Да използвам rel="canonical" или напълно да премахна дублираното съдържание?

biaaro

Well-Known Member
Хванах се да спасявам един сайт от пингвина, който съм прежалил и стигнах до дилемата да използвам rel="canonical" или напълно да премахна дублираното съдържание, като оставя само линкове към съдържанието. Скрипта е къстъм и има секции за нови и топ статии, които ми правят дублирано съдържание.

Също може и някой да драсне два реда за rel="canonical", има ли файда, какво е що е и тн. Че не съм го ползвал и не съм много наясно с употребата му.

От: Да използвам rel="canonical" или напълно да премахна дублираното съдържание?

Също може и някой да драсне два реда за rel="canonical", има ли файда, какво е що е и тн. Че не съм го ползвал и не съм много наясно с употребата му.

Има смисъл да го ползваш - слага се на оригиналната статия, доколкото знам целта е да се отбележи оригинала от дублирано копие. А колкото до дублираното съдържание, в секциите ти за нови и топ статии да не би да показваш целите статии? Ако показваш само анонс към тях, мисля, че ще ти свърши работа настройката: "noindex, follow".

ефекта от ползването не ползването може да се види като се прегледа с команада сайт някой вбюлетин и смф от последните версии на еденицата (още се ъпдейтва) но си прави много дупликейт през уап и принт версиите (при вбюлетина са ограничени и с нофолоу де)

@biaaro незнам дали ще помогне за пингвина ще се радвам да споделиш резултати впоследствие :)

От: Да използвам rel="canonical" или напълно да премахна дублираното съдържание?

Не, не показвам целите статии, само анонс. Но като прибавим и категориите този анонс се вижда на три места, отделно и в самата статия - абсолютно еднакъв навсякъде и си мисля, че това е част от проблема. Не искам да слагам noindex и си мисля да направя топ и нови статии само с линкове, а в категориите да оставя анонса.

Тогава защо не показваш само заглавието и една снимка за нови/топ публикации и с линк към самата статия?

rel="canonical" се ползва, ако имаш много страници със сходно съдържание, за да посочиш на търсачката коя е основната (най-релевантната), за да индексира само нея.
Реших да изключа rel="canonical" във WP, през functions.php, защото искам всички страници да се индексират.

Тогава защо не показваш само заглавието и една снимка за нови/топ публикации и с линк към самата статия?

Точно това смятам да направя, викам да събера и други мнения, може и да има решение, което ми убягва. Това засега се очертава като най-подходящо.

rel="canonical" явно не е най-подходящото решение в случая.

rel="canonical" явно не е най-подходящото решение в случая.

Аз не мисля така, съдя по Уордпрес който ползвам. На началната страница rel="canonical" линква домейна, на категории, етикети - съответно си линква съответната категория, етикет като канонична, на самата статия си линква адреса на статията. По този начин rel="canonical" не линква едно и също нещо.
На мнение съм, че това дублиране на част от статията не пречи и не оказва влияние, Гугъл не е толкова прост колкото го мислим и може да различи една открадната и дублирана статия от друг сайт, от един анонс на статия в собствения ти сайт.
Също така на мнение съм, че дали ще имаш за анонс само заглавието което ще е линк или ще сложиш откъс на статията и съответно атрибутите "noindex, follow" е едно и също, понеже така казваш, Гугъл да не индексира съответната страница, но да следва връзките. Разликата е в това, че когато има откъс, анонс, е много по-добре за посетителите ти в сайта.

Горе