Дропшипинг в България - споделете впечатления

Здравейте, виждам че секцията "Дропшипинг" във форума се е превърнала повече в "Trade" платформа за търсене на партньори, отколкото да е класически форум за обсъждане на практиките в тази сфера.
Затова може малко off-topic да ви прозвучи моя въпрос, но смятам, че мненията по него ще са полезни за всички.

Какви впечатления, поуки, разочарования натрупахте, работейки по модела на дроп-шипинг в България? За първи път в този форум се е говорило за него преди 9-10 години, съдейки по публикациите. Редицата теми и коментари на заинтересовани под тях издават, че са били създадени много на брой партньорства.
Съвсем наскоро, обаче, се появи едно мнение на дропшипър (магазин, който ползва дропшипинг доставчици на обувки), който определя работата си с тях като трудна, съпътствана от забравени поръчки, опит за отнемане на клиенти и прочие неудобни и дори нелоялни практики. Друг потребител, доставчик на стоки по модела на дроп-шипинг, пък ми се оплака, че дропшипърите трудно се доверяват един на друг.

Къде е истината, кои са плюсовете и минусите на тази дейност, проблемите и предизвиктелствата?

Моля, ви нека направим заключения от натрупания опит.

Няма да крия, че интересът ми към темата е свързан и с конкретна дискусия, която предстои да се случи тази събота на събитието eCommerceWorkshop, посветена на дропшипинга и възможностите в България да се развива малък и надомен онлайнн бизнес. Коментарите тук ще бъдат използвани и за формиране на въпроси към лекторите.
 
Здрасти Станко,

Моето мнение е че българските дропшипъри не се доверяват на българските търговци, но все още немога да разбера причината каква е ( цена , качество , коректност или др. ? )
Както говорихме и на семинара този метод се практикува от америка за америка или друга държава , но не и от България за чужбина.
Много би ми се искало , ние да продаваме БЪЛГАРСКА стока на международните пазари.
Смея да твърдя че българските стоки които продавам аз са много по-качествени от китайските и също са на достъпни цени ( спрямо цените в европа или америка са нищожно ниски )
Аз лично досега не съм намерил дропшипър, който да е имал интерес към стоката ми ( която към момента в онлайн магазина ми е около 2000 продукта ) , да иска да я продава извън България.
Ако се намери такъв с радост бих говорил с него и да работим заедно.
 
Аз мисля, че така както китайците си имат Alibaba.com, така ние можем с дропшипинг да по раздвижим износа на страната. Даже си представям, че дропшипинга е само част от един по-силен процес на акселерация. Примерно, някой дропшипър, който продава в немския ebay листва твой продукт за проба и се оказва че продажбите вървят. Тогава се пристъпва към търсене на търговци на едро и стоките да се изнасят като по-сериозен бизнес.

Иначе по темата защо не става имам известно съгласие с това, което каза Николай Чакъров на семинара в неделя. Дропшипинг доставчикът е производител или вносител. Може да има дори само една стока. Ти, обаче, говориш за друг дропшипинг, този при който на някой стартиращ сайт му предлагаш допълвително развитие. За да се хване, трябва твоите продукти да са много "секси". А те като не са, човекът си има ред други алтернативи преди теб.
 
Причини много. Без да се замисля ще ти дам няколко:
1. Дропшипъра иска да е такъв без фирма.
2. Ако е точка 1, отказва да приема комисион с граждански договор. С други думи не иска да плаща данъци, но иска да изкара много и бързо. Ако може веднага.
3. Представя си комисиони по 20-30%, а той само да гледа как се трупат печалби. Чисти и без какъвто и да е разход
4. Смята, че не той трябва да търси доставчик, а доставчика да го намери и да му предлага
5. И да търси не намира, защото всеки гледа да изцеди макса от стоката и не му се "дели" с друг

Лично аз работя от повече от година с едно момче по модел максимално близък до дропшипинга. Няма фирма, но сме се уговорили за справедливи комисиони, от които аз удържам всички данъци, които се дължат преди да му ги платя. Той има ангажимент само да поддържа актуални цени и продукти в магазина си. Аз да му пращам регулярно нови цени, да обработвам поръчките на време.
 
