Данък от Adsense

Stop

Active Member
Да си регистриран по ЗДДС и да плащаш ДДС са две различни неща.
Моят личен пример: нает съм от компания от чужбина. Тук за да ми е законно всичко, съм задължен да се регистрирам или като фирма или като самонает/самоосигуряващ се за да може да сключа договор с другата страна (трети вариант е те специално да направят фирма в България, че да ме наемат, което няма шанс да се случи). Тъй като фирмата, която ме наема е извън БГ, но в рамките на ЕС - трябва да се регистрирам по ЗДДС, тъй като получавам приход от такава фирма.
Аз ДДС няма да удържам, нито ще се занимавам с такова. Просто съм регистриран и счетоводителката ми ще пуска по една екстра бланка всеки месец поради ДДС-то.
Това ми е обяснено от моята счетоводителка. Сега, дали съм разбрал правилно не е на 100% сигурно хаха.
Затова най-добре послушай счетоводителката си пък...каквото ще да става.
Колега, правилно си разбрал.
По закон правиш Вътрешно общностна търговия - (продаваш си услугите на фирма от ЕС) - щом се случва това трябва и двете фирми да са регистрирани по ДДС, в случая мисля, че ти си регистриран по ДДС като физическо лице (тук е моментът да направя вметка за всички съфорумници, които имат доход от над 50к на година, по граждански договор, например, или пък свободна професия, е задължително регистрация по ДДС като физическо лице)

Ти като физическо лице или фирма по ДДС, трябва да издадеш фактура с ДДС, само че в ЕС вътрешнообщностната търговия е освободена от ДДС, и за това ДДС-то е 0% на база там някой си член беше.

Не съм счетоводител но съм се сбълсквал с разни неща...та споделям.

Другото което ми е интересно - може ли да питаш счетоводителката ти и да споделиш тук - като си регистриран по ДДС - ако правиш услуга на българска фирма или лице, трябва да му издадеш фактура в която да добавиш 20% ДДС, което да внесеш в бюджета на следващия месец. - Това нещо мисля, че има изключение ако си регистриран по някакъв специален член и нямаш 50к оборот, съответно се прилага само като правиш вътрешнообщностна търговия - но тук спомените са ми доста бегли, затова ми е интересно да питаш счетоводителката си какво ще каже.
 

hap23

Active Member
като си регистриран по ДДС - ако правиш услуга на българска фирма или лице, трябва да му издадеш фактура в която да добавиш 20% ДДС, което да внесеш в бюджета на следващия месец. - Това нещо мисля, че има изключение ако си регистриран по някакъв специален член и нямаш 50к оборот, съответно се прилага само като правиш вътрешнообщностна търговия - но тук спомените са ми доста бегли, затова ми е интересно да питаш счетоводителката си какво ще каже.
Здравей,
Ако регистрацията е по ЗДДС чл.97а (за продажба на услуги към фирми от ЕС) и издадеш фактура към клиент от България НЕ начисляваш 20% ДДС (т.е. НЯМА 20% ДДС във фактурите към клиенти от България).
 

hap23

Active Member
Губи ми се логиката да си регистриран по ДДС, а да не се начислява. Няма да се учудя ако има някакви такива схеми. Аз също ДДС не удържам и нямам работа с него, но уви...
- при износ на стоки не се начислява ДДС - стоката минава през митница
- банките не начисляват ДДС за банковите такси
- здравни услуги/болницити също не начисляват ДДС
- при застраховките няма ДДС
- при някои учебници и обучения също няма ДДС
и т.н. и т.н.
т.е. има много, много "схеми", при които не се начислява ДДС ;)
 

hap23

Active Member
че ти си регистриран по ДДС като физическо лице (тук е моментът да направя вметка за всички съфорумници, които имат доход от над 50к на година, по граждански договор, например, или пък свободна професия, е задължително регистрация по ДДС като физическо лице)
Едно допълнение: За някои може и да НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрацията по ЗДДС дори и да имат 50к за 12 месеца назад. Гледа се ОБЛАГАЕМ оборот, не само оборот.
 

Krisko86

New Member
Може ли да попитам - каква е разликата между облагаем оборот и оборот?
И долу-горе някой може ли да ми каже - колко продължава една проверка на НАП?
Имаме започната проверка на 28.06 - искане на документи по ел. път и т.н. Поискаха ни още документи на 14.09 и оттогава - нищо...
За миналата година имахме оборот 53239,10 - минахме прага и сменихме фирмите (не се регистрирахме по ДДС) и мислехме, че за това е започнала проверката...
 

Горе