Що се отнася до формата и символиката тя също е добре обмислена. Разваленият домат не може да нарани човек, освен това с цвета и качеството си символизира челвения боклук, който под всякакви травеститски форми съсипва стната вече близо 68 години.
Опитите на депутати с много съмнителни морални качества, полицаи и прокурори да сведат моя протест до хулиганска проява няма да мине, но само ще ме направят зорлем национален герой. Нещо, от което аз не се нуждая. Изпитвал съм го на гърба си и знам какво представлява. На 62 годишна възраст не се нуждая от това. Всъщност, този мой протест показа, че нищо не се е променило, само е променило част от оръжието на тоталитарната власт. Преди Преврата хулиганските прояви бяха оцветявани в политически премени, а сего политическите прояви се манипулират като хулигенски прояви.
Друга част от анализа ми се състоеше в това, че не само съдебната система е виновна за липсата на добри резултати за обществото и отделния гражданин. Затова разпределих отговорностите върху шест държавни и обществени институции. Това са Народното събрание, Министерският съвет, Президентството, Съдебната система и двете национални обществени медии-БНТ и БНР. Затова се наложи да увелича броя на доматите до 6. Всички те бяха номерирани и адресирани до всяка една от тях.