За Колко Бихте Направили ...

Green Bars

Well-Known Member
Пускам темата в офтопика, малко да си почешем пръстите в клавиатурата.

За колко бихте направили сайт, който:

* има няколко типа съдържание: новини/статии/продукти/ревюта , като са подходящо маркирани с Микродата и Опен Граф
* рейтинг система, потребителите да гласуват и коментират продуктите/ревютата
* категории
* сео френдли урл-та
* да кажем кръгло 100 записа от горните няколко типа съдържание, като контента е уникален/пренаписан , само в характеристиките на продукта се допуска някакво дублиране
* форум към сайта, като се ползват същите логини от сайта + фб конект

за дизайна няма претенции, може да се ползва готов темплейт

сайта може да се ползва за онлайн магазин с добавянето на разплащателна система или за промотиране на афф продукти

ПС: може да добавяте още точки наред с цената, която бихте искали за направата на такъв сайт.

От: За Колко Бихте Направили ...

Зависи. Предполагам мога да сглобя функциониращ сайт по горните точки за около ден. Без контента.
Но ще е абсолютен шитак. Функциониращ, но няма да изкарва пари. Дори български юзъри не биха се подлъгали да го ползват.

Ако е амбициозен проект за нормален пазар, ще отидат 1-1.5 месеца поне. Дори да се ползва готов темплейт.
Да се направи нещо нечупливо, приятно за ползване и ефективно, отива мнооооого време.
Основата е лесна, обаче детайлите лапат време и пари...

Цена: не бих се заел, ако е за друг освен мен. Мога да напиша някаква примерна сума, колкот да не е без хич, ама тя ще е някаква скандална за контекста...

Е, Noke го каза много добре преди мен, описа проблемите, съгласен съм с него. А относно мен - ако имам време бих се заел да го правя, но само заради тръпката. Цената: продиктувана е от работата която трябва да се свърши, която въобще не е малко - задължително да е 5 цифрена сума, 50 % от нея капаро, за по-малко даже няма си направя труда да погледна сайта.

Последно редактирано:

Цена: не бих се заел, ако е за друг освен мен.

Направи го за теб, и ми го продай след това, готово работещо. Гарантирам, че няма да съм ти конкурент в твоята ниша.

Принципно такова нещо готово няма (не съм намерил), но ако им анещо подобно казвайте :)

5-цифрена сума?
Няма лошо, стига да има кой да я предложи:mrgreen:

Е, това е моята оценка. Но винаги има някой, който може да предложи и по-ниска цена ... това е чисто субективно и е моята си оценка, с която не ангажирам никого.

е то има хора дето така си дават парите...
на един познат шефа му дал 10 бона за сайт ... , яко са го метнали и сайта сега е без оптимизация , като няма посещения не си изпълнява идеята да продава, и така 10 бона на вятъра.

Мисълта ми е че има хора дето дават пари, но има и педали от нашата ниша, които злоупотребяват с незнанието на клиентите си.

Ако тръгна да правя голям проект за друг човек, задължително поне 50% капаро

хъм и аз като ноке, мога да сглобя такава така функциониращ урдпресс за няколко дни само че без да е абсолютен шитак ама само систмата :) ще работи но без гаранция (бих го направил за себе си) защото при ъпдейти итн ще се губят неща понякога неща... и ще е нужен технически грамотен персонал, да го поддържа... просто на урдпресс имам цялата нужна функционалност със съответните плъгини а допълнителните неща ще се добавят във кода ... поддържането на урдпреса секюрнат също ще изисква технически умения .... общо взето както и ноке написа ще отнеме време да се направи така че да се ползва лесно от не толкова адвансъд потребител

цена: ами по скоро бих насочил във форума публично някой как да си го направи безплатно... да трупам контент :) аи може да е от полза на някой

или трябва да кажа доста висока 4 цифрена цена близка до границите на петте цифри и ще направя що годе разбивка НО пак ще си помисля дали да се наема да го свърша

1. ще вкарам лично ноу хау, някой се е блъскал да го натрупа но освен това ще си трябва и да се барне тук там и да се включи задължителна поддържа годишно в следващата точка ще обясня

2. ако дам ниска цена за горното само за труда за инсталация на две на три обясня как се работи със ситемата и с цел още по ниска цена минем без поддръжка и след един месец излезе ъпдейт и някой плъгин спре да фунционира като хората (например фейсбук бриджа, пъгина за рейтинги или плъгина за форум ) и ще има или ти ме измами и да ми тръгне лошо име и отново аз ще трябва да се бъхтя да го оправя затова такива случай ще са калкулирани в цената... няма да пусна цена без подръжка ... както казах предпочитам да не се занимавам отколкото да си сложа таралеж гащите

3. готов темплейт цена около 60 долара от темплейт монстър - харесвам техните.... като визия иначе някой са малко шит

