"Затъпяващите деца на България"

harkon

New Member
България „заслужи” поредния позорен приз - първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Кой тогава да оправи България, щом поколението, от което зависи нейното бъдеще, получава такава оценка?

Не се изненадвам.

От: "Затъпяващите деца на България"

За съжаление правилно са ни оценили. Като ученик навремето мрънках, че не отделят почти никакво внимание на часовете по Български език (граматика). Странно, че даскалите дето се очаква да са светилата изобщо не забелязват този проблем. Вместо да се чудят как да вкарат часове по грамотност за първокурсници да вземат да наблегнат върху граматиката много по-рано и да не експлоатират умовете ни като бази данни. Ако им трябва база данни, ще им инсталирам един MySQL, че и скрипт ще им напиша, за да си добавят уроците. :D
Ето там ни е проблемът в образователната система. Не се отделя достатъчно внимание на същественото и не се толерира изобретателността и мисленето изобщо у учениците. Вместо това просто ни пълнят главите с някакви знания (в повечето случаи безполезни). С такова образование сме си за първо място по затъпяване.

Хората са заменими и правителството не се интересува от образованието им.

Когато нещо се желае особено много, явно се постига :)

Аз например ако реша уеко да затъпя едно бъдещо поколение на 1во място бих осакатил образователната система, после бих порезал и ценностната система - Бих създал идоли - чалга звезди, след това зрелища... игри на щастието. Ако нещо не сработи системата, бих създал предпоставки ала тип "жабогьол" - ще оставя народа да бачка колкото за яденето (ако това бъде храна изобщо), некоя малка сметка..и в никакъв случай за всичките - трябва да има интрига - леко задълженийце, което да притеснява и да ръга коня у рибрата, че и другиот месец трее рие пак в тиняка...пак за същото разбира се. Хмм, ако и с това не стане бих организирал един мега турнир по диабло 3 с 100 първи награди - лаптопи, 1000 втори награди - айайайпади и 10000 3ти награди смартфони.... Ако и така не успея...значи.... не са ми платили достатъчно :)

Аз например ако реша уеко да затъпя едно бъдещо поколение на 1во място бих осакатил образователната система, после бих порезал и ценностната система - Бих създал идоли - чалга звезди, след това зрелища... игри на щастието. Ако нещо не сработи системата, бих създал предпоставки ала тип "жабогьол" - ще оставя народа да бачка колкото за яденето (ако това бъде храна изобщо), некоя малка сметка..и в никакъв случай за всичките - трябва да има интрига - леко задълженийце, което да притеснява и да ръга коня у рибрата, че и другиот месец трее рие пак в тиняка...пак за същото разбира се. Хмм, ако и с това не стане бих организирал един мега турнир по диабло 3 с 100 първи награди - лаптопи, 1000 втори награди - айайайпади и 10000 3ти награди смартфони.... Ако и така не успея...значи.... не са ми платили достатъчно :)

То това вече е направено.

И като ученик, и като студент, съм имал учители, които ми искаха мислене. Знанията са в справочниците.
За чий ти е знание, след като не знаеш какво да правиш с него?!
Сега и знания не искат - ще се разбягат по други училища. Сега искат бройка - за да вържат бюджета и заплатите.

И като ученик, и като студент, съм имал учители, които ми искаха мислене. Знанията са в справочниците.
За чий ти е знание, след като не знаеш какво да правиш с него?!
Сега и знания не искат - ще се разбягат по други училища. Сега искат бройка - за да вържат бюджета и заплатите.
Мислех, че когато говорим за бройки и бюджет става въпрос за висшето, а не за основното или бъркам.
В посочения линк се говори най-вече за основното и средното образование и как влизат неграмотни студенти във висшето.

Те като влезат неграмотни във висшето какви мислиш че излизат.
Обаче неграмотността е съвсем различно нещо от затъпяването - има доста хора които са неграмотни или полу грамотни и не им пречи да са интелигентни - също така има доста грамотни дето са тъпи като гъзове

приза не е зарди това че са неграмотни и ходят на училище и излизат от там неграмотни а че въобще НЕ ходят на училище затова сме взели приз... и мисля че всички се сещаме коя малцинствена група отговаря на това и има по няколко деца и държи горе долу такъв нарастващ дял...

резултат - 21.8 на сто от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят.

