Държавата тормози счетоводителите

happyslacker

New Member
Една и съща информация се изисква два пъти - един път се предоставя на НАП и втори път от НСИ. Освен това служители от НСИ звънят по телефона на счетоводителите когато им хрумне и ги заплашват със санкции.

Свежо: Държавата тормози счетоводителите

И после собствениците на фирми недоволстват от високите цени на счетоводните услуги...

От: Държавата тормози счетоводителите

Няма само за НАП да дискутираме - и НСИ заслужават критики.

Тези от НСИ не бяха ли дето пускат разни статистики(на база звездите ми го говорят) от сорта: "На един българин му трябват 267.89 лв. за да живее царски в България" :lol: Много са ми забавни.:mrgreen:

Няма само за НАП да дискутираме - и НСИ заслужават критики.
Ама то трябва цялата държава да наредим, като сме почнали. :) Не е само определени институции, всеки бате. Да нема спирка, а здрава хранилка. :)

Написаното в онзи форум, към който накрая води линка от първия пост е леко тенденциозно и неточно.
По-точно - това е излияние на някаква счетоводителка, на която или не и стига акъла да си свърши работата, или е изпаднала в истерия от напрежението в работата.
Понеже съм счетоводител да кажа: Подавам доста отчети в НСИ и месечни и тримесечни и т.н. Доста подавам и в НАП. В НАП ако закъснееш с един ден - глоба - няма празно.
Докато в НСИ не е така. Понеже имам да правя доста справки, понякога забравям за някоя фирма - от НСИ получавам любезен мейл след изтичнаме на срока да ме подсетят и ще са ми благодарни ако все пак им пратя информацията. Никога до сега нито моя фирма, нито на колеги не се е случвало да наложат санкция за закъснение, или поне аз не съм чувал за такъв случай.

Освен това както за всичко друго си има закон за тяхната дейност. И за разлика от служителите на НАП, между които често можеш да срещнеш хора, които дори не познават общите принципи на данъчното облагане, в НСИ не е така. Хорати си познават работата и си я вършат съгласно закона, който регламентира тяхната дейност. Това че на някой счетоводител не му харесва това, което пише в Закона за статистиката и не иска да изпълни задълженията си, си е негов проблем не е проблем на НСИ. И ако такъв човек има някакви претенции трябва да ги отправи не към НСИ, защото те не правят законите, а ги изпълняват. Законите се правят в Народното събрание, Наредбите - в Министерски съвет - така, че който е недоволен от тях - там да се оплаква, а не да навиква хора, които добросъвестно си вършат работата.

И накрая за да не се появи някой да ми обяснява, колко просто било на запад и в САЩ счетоводството, ще кажа, че имам колеги (счетоводители) и в САЩ и в Канада и там си имарт и НАП и Статистика и всичко останало и бумажтината никка не е по-малка.

От: От: Държавата тормози счетоводителите

"На един българин му трябват 267.89 лв. за да живее царски в България" :lol: Много са ми забавни.:mrgreen:

хахаха, как така са го сметнали това. Верно, че някой беше го сметнал това и то с тази цифра. :) Леле, аз само да печелехих толкова, щях да си живея много царски. :lol:

Не съм сигурен за миналата или по миналата година беше ама си спомням, че имаше някакви подобни дивотии за 200 и няколко лева, за тази година май е 480лв. и некакви стотинки. Определено са им някакви налудничави сметките и ме спукват от смях понякога.:)

Последно редактирано:

@account-bg, бате искаш да кажеш, че някоя шматка се е объркала? Иначе при закъснения има глоби, а? Не, че нещо ама и да ги нахраним пак ще им е малко. :)
Бих искал да кажа, че глоби има предвидени, но не се налагат. За НСИ става въпрос.
Другото което исках да кажа, че там работят хора, на които е поставена задача и те я изпълняват, за което получават възнаграждение, както и аз и ти си вършим работата за пари.
Понеже всички тук разбираме от разни статистики - на гугъл, на тъксо или всякакви други и знаем, че не са точни и при тах така.
Проблемът им е в работодателя - а това е МС. Като за всяка друга работа. Винаги съм смятал че ако работника не си върши работата както трябва е виновен не той а работодаеля.

Горе