Проблемите, с които съм се сблъсквал като дропшипър в България:
1. Стоки без наличност. Получавам поръчки, които трябва да откажа, защото партньора ми ги е продал и не си прави труда да драсне едно съощение.
2. Производителите, вносителите или предлагащите стоки са силно ограничени от към знания за обработка на информация и предлагат стоката си в апсурден вид, който е крайно неудобен за работа. В повечето случай се налага да отказвам партньорства заради точно това. Последния партньор ми прати снимки преименувани по наузнаваем начин с различни разширения, списък с продукти без почти никакво описание и каза за допълнителна информация да погледна сайта му... Нали се сещате, че при продукти със сходни характеристики ми отнема по около 30минути да разбера, кое описание за кои снимки и съответно на кой негов продукт от сайта му съответстват, тъй като продуктите в сайта му са с различни описания и заглавия....общо взето за 50 продукта ми отне 1 ден да разбера кой, кой е.
3. Липса на връзка с партньорите. Ами някой хора просто са трудни за откриване... как се очаква да направиш поръчка в определените срокове ако не можеш да откриеш доставчика си.
4. Липса на информация за продуктите им: характеристики, снимки, документация, материали и т.н.

Имах едно партньорство, където доставчика ми изпращаше архиви със снимки чийто имена съдържат описанието на продукта и цената.
До тук добре, но на всеки 2-3 седмици получавам нов архив с актуалната стока за месеца и от мен се очаква да проверя кои продукти са налични и кои не. Кои продукти имат разлика в цената и кои не и т.н. Нали се сещате, че в личния ми профил продавам над 2000 продукта от различни доставчици, а във фирмения още толкова.
Когато предложих да създам файл онлайн, в който да се описват продуктите и наличностите, за да може същия доставчик да оеднаквява информацията за мен и всички други, с които работи получих отказ, защото на него му било по-лесно да изпраща архиви. Е да ама аз спрях да продавам стоката му, защото пък на мен въобще не ми е лесно. Не знам как хората си представят работа онлайн, но определено не знаят каква е цената на времето прекарано в обработка на един продукт. Продажбата онлайн съвсем не е като на пазара или в някой локален магазин. Ако някой си мисли, че да продаваш онлайн е лесно то той е глупак или наивник.

Продажбата онлайн не се ограничава в това да имаш фейсбук страничка и онлайн магазин.
Опита ми в продажбите в ибей и амазон доказва, че за да си добър продавач онлайн съвсем не е необходимо да имаш страничка или уебсайт, а по-скоро умения, които се придобиват с много четене и провали, които отнемат доста време, а времето обикновенно струва пари.

Това е от моята гледна точка. Ако някой от другата страна добави още неща, на които пък ние дропшипърите бихме могли да наблегнем ще е от голяма полза за всички.
 
За точките разбирам, но четейки за последния случай се чудя какъв е бил проблема да се реализира някакво автоматизирано решение. Четене и парсване на имена на файлове не ми се струва работа за повече от ден
 
Нали се сещаш, че именуването на файловете се прави ръчно и понякога нещата загрубяват или губят всякакъв смисъл. Освен това аз не съм програмист, а по-скоро човек, който се е научил да прави необходимото с наличното. Естествено, не спирам и да научавам нови неща всекидневно, но там всичко беше пратив мен.

Автоматизирането в този случай е извън възможните опции. И аз обикновенно първото, което търся е начин за улеснение, но тук просто не става.
 
Последните няколко коментара са много полезни. Браво! Така ще вървим напред.

