dertre
Well-Known Member
Само аз ли си мисля, че това няма как да стане? Има вируси за СИМБИАН които при инсталиране на кракната игра са закачени за самата игра и почват да пращат платени смс от които печели въпросния "хакер" (това се прави в чужбина и за сега в България не съм чул за такъв вирус), но в случая според мене малкия сам си е пратил смс-ите и сега се чуди какво да излъже родителите си.Хакери харчат ваши пари с безплатен SMS Новата схема за измама е регистрирана преди дни
вторник, 24 май 2011 София
За чисто нова схема за измама чрез мобилния телефон алармираха родители. Засега на "въдицата" се е закачило дете, но не е ясно колко още хора са станали жервти.
Телефонни измамници измислиха нова схема за ограбване на нищо неподозиращи хора. Тя се случва в Интернет - хакери започват да харчат пари на ваш гръб, след като изпратите уж безплатен SMS. предаде бТВ.
Репортажът разказва как измамниците са успяли да излъжал малчуган от малко градче в страната.
Морис живее в малкото разградско градче Завет и е ученик в 6 клас. Въпреки че расте в беден край, той се чувства част от глобалното село благодарение на Интернет. Вкъщи семейството има два компютъра и момчето прекарва свободното си време във виртуални игри.
Миналия месец анонимен участник прави предложение на Морис – да стане администратор като изпрати безплатен SMS. Детето се поддава на изкушението, защото ролята на така наречения админ е важна - той може да определя кой да играе, да вади и допуска участници, да определя правила.
Но вместо да спечели власт, Морис губи контрола над телефона си. Оказва се, че изпратените от него текстови съобщения са 69 на брой. Цената на всяко едно от тях е пет лева без ДДС. Те са изпращани автоматично на всеки 20 секунди. Така, само за 20 минути, детето прави сметка от 345 лева без ДДС, обясни баща му.
От мобилния оператор не дават никакво обяснение за случилото се.
„Единственото, което казаха е, че не съм първи, няма и да съм последен”, споделя бащата на жертвата.
Проучване на семейството показва, че номерът е даден на сайт за игри за мобилни телефони. Кой реално е собственикът му обаче, не е ясно. Момчето не е получило нито игра за телефона, нито каквато и да е друга услуга срещу SMS-ите и семейството е пуснало жалба за измама.
АСН