От: Заплата на web developer - 500 лв?
Обучават?
И аз такива съм чувал, ама се самоОБУЧАВАШ.
По принцип аз лично като станах софиянец, а това не беше отдавна, отидох на десетина интервюта. Никъде не посмяха да ми предложат под 1000 лв. Впрочем на 2-3 места се опитаха да ми кажат, че "ще им е в повече", но ги отрязах на момента. След седмица бяха вдигнали кой с 200, кой с повече. Аз обаче не повтарям едно място.
Иначе, имах 3 предложения за между 1200-1500 лв. и приех едно от тях. Като цяло, фирмите с бг клиенти са скръндзи и предлагат между 700-1000 лв, че ако може и данъци да не плащат.
Останалите предложения даже не се замислих над тях - имат екип от 2ма души... що за просперитет ще имаш в такава?
Естествено, зависи колко си начинаещ. Ако нямаш никакъв опит, просто си минал Телерик или СА на Наков, трудно ще уредиш повече от 800 лв. Но аз кандидатсвах с дълъг списък от проекти.
Като цяло още в началото трябва да си осигуриш комфорта и със стартова заплата и след 3-тия или 6тия месец повишение.
Ако не, търсиш нова работа.
В София открих, че няма никакви кадри. На две интервюта се изцепиха, че кандидатите са под всякаква критика. Никак не е трудно да блеснеш. И имайки предвид това, можеш да се циганиш за всеки лев.
В провинцията почваш на 500 лв. и след половин година, ако си ценен, най-много да ти удвоят заплатата. Може да си с опит от 20 години с доказани качества, пак почваш на 500лв.
А тук в София такива заплати дават само фирми, които нямат клиенти от някоя бяла страна и дето имат по 1 програмист и половина (front-end-er). Отдалеч се усещат коя какво би предложила.
Идеята е да натрупаш солиден опит и да се пробваш като синиър. Там заплатите са от 2500 нагоре, според мои колеги.