От: В Швейцария обсъждат минимална заплата от 3 300 евро
Когато бях там 2003/4 заплатата ми беше минимална 3500 франка, обаче имаше много удръжки - пенсионни, медицински, храна, подслон - отиваха към 1000 франка за тия неща. Относно стандарта има неща, дето са по-скъпи, има и такива дето са същите, като при нас, но с по-добро качество. Транспорта и заведенията са скъпи, здравните услуги. Храна, дрехи на същите цени - даже там съм пил една от най-евтините бири изобщо, редовно си купувах вина от цял свят за по 7-8 франка, докато тука тия вина са от 20лв нагоре. Техниката и тя по-евтина. Не мисля, че живота там може да е много по-скъп от БГ, това сериозно. Примерно заплатата ти е 10 пъти по-голяма от БГ ама разликата в цените не е 10 пъти, даже някои са същите. Просто вече е доказано, че тука ни пробутват нискокачествени неща на същите цени - мисля унгарците бяха правили проучване.
Има начин да се отиде в Швейцария, има междуправителствена спогодба за обем на стажанти в туризма, както и работа за медицински кадри. За работа в туризма квотата по мое време беше 100 човека, и не се запълни даже щото всеки си мисли, че няма да го вземат и остават места - това по въпроса, че само искаме ама не ни стиска.
Аз бях доволен, за една година направих солидна сумичка, не ми се наложи никога повече да работя за БГ работодател, с парите учих в чужбина и поставих началото на бизнеса си, оттогава работя за себе си. Имаше 13-та заплата. Един месец отпуска...абе екстри
. Когато отидох там на най-ниска позиция ми показаха, че нищо не знам и ме научиха отначало да работя, тука в БГ имах 30 подчинени и се мислех за големия шеф, там почнах от нулата и се научих отново на всичко, като по някое време вече ми разрешиха да отговарям за малък екип. Благодарен съм на Швейцария.