHz)
Моделът П4 550 е с макс 1мб кеш
Въпросът ми е следният ако купя П4 на същият слот LGA775 но например го дават 3.6GHz или пък с 2мб кеш - дали ще бачка макар и на по ниска честота или с по малко кеш - или да си търся точният модел

Ето и данните на процесорите
СЕЛЕРОН
ПЕНТИУМ 4 - 3.2 1M
ПЕНТИУМ 4 - 3.6 1M
ПЕНТИУМ 4 - 3.4 2М
Ако i915G означава, че чипсета е Intel 915G, то тогава мисля, че този чипсет НЕ поддържа Core 2 Duo процесори, макар и сокета да е LGA775 . Поддържа само процесори Pentium 4, Celeron D FSB (MHz) - 533/800 и памети - Memory Types - DDR 333/400 , DDR2 400/533
Ето тук може да прочетеш това- http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets , търси частта "Pentium 4/Pentium D/Pentium EE chipsets" - там е и въпросният чипсет.
Верно е , че пентиум са много горещи, но това е въпрос на добро охлаждане, а хич не е за пренебрегване, че Celeron-a от линка ти е с шина (FSB) 533MHz, а трите Пентиума на 800! Ако рамта ти сега е на 800 - суоер, но ако е на 533 или 667 - смени я и нея с такава на 800, за да имаш ефект ( ако решиш да сложиш Пентиум 4 де)

Големината на L2 кеша е повече от важна, да не кажа водеща...
Лични наблюдения.

От седмица вече съм с новият процесор - П4 3.2
Разликата е от земята до небето спрямо селерона - Температурата не ме интересува особено щото не е лаптоп - въпреки това мисля че е в много приемливи граници до момента не е вдигал повече от 42 градуса.

Единствено сега като го пусна ми изписва че за новият процесор трябва да сменя биоса и ме кара да натискам Ф1 за да продължи - но понеже няма флопи не ми се занимава да купувам флопи само заради биоса.

От седмица вече съм с новият процесор - П4 3.2
Разликата е от земята до небето спрямо селерона - Температурата не ме интересува особено щото не е лаптоп - въпреки това мисля че е в много приемливи граници до момента не е вдигал повече от 42 градуса.

Единствено сега като го пусна ми изписва че за новият процесор трябва да сменя биоса и ме кара да натискам Ф1 за да продължи - но понеже няма флопи не ми се занимава да купувам флопи само заради биоса.
Биоса би трябвало да може и с usb да го смениш.

Вероятно може но не съм си и правил труда да търся биос и да пробвам - доволен съм как работи машината в момента и не ми е проблем да натисна F1 като се наложи

Горе