Аз ще добавя, че мен дропшипинга ме интересува главно като бизнес възможност за моя бизнес - фулфилмънт. И сега, когато съм малко по-наясно защо в България не става, съм още по нахъсан, да направя един склад и платформа само за дропшипинг доставчици. Дава стоката при нас, всичко останало правим ние на cost per item и cost per shiping. В трите посоки - контент - снимки, описания, видеа; окомплектоване на пратки, товарителници и изпращане; и обслужване на клиентите, клиентска телефонна линия. Като трета страна ще гарантираме конфиденциалност и пратките ще изглеждат така сякаш дрпопшипъра сам си ги е правил. Дропшипинг доставчикът ще получава цена за фулфилмънт, контент и customer service, а дропшипърът ще получи крайна цена, на която той ще купува, както и ясни договорни условия до колко време след поръчка пратката е експедирана.
 
Добре казано , но са малцина според мен които ще си оставят " стоката " на 3ти лица ...
Това е като консигнация , но с посредник който гарантира че няма да има проблеми.
 
Това с оставянето на стока няма да се понрави на никой. Казвам ти го от сега. Това са затворени пари.
 
Това с оставянето на стока няма да се понрави на никой. Казвам ти го от сега. Това са затворени пари.
Все тая е къде ще стоят на склад стоките. Те са еднакво затворени пари, ако си стоят и при производителя и също прави дропшипинг. Няма да са затворени, ако се продават добре, ако помагам да се продават добре, всички ще са доволни.
 
Все тая е къде ще стоят на склад стоките. Те са еднакво затворени пари, ако си стоят и при производителя и също прави дропшипинг. Няма да са затворени, ако се продават добре, ако помагам да се продават добре, всички ще са доволни.

Ами ако е на къси позиции? По-малки вносове, по-гъвкав на пазара спрямо промените, по-бърза логистика поради по-малкото количество?
 
Ами ако е на къси позиции? По-малки вносове, по-гъвкав на пазара спрямо промените, по-бърза логистика поради по-малкото количество?
Най-лошият сценарий при складирането е, когато имаш много голям асортимент и много малки продажби спрямо него. Защото ако искаш да си ок с клиентите, трябва да имаш от всичко на склад, включително продукти с много ниска обръщаемост.
Ние работим като разделяме склада на бърз и бавен. Бавния е този на вносителя, производителя, там стоката е на палета. Бързия е при нас и това са поръчките примерно за седмица напред, бестселъри в запас. Но това е, когато асортимента е голям.
По-горе като услуга за дропшипинг, насочена към производители и вносители, визирах преди всичко такива с по-малък асортимент. Обикновено няма производители с по 2000 продукта в асортимент, обикновено са десетки. Освен това складът не е същинската ни услуга. Тя започва от интегрирането в кошницата на софтуер за подготвяне на пратки и изготвяне на товарителници, минава през консолидация на пратки за по-ниски цени към куриерските фирми и накрая пълната услуга е физическия фулфилмънт. Без да ни дава стоките си при нас, също можем да улесним дропшипинг доставчика много. Но тогава се губи наличието на трета страна в процеса. Горе в поста цитирах едно мнение на човек, на който доставчикът се е опитвал да отнеме клиенти - българско разбиране за партньорство.
 
Последните няколко коментара са много полезни. Браво! Така ще вървим напред.

Аз ще добавя, че мен дропшипинга ме интересува главно като бизнес възможност за моя бизнес - фулфилмънт. И сега, когато съм малко по-наясно защо в България не става, съм още по нахъсан, да направя един склад и платформа само за дропшипинг доставчици. Дава стоката при нас, всичко останало правим ние на cost per item и cost per shiping. В трите посоки - контент - снимки, описания, видеа; окомплектоване на пратки, товарителници и изпращане; и обслужване на клиентите, клиентска телефонна линия. Като трета страна ще гарантираме конфиденциалност и пратките ще изглеждат така сякаш дрпопшипъра сам си ги е правил. Дропшипинг доставчикът ще получава цена за фулфилмънт, контент и customer service, а дропшипърът ще получи крайна цена, на която той ще купува, както и ясни договорни условия до колко време след поръчка пратката е експедирана.
Доста сериозно начинание бих казал за БГ. Аз използвам Амазон ФБА по ред причини. Първо ми е по-евтино една доставка ми излиза с 10-30% по-малко отколкото аз да я пращам. Второ не се занимавам с опаковане и ходене до куриера. Трето риска не е мой ако се загуби или клиента просто каже че не е доставен колета. Четвърто плащаш за склад само толкова колкото си използвал, иначе се прескачаме в къщи от време на време. Дано предприемачите се престрашат на такъв модел бизнес.
 
