Гугъл се отказва от пейджранк-га?

От: Гугъл се отказва от пейджранк-га?

Не! :)
Поне не и изцяло. Може би, ще се откажат от видимата част от ПР-а, тоест аз, ти и всички останали няма да го виждаме. Но, че ще си има ПР до който гугле и служителите им ще имат достъп, не се съмнявам.
Как иначе ще отсяват нещата... важните неща са две линкове и ПР.. няма как да изчезнат, не и двете, поне няма да е скоро. Със сигурност нещата ще се променят но ако се махне ПР, ако се махне значението на линковете /като яндекс/ тогава на какъв принцип ще се оценява даден сайт?
Иначе аз съм ЗА да се махне ПР-а и да започне да се гледа на сайтовете по реален начин.. да се оценява от гугле по работата която се върши по сайта - ъпдейти, честота на качване на нови неща, подобряване и т.н. Все важни за хората /и гугле/ неща. Крайно време е да се спре да се гледат линкове и ПР... ама пак да се повторя, едва ли ще да е скоро.

То за това се говори от много време,
даже за последния ъпдейт гугълците казаха че го пуснали случайно, хаха.

Въобще тая величина не знам защо я гледате, като реално не се актуализира.

Е ако няма ПР как публикациите от Пешо.ком ще се различава тези на от Ройтерс например

По СЕРПа. Публикациите на Ройтерс почти винаги ще са по-напред в търсачките от тези на Пешо.ком, защото са интегрирани в новинарските агрегатори, защото Ройтерс е институция и към Ройтерс има много повече входящи линкове. Reuters олицетворява това неописуемо понятие "trust". А и досега класирането не е зависело кой знае колко от пейджранка като един от тези над 200+ G-показателя.

Пейджранкът на дадена страница показва, че тя е стабилна, че евентуален линк от нея ще е плюс за акцептора (от гледна точка на seo) и че информацията е стабилна във времето (не означава вярна и коректна) от гледна точка на читателя.

Споделям мнението, че ако изобщо PR изчезне, то той ще изчезне само за потребителите. Защото, реално погледнато, никой потребител не гледа колко е ПР на сайта Пешо.ком или на Ройтерс, дори този потребител не знае какво е ПР (освен Public Relations). Той гледа какво пише на сайта. По този начин PR остава само за уебмастърите и оптимизаторите, които се целят към линк от сайтове с висок PR. Така се обезсмисля идеята на алгоритъма от гледна точка на "грижа за потребителя". В този смисъл, Гугъл може да си оставят един собствени си пейдж ранк, който ще си виждат само те, а за нас ще остане въпросителната - този сайт добър ли е или не и "спамерските" действия ще понамалеят.
Но и според мен PR в сегашния му вид е малко възможно да изчезне в скоро време

Малко подвеждащо е написано заглавието на темата. Правилното понятие е Toolbar PageRank, не че не го пише в статията. Между него и реалния вътрешен PageRank, за който се знае че изобщо не се измерва по същия начин, нито пък е от скалата от 0-10, има разлика. Доста е вероятно наистина повече да няма ъпдейт, като целта е ясна - ограничаване покупко-продажбата на линкове. Иначе PR си остава част от алгоритъма. Според мен други публични показатели ще станат общоприети, за да бъде оценявано качеството на един линк.

Какво значение има някаква си зелена лентичка? Огромно за дребни Blackhat риби и никакво за бизнеса. :)

Не съм си проверявал PR на моите сайтове от години и не ми дреме за него. Махнал съм и аналитика - това което ме интересува са конверсиите за които само аз имам информация.

Горе