OK. Блога ми не е специализиран SEO или Webmaster блог и се гради основно върху личните ми преживявания. radev знам че мислите ми често са доста разпилени и може би от статията не е станало ясно каква е теорийката (по-скоро предположението ми). Сега ще се опитам да обясня по синтезирано тезата си.
1. Развиваме офлайн дейност, която решаваме да промотираме в интернет.
2. В бизнеса конкуренцията е сериозна, но повечето сайтове са с лоша SE оптимизация, и класирането в челни позиции не е непосилно.
3. Пускаме сайт промотиращ нашите стоки/услуги, с добра вътршна оптимизация, концентрация на желаните keywords и ОРИГИНАЛНО СЪДЪРЖАНИЕ .
4. Пускаме 1-ви и единстван (като за начало) линк към сайта ни, с подходящ анкър текст. В моя случай източник на линка е блогчето ми в blogger.
5. Паяка налазва сайта ни. Информацията е уникална, НОВА за google, и паяка е попаднал на нея от добре оформен линк (анкър текста е думата/израза за който сме оптимизирали текста).
В резултат дори с един единствен входящ линк бързо се озоваваме на челните места, при търсенето (да кажем от 1-во до 5-то).
Наблюденията ми по темата (два случая) са следните.
В първия случай става дума за дост дълъг анкър текст (който едва ли някой някога би търсил - да кажем 1 търсене в година), не особено свързан с текста в сайта. Резултат- 1-ва позиция за въпросния анкър, + 1-ва позиция за различни съчетания от думите които го съставят.
Във втория случай, става дума за ключова дума с около 20-тина запитвания дневно в google.bg и сравнително добре оптимизирани конкурентни страници.
Резултат 3-та позиция.
Държа да подчертая че и двата резултата са постигнати с ПО един единствен линк,
като резултата за който съм ги тествал е анкър текста на въпросния линк.
В заключение ще се опитам да синтезирам теорията ми:
Уникално съдържание в ниша със славнително слаба конкуренция и един единствен линк, са достатъчни за челна позиция в индекса. Резултата отдавам на фактор който аз бих нарекъл "Свежест" на съдържанието.
Теорията ми е че "свежото" съдържание се класира добре, но само временно. С течение на времето за да запазите челните си позиции е задължително да трупате "АВТОРИТЕТ" линкове към сайта (статията си), показвайки по този начин на гугъл, че тя е ценен и авторитетен (цитиран) ресурс.
ОК. Дано тук по чсно съм разкрил теорийката си за "свежест" и "авторитет" на вашето уеб съдържание.
И все пак това си е само една теорийка.