От: От: Етаргет БГ - ПОЛУЧИХ ПАРИ ??? Имам един въпрос
Днес пак получих комисионна от ЕТАРГЕТ БГ . Сумата е над 500 лева
в крайна сметка виждам, че са коректни и точни. Обаче трябва ли да декларирам тея доходи от тях ??? Каде и до кога ??? Само 10 % ли ще ми вземат и аз нз .... Ако не декларирам нищо какво ще стане ???
по принцип трябва да декларираш всички свои доходи независимо от източниците им. Нормативната уредба е Закон данъците върху доходите на физическите лица
също по принцип трябва да избереш начина, по който ще се осигуряваш върху получените доходи:
- като си регистрираш фирма
- като те назначат на работа някъде (което по никакъв начин не мога да го вържа с получаването на доходите от етаргет)
- като се регистрираш като свободна професия
10 процента е ДОД (данък общ доход) отделно се плащат осигуровки, които са няколко пъти повече но пък си имат таван за тази година мисля 1600 лв на месец осигурителен доход
какво ще стане ако не декларираш нищо: етаргет в своята Годишна данъчна декларация описват че имат разход от ХХХ лева, които са изплатили на теб
ако данъчните се амбицират биха могли да направят насрещна проверка за да видят аджеба дали етаргет не укриват печалба, като декларират разходи, които не са извършили тоест ако ти си декларирал тези пари като приход и си плащаш данъците върху тях всичко е ок, ако не ги декларираш явно някой лъже: или етаргет укриват печалба или ти укриваш доходи
какво следва:
ако се амбицират още ти плющят актче (вж Административно наказателните разпоредби на ЗДДФЛ и съответните препратки към ЗАНН) в размер на от 500 - 1 000 лв нагоре и това е (следващия път актчето може да е по-голямо и да добавят и друго нарушение) ... за малко да пропусна: плащаш си и данъка към него
доколко това е възможно да се случи: ако работиш с фирми в бг вероятността е доста голяма: въпрос на време е да направят ревизия на фирмата и съответната насрещна проверка. Знам, че някой ще ме репликира как фирмата на стринка вече осма година данъчен не е виждала. Препоръчвам да се обърне за справка към ония бележки, които служат за тапети из коридорите на съда, НАП и канторите на частните съдебни изпълнители там наред с неиздължилите се кредитополучатели има доста хора, които вече са приключили с бизнеса заради данъчните.