Здрасти Станко,

Моето мнение е че българските дропшипъри не се доверяват на българските търговци, но все още немога да разбера причината каква е ( цена , качество , коректност или др. ? )
Както говорихме и на семинара този метод се практикува от америка за америка или друга държава , но не и от България за чужбина.
Много би ми се искало , ние да продаваме БЪЛГАРСКА стока на международните пазари.
Смея да твърдя че българските стоки които продавам аз са много по-качествени от китайските и също са на достъпни цени ( спрямо цените в европа или америка са нищожно ниски )
Аз лично досега не съм намерил дропшипър, който да е имал интерес към стоката ми ( която към момента в онлайн магазина ми е около 2000 продукта ) , да иска да я продава извън България.
Ако се намери такъв с радост бих говорил с него и да работим заедно.
Интересно ми е как ги търсиш в чужбина?
 
Малко искам да вдигна тази тема, с няколко изречения. Вярвам, че Дропшипинга масово става сериозна практика не само за майки-домакини, но и за много офлайн магазини, както и хора, които харесва и са запознати в дадена област и искат да продават продукти там. Имам познат, който е голям фен на колелата. Преди няколко години хобито си превърна и в бизнес - направи си сайт за продажба на колела, като взима от производителите и продава в сайта си на добри маржове. Към сайта си е вързал и няколко допълнителни услуги - сервиза за колела ги поддържа.

Тези дни ще поразпиша още някоя друга интересна случка, както и няколко съвети, които смятам, че биха били полезни на всеки започващ. А през това време искам да споделя едно линче, което е доста развита тема тук за дропшипинг форум:

 
Както описах вчера, да дам няколко кратки и ясни напътствия за това животно Дропшипинг:

По принцип, когато извършвате дропшипинг, вие действате като посредник между търговеца (често и производителя) на едро и купувача.
Има няколко процеса, през които се минава, и са отделни части от процеса. Те са както следва:
  • Магазинът рекламира продукт, който реално е на свободна продажба (онлайн магазин);
  • Клиентът купува дадения продукт или продукти;
  • Поръчката се обработва от магазина или търговеца;
  • Третата страна, която може да бъде търговец на едро, производител или дистрибутор, получава поръчката с нейните данни за пратката;
  • След това поръчката се доставя директно на клиента.
Въпреки че процесът е опростен, дропшипингът все още може да има някои пречки, които трябва да бъдат преодолени или се изглаждат със времето. Тук имайте предвид, че клиента не знае за третото лице, и комуникацията относно продукта пада изцяло на вас. В такива случай се налага да имате пълна картина върху всяка една пратка и как тя достига клиента. Именно и тук ще отбележа, че е изключително важно с кой си партнирате. За да управлявате успешен дропшипинг бизнес, трябва да общувате достатъчно добре с всички участващи страни.

Има много сайтове за дропшипинг, има портали, директории със складове и производители (предимно в чужбина), но въпреки листнатите дропшипъти и техните ревюта там, ще е нужно да се направи собствен ресърч, с кой може да работите, как и на какви условия.

Моят опит, преди доста години вече, показва, че от 10 доставчика / производителя се шертлистват макс 3. Или казано с други думи - трима стават за дългосрочен бизнес. Дропшипинг в България - това вече е малко по-различно нещо, но пак зависи от къде са самите доставчици и производители.

В този ред на мисли, дали ще е идейно форума да има такава секция? Става дума за листинги с дропшипъри, които да имат някакво представяне тук, и съответно хората, които работят с тях да дават ревюта? Винаги съм си мислел за нещо такова, поне за нас. Ще са категоризирани за лесно намиране.
 