От: Re: "Затъпяващите деца на България"

приза не е зарди това че са неграмотни и ходят на училище и излизат от там неграмотни а че въобще НЕ ходят на училище затова сме взели приз... и мисля че всички се сещаме коя малцинствена група отговаря на това и има по няколко деца и държи горе долу такъв нарастващ дял...

Е да, ама ние не говорим само за приза, а за ситуацията с грамотността у нас. Дори не се сетих за мургавите събратя, докато не намекна. Защо ми е да гледам тях, като си ми привлякъл достатъчно и тук, та даже, и на работодатели ми се правят?

Проблемът не са ни гореспоменатата малцинствена група. Несериозно е да се обвинява малцинство за резултата на мнозинството. Масовата тъпота и безидейност в посочената възраст и аз съм я забелязал. Просто хората са обезверени.

Проблемът не са ни гореспоменатата малцинствена група. Несериозно е да се обвинява малцинство за резултата на мнозинството. Масовата тъпота и безидейност в посочената възраст и аз съм я забелязал. Просто хората са обезверени.

Една умна приказка и от теб. Мислех си, че живееш само в илюзорен свят, изпъстрен с анимации.

BTW ... анимето ти в подписа дава грешка.

Безиедейни и тъпи ок ще го приема... ама поне са ходили на училище получили са тапията и работят че даже и кавлификация придобиват част от тях ... демек не влизат в определението за приза...

Най безидеиния образ който познавам в бг има ниски цели и ги е постигнал ... иска само да може да си пуши и да си работи нещо неангажиращо... да не му пречи... ама си е завършил средното ... транспортен техникум .... има професионална книжка (квалфикация) ама било натоварващо да го работи това... и затова охрнака бачка на ниско ниво.. има за сметки и за биричка в кварталното... ама въобще не може да допринесе за горната класация... не отговаря на нито едно от трите условия...

От: Re: "Затъпяващите деца на България"

Безиедейни и тъпи ок ще го приема... ама поне са ходили на училище получили са тапията и работят че даже и кавлификация придобиват част от тях ... демек не влизат в определението за приза...

Това, че са ходили на училище, каква връзка има с грамотността? Никаква! Повечето от тези ходили на училище, си остават неграмотни.

е аз имах на предвид че приза се дава на база това какъв младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят

ако ще останалите всички да са ракетни инженери по тези критерии се взима приза... и процента и определението отговаря точно на определена малцинствена група...

другия проблем не го отричам :)

На мен училището не ми даде занаята. За занаята, който практикувам от около 2 години е виновен един наш бивш (доколкото помня баннат) съфорумец. Въпреки, че беше измамник аз съм му благодарен, че ме прецака, благодарение на което се развих.
Та да се върна на темата. Исках да кажа, че тапията дето си я взимаш след много ходене на даскало често може да се окаже със стойността на тоалетна хартия (не казвам, че е винаги така). Щом някой който не е ходил много на даскало има занаят, работи, изкарва добри пари и храни семейство, то той е преуспял. Ако ти си киснал редовно на даскало, но не владееш никакъв занаят, не работиш и те хранят мама и татко (или баба и дядо), то яко си се прецакал с това ходене на даскало.

За harkon:
Мерси за отбелязаната авария. Имаше дребни проблеми с един, после с още два от харддисковете на сървъра. Сега си работи. Колкото и да е нахално ти предлагам да пробваш нещо от моя "илюзорен свят, изпъстрен с анимации" (по-точно японски анимации), пък може и да ти хареса. Човек трябва да има въображение (т.е. има нужда от илюзорен свят) за да създава неща дето ги няма, иначе животът е еднообразен и скучен.

Колкото и да е нахално ти предлагам да пробваш нещо от моя "илюзорен свят, изпъстрен с анимации" (по-точно японски анимации), пък може и да ти хареса. Човек трябва да има въображение (т.е. има нужда от илюзорен свят) за да създава неща дето ги няма, иначе животът е еднообразен и скучен.

Твоите са много детски. Предпочитам да гледам Clone Wars Animated Series, например. Също е важно аудиото да е английско, а не японско.

Да бе, не било в нея проблема. Ами точно тя бъгва статистиката. Всички етнически българи, които познавам имат завършено поне средно образование и работят. Хайде стига глупости, все още печелим световни олимпиади по физика, математика, информатика. Това, че ромляните са необразовани по какъв начин води до извода, че българите сме необразовани?

Горе