От: ЕС опитва да забрани употреба на собствени семена - петиция
Бюрократичната машина вреди на капитализма. Бъркаш капитализма с
нещо друго.
Това грубо посегателство върху правото на частна собственост (да се разпореждаш със собствеността си както намериш за добре без да пречиш на другите) няма нищо общо с капитализма.
Така е. Лишаването от право на
избор и
действие хич не е капиталистическо.
Не знам дали са точно те, но наблюдавам силно налазване на нашия пазар и реклами на американски препарати по предавания за агрономи. Малко им е тяхната територия, дошли в България дето половината е плевел да си продават продукцията...
България, като член на ЕС, както и всяка друга държава, членка на ЕС, е принципна мишена за всичко. Ако нещо в една държава мине, предпоставките са налице да мине във всички други.
Акулите са наясно, че всякакви нередни неща имат огромен шанс да минат в България, а да не минат в Гърция или Белгия, например. Всички знаем защо.
Пазара може да е малък, но последиците могат да са големи.
Вискяр я разясни малко за лайк като мене.
Знача ти да речем си отгледал 100 домата. Искаш да заделиш 10, от които да извадиш семената за да ги засееш за следваща реколта.
И кво искат тия? Не става?
Продаваш всичко и после си купуваш нови семена от "лицензиран продавач" така ли?
То по същата логика, мога да забранят и да разпръсквам семената от гащите ми ако не са "лицензирани". Малко Гатака положение.
Ако искам някой сорт домат да си насадя, трябва да си купя семена от лицензирана фирма. Ако тя предлага такъв. Ако не предлага, пък аз искам точно такъв, и комшията предната година някак е успял да си купи такъв сорт и е оставил семена, и аз си взема от неговите семена - и двамата ставаме престъпници.
Един по-прост пример: В градината ми от години растат и цъфтят макове, които се самозасяват. Това може да се тълкува като боравене със собствени семена. И подлежи на наказание. Аз трябва да внимавам тези макове да не си пръскат семената по градината, а да си купувам лицензирани семена от такива макове и тях да засявам.
Съвсем демократично всеки може да се лицензира за събиране и продаване на семена. И също толкова демократично има условия за лицензиране. Та, сещай се какви ще са условията, и дали всеки би могъл да отговори на тях и да получи лиценз.
Тази идея пробват от няколко години да я прокарат в щатския сенат. И понеже засега не успяват, опитват и в Европа.