От: Гледайте гълъби - зарежете бизнеса
Сериозно по темата:
Преди време ми попадна статия от някакъв вестник за гледане на охлюви и когато я четох, начина, по който обясняваха, че имало много търсене и т.н., ми се видя малко несериозна. В смисъл изглеждаше ми все едно търсят шарани - дано не съм прав! Успех на тези, които искат да се захванат с това!
Нещо такова ми изглежда и отглеждането на щрауси. Едното място, където имаше такава ферма, беше в съседно на моето село край Видин преди 10 години: там хората отглеждаха няколко големи, високи щрауса може би 1 година и след това
спряха. Другото място беше в пловдивското с. Белозем преди година: там също в продължение на 1 година имаше щрауси във фермата, след това и те спряха.
Кажете ми,
щом "е доходоносен" бизнес, защо са спрели да се занимават с него? Нали никой бизнесмен няма да си изхвърли актива? Друго възможно предположение е, да са забогатели толкова много, че да не са им нужни повече пари, но не вярвам да е така - при тези цени човек не може да натрупа състояние от 4 щрауса.
А за гълъбите: мой познат от село имаше гълъби и участваше в как се наричат не знам... Но ги пускаха далеч-далеч и те се връщаха по домовете на собствениците си - може би това е основното интересно свойство на тази птица (не животно, птица!). Говоря в минало време, защото от няколко години живее и работи в Испания, и не знам дали ги държи още или ги е продал на някой, щото едва ли има кой да ги гледа у тях.