4. 100 броя статии и описания (това е голяма поръчка ако не се даде основа на фрилансъра от къде какво да взима съдържание ще трябва да се разбие между няколко фрилансъра или ще има зацикляне ) предполагам че ще мога да направя пакетна оферта освен да ги пише и да ги качва във сайта ако искам и снимките да качава а това ще му отнеме време и ще струва повече отколкото само статии да кажем около 500 лв

5. снимки по 3 или по 5 броя на продукт - цена колкото каже фотографа с по хубави снимки по добре... може да се мине тънко ама ще е жалко за хубавия сайт накрая да му прецакаш конверсията с кофти снимки миниму няколко стотака може даже и 500 лв+

6. не е споменато но може и онпейдж сеото да се барне като освен сео урлта и структура на сайта - включвам освен микродатат и опън граф, да се подберат внимателно по няколко думичка в тайтъла и описанието на продукта, и самото съдържание - отнема време и се искат проучвания на киурди не бих дал магзин без това... затова казвам че по добре за мен да си го направя... и това ще отиде време и ще се вкара ноу хау ....

7 модул за раплащателна ситема ще ползвам някой от готовите мисля че и за урдпрес магазини... отново ще се наложи да се предложи поддръжка ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

та такам или трябва да е доста висока цената за да сте сигурни че ще доволен клиента иначе предпочитам да кажа може да се направи ... аз дадох най ниска цена май от всички ама това е заради урдпреса :p най мсовия цмс пести средства

или просто казвам
wordpress + eshop или друг + facebook bridge, wp froum server, + плъгин за реитинг на продуктите / темите + не съм проверявал има ли плъгин за микородата но мисля че има ако няма, ръчно добавяне в кода + темплейт + модул за епей/изипей мисля че имаше такъв + известно време труд предполагам поне няколко дни за да работи като хората тази смесица :) аз за разлика от ноке сигурно няма да смогна за ден ден и половина

и след това се разбираш с фрилансърите за съдържанието, за снимките с фотограф и с цена за качване на контента

+ проверка на киурдите на всички продукти за нагласяне на тайтъли и описания и съдържанието

+ в следващата една година да си го поддържате работещо при всеки ъпдейт
и ще си спестите това да ми дадете сума в високия обхват на 4 цифрените нищо работа както се казва...

Последно редактирано от модератор:

Ако се цели професионален изглед и изграждането на голям портал: Ще отнеме доста време за изпипване на всичко.
Функционалностите не са чак толкова трудни за постигане с някои от CMS-ите.
Аз бих изработил читаво подобно нещо за месец и половина поне. Иначе мога да го скалъпя работещо за час-два като функционалност.
Сумата ще е 1.5-4 хиляди лева - говоря само за моята работа около изграждането на самият сайт, без допълнителните разходи, които ще са небоходими (както каза Куул - профи снимки, читав кънтент).

Направи го за теб, и ми го продай след това, готово работещо. Гарантирам, че няма да съм ти конкурент в твоята ниша.

Принципно такова нещо готово няма (не съм намерил), но ако им анещо подобно казвайте :)
Ми аз всъщност наскоро правих такова - магазин, блог, форум + стабилен юзър мендижмънт. И го зарязах щото се появи нещо друго. Има някакъв вариант да го пакетирам като отделен продукт, ама не знам дали и кога - иска работа за да е юзър-френдли (като за крайни юзъри).

Викат им вертикални решения на тия. Специализирано, насочено към немного голяма аудитория, и затова - сравнително скъпо. Хубавото е че има сума ти незапълнени ниши. Лошото - иска немалко инвестиция като време и труд, а резултатят невинаги може да се предвиди...

Re: От: За Колко Бихте Направили ...

е то има хора дето така си дават парите...
на един познат шефа му дал 10 бона за сайт ... , яко са го метнали и сайта сега е без оптимизация , като няма посещения не си изпълнява идеята да продава, и така 10 бона на вятъра.

Мисълта ми е че има хора дето дават пари, но има и педали от нашата ниша, които злоупотребяват с незнанието на клиентите си.

Ако тръгна да правя голям проект за друг човек, задължително поне 50% капаро

Това е честа практика - когато се прави сайт да не се мисли за бъдещо интегриране на елементи или развиване в определена посока. Каквото-такова. Има всякакви, даже се чудя защо се учудвате. Реално, ако клиента е доволен, той ще ти донесе още бизнес. Ако не е, ще е еднократен удар, недай си боже и негативна реклама, която няма да ти позволи да вземеш и сайт за 300 лева. :) За това е според зависи. Тук пак е тип бизнес модел. 10К е много за нещо недоизпипано, или може би недовършено. Но го има и момента с какво е било в офертата, това се предоставя. SEO-то може да е леко направено, но не и да на 100% изпълнено. Поне за on-page-а говоря, защото другото (off-page) със сигурност не е почнато.

И аз не бих се ангажирал с точна цена, но може да е