Привет, за сериозен бизнес дропшипинг може да е старт, но дa караш на дропшипинг е сложно, просто защото рекламата изяжда печалбата, масово блъскат на мода/дрехи, но всичко се рекламира през Facebook и той доста взема от печалбата, даже на моменти трябва да даваш от теб. Добър вариант е да вкарваш стока(германия, англия, полша, румъния) на дропшипинг но там трябва опит и да нямаш страх или да не ползваш Facebook за реклама а други канали. Добър бизнес се прави с добри маржове, дадени от доставчика или производителят. Най-добре е да тръгнеш на магия така и после да закупиш стока на едро, което си иска капитал, дропшипинга в България е определено за старт.

Прочем, може да има секция и ще помагам, нямам много време последните месеци но ще се опитам да помагам както мога, подготвил съм да обновя списъка с доставчици за дропшипинг, просто нямам много време а се иска, да стане както трябва.

Поздрави,
Станимир И
 
И в допълнение да споделя също така, че няма значение дали сте чисто нов онлайн дропшипинг магазин или сте търговец на дребно, който съществува от известно време, можете да се възползвате от дропшипинга по различни начини. Ще дам и най-популярните причини, поради които хората започват дропшипинг. И тук ще вмъкна и моя пример за моя познат, който от много години имаше два офлайн магазина, които с годините си набраха една не малка клиентска маза, като в квартала единият (по-големият) си остана най-предпочитания измежду останалите му конкуренти. Другият, също се радва на интерес.

Ето и защо някои започват дропшипинг:

Лесен за стартиране:
Както знаете, другите бизнес модели са много по-скъпи от дропшипинга (някои искат големи начални инвестиции и заключване на стока, артикули и дори закупуване на доста техника или инвестиции). Но тук не са необходими големи инвестиции, за да влезете в него. В допълнение към това, с надеждни компании ще стане и по-лесно. Говоря от това къде да си хостнете магазина до това какви хора седят зад мейл кореспонденцията ви при всяка пусната поръчка към тях (складове, дистрибутори).

Разширяване на продуктовия каталог: Дропшипингът е добър начин и да направите продуктовия си каталог по-богат, без да е необходимо да правите каквато и да е физическа инвестиция. Когато имате по-голямо разнообразие от артикули, е по-вероятно клиентите да правят повече покупки при всяка поръчка. С дропшипинга се дава именно таквва възможност да тествате дали даден продукт е подходящ за вашия магазин, без да купувате огромни количества от него.

Поддържане и развиване на марката: Материалите за брандиране като вложки, опаковъчни листове и кутии биха се погрижили за за популяризирането на вашия бранд, който ще идва от съответния доставчик, ако можете да си го уговорите това. По същество това означава, че пакетът (пратката) ще изглежда така, сякаш идва направо от вас, което е идеален начин да затвърдите присъствието си на пазара, на който оперирате измежду потребители му. Когато работите с различни доставчици, инвентарът ви се разпространява по целия свят (ако онлайн магазина ви съответно оперира на световния пазар), което прави така, че ще имате повече места за доставка, а клиентите ви ще получават поръчките си много по-бързо. Ако вашите клиенти са убедени, че поръчките им са дошли директно от вашия магазин, вероятно ще ви посетят отново. Повече от сигурно е. За това се гледа и това - времето за доставка, която може да ви гарантира дадения доставчик или производител. Все пак всеки иска да сложи ръцете си върху новата си придобивка възможно най-скоро. Съдя по себе си.

Изграждане на онлайн пазар: Този метод ще ви помогне не само да изградите, но и да разширите собствения си пазар. Ако сте се чудили защо Amazon има толкова разнообразен каталог, това е защото използват дропшипъри, за да увеличат продажбите си. Докато изграждате своя бизнес и намирате трети страни, с които да работите, можете също да ги използвате, за да създадете свой пазар.

С всички тези предимства, за които говорихме, може да си помислите, че дропшипингът няма никакви недостатъци. Дропшипингът не е идеален като повечето неща. И ето защо. Повечето от проблемите, които се появяват при дропшипинга, са в областите на скрити такси, проблеми с инвентара, тежки състезания с времето (доставки и запитвания) и ниски маржовете (нещо, което задължително трябва да имате още при изграждането на бизнес плана си). Грешките на доставчиците и проблемите с инвентара често са причинени от липсата на добра комуникация. Когато вашият бизнес е свързан с дропшипинг, трябва да сте сигурни, че поддържате отлична комуникация с всички, с които работите. Друго нещо, което трябва да вземете предвид, са таксите, уверявайки се, че сте наясно с всички тях, ако има такива. Използването на доставчици, които са спечелили вашето доверие, е едно от най-добрите неща, които трябва да направите, когато става въпрос за дропшипинг.

Как се слува дропшипинга

Преди да изберете бизнес идея, трябва да сте сигурни, че сте готови да отделите много време и внимание на дропшипинга. Когато намерите своето място на пазара, следващата ви стъпка ще бъде проучване за това с кого и колко конкуренция ще имате. Когато приключите с предишните стъпки, ще трябва да изберете доставчици (един от най-важните моменти). Когато го направите, трябва да сте сигурни, че доставчикът, който избирате, заслужава доверието ви и няма да ви измами или по някакъв начин навреди на бизнеса ви с непрофесионално отношение и неспазване на вече установените между вас условия. Силно препоръчвам също така да избирате доставчици с добра репутация, така че няма да имате толкова много проблеми в бъдеще. Въпреки, че и те трябва да минат филтъра на времето, чрез съвместна работа.

А това са двата най-популярни метода за намиране на доставчици за вашия дропшипинг магазин, които предпокагам повечето от вас вече знаят, но темата е и за тези, които те първа се запознават.
  • Можете да използвате базата данни с доставчици, като AliExpress или Alibaba;
  • Разгледжане на конкурецията и проследяване на продуктите, които ви интересуват чак докато стигнете до няколко дистрибутора, с които или те работят или са други, предлагащи същото.
Чести се комбинират и двата метода.

След като изпълним всички стъпки по-горе, би било добра идея да създадем свой собствен онлайн магазин. Поне тук във форума не лиспват предложения от девелопъри, контент райтъри, дизайнери, хостинг доставчици и маркетинг експерти.

Дропшипингът е различен бизнес модел, сам по себе си той е лесен, достъпен не само за начинаещи, но и за вече развити бизнеси, търсещи нови възможности за развитие. Ако се работи достатъчно усилено, може да превърнем малък бизнес за дропшип в един от най-печелившите магазини онлайн и не само. Преди да позиционираме магазина си онлайн, първо трябва да направим своето проучване. Оглеждаме се детайлно и решаваме каква ще бъде нашата сфера на дейност и проучете с кого да успеем там.

Ще продължа да пускам още някакви такива интересни неща, които се сетя. Надявам се заедно да допълваме. ;)
 
Здравейте, приятели😊 Аз съм нов член на форума и от това, което виждам разбирам, че повечето от вас са доста запознати с дропшипинг тъговията. Може да ви прозвучи странно, но аз съвсем скоро разбрах за този модел на електронна търговия въпреки че той съществува от доста години. Започнах да се интересувам от дропшипинга и поизчетох доста по темата, което ме накара да поискам да се занимавам с този бизнес. От всичко което изчетох, изгледах и изслушах разбрах, че първо трябва да си избера нисша, в която искам да работя, да си намеря тъговец на едро, производител, които да предлагат тази услуга към своя бизнес, да направя сайт, онлайн магазин и т.н.

Ок. До тук добре! Избрах нисша, намерих производител, различен от Али Баба, на желаните от мен продукти, който предлага дропшипинг. И толкова! Не зная какво да направя от тук нататък, защото имам много въпроси които не са ми ясни и поради тази причина все още не съм си направила сайт и ел. магазин.

Молбата ми към всички вас, членовете на този форум, е да ми помогнете да започна да работя по модела на дропшипиг търговията!!! Благодаря!!!
 

Горе