От: Днъци за пари изкарани онлайн.
Данъци се дължат само тук. В САЩ не плащаш нищо! Ако правиш търговия и си физическо лице, данъците ги плащаш на база доходите (приходите) - напр. купуваш нещо за 500лв, продаваш го за 600 лв - плащаш осигуровки 35% от 0.75 * 600 = 157.50 ; данък 10% от (600лв * 0.75 - 157.50) = 29.25 лв. Освен това осигуровките са около 187 лв - т.е. плащаш данъци и осигуровки общо 187 лв, което е „печалбата“ + още 87 лв (процента на осигуровките не съм сигурен точно колко е - може и да съм объркал с няколко процента). Не се чудете - данъчната тежест (данъци+осигуровки) е повече от печалбата в посочения от мен пример. Затова търговия не се прави като физическо лице (има някакви изключения в закона да не се плащат данъци когато се продават лични вещи, но не мога да го тълкувам - питай адвокат, ако много се интересуваш).
Не можеш да платиш данъци като физическо лице без да нарушиш някой закон. Доколкото разбрах (изгубил съм десетки часове да чета закони), ако получаваш пари като физическо лице (но не си нито на трудов, нито на граждански договор - напр. получаваш пари от AdSense), трябва да се регистрираш в агенцията по вписванията (че упражняваш свободна професия и си самоосигуряващ се), но от там са длъжни да ти откажат регистрация, защото нямаш „документи, удостоверяващи извършването на определена дейност“ (и няма начин такива документи да се съществуват!). При подаването на заявление за регистрация подаваш и декларации кога си започнал да извършваш трудова дейност. Нямаш право да
не си регистриран, при положение, че извършваш тази трудова дейност и ако подадеш такава декларация и ти откажат регистрация са длъжни да те глобят за това, че не си регистриран по БУЛСТАТ, а извършваш тази дейност.
Вж.
тук и
тук какво бях писал преди време.
Решението да се прави фирма, но ако доходите са малко и не стигат за счетоводител и други бюрократични борби би било безсмислено.
Консултирал съм се със счетоводител и се опита да ме убеди, че има начин да платиш данъци като физическо лице без регистрация, но не ми даде цитат от закона, където пише, че това е възможно.
Ако си фирма и получаваш пари от държава извън ЕС, няма да плащаш ДДС за получените пари. При надвишаване на оборот 50 000 лв /година се регистрираш за плащане на ДДС, но пак не плащаш ДДС. Тогава изискват да имаш договор (писмен и подписан, какъвто няма как да имаш, може би в нарушение на някой закон (имам предвид, че данъчните нарушават закона)) и ако нямаш ти правят проблеми. При по-малък оборот
практиката била да не се проверява за договор. Затова правиш 10 фирми, ако имаш оборот до 10 х 50 000 лв /година. Но ми се струва, че при електронна търговия (сделки сключени от разстояние) не се изисква писмен договор - мързи ме да търся в кой закон го пише това. Ако такова нещо не е предвидено -
народа е много тъп, че е гласувал за тези, които гласуват законите.
Ще съм благодарен (и не само аз), ако някой, който
наистина е плащал данъци като физическо лице да сподели опита си - по какъв начин ги е платил - имал ли е регистрация и ако да - по какъв начин е излъгал агенцията по вписванията да го впише (ако изобщо е подавал заявление да го впишат) и т.н.