Добавяне на фирми в онлайн каталози - законно?

tanipo

Well-Known Member
Здравейте , чудех се дали е законно да си направиш онлайн каталог и да добавяш там фирми без да ги уведомяваш, като слагаш техните данни за контакт, текст от техния сайт + лого или снимка от техния сайт. Знам че кой би се възпротивил от безплатната реклама ама има всякакви луди там навън така че застраховката в БГ условия е задължителна.

От: Добавяне на фирми в онлайн каталози - законно?

И как ще докажат, че точно ти си ги добавил, а не някой друг? Добавяй спокойно.

Ми един юзър като е добавил 100 фирми няма ли да им стане ясно кой е въпросния юзър. Щом има каталози значи се прави, въпроса е как?

За текст и снимки от техния сайт могат да имат претенции. Могат и да те осъдят ако решат. По добре си пиши твои текстове.
Другите данни са публични - контакти, име, предмет на дейност и т.н, можеш да си ги публикуваш където искаш.

Правилно, що ли ми тряя да им слагам смотаните лога и снимки , даже ще го направя платено ако някой иска да му ги добавя...

Според сега действащото законодателство, имаш право да публикуваш информацията която е свободно достъпна от търговския регистър, т.е. адрес за кореспонденция, град, телефон, наименование на фирмата. Логота, картинки, текстови описания и т.н. вече влизат в категория авторски материали и нищо чудно, някой да пожелае да те съди за използване на тяхната марка без разрешение.

Каталог без лого - проблеми няма. Дисклеймър с обяснение, че материалите се публикуват от потребители и използването на 100 профила, пак ще ти отвори вратичка. Да не се разбира като заобикаляне на законите, а по-точно, правилно тяхно разчитане :)
Каквито ни законите - такива ще ги четем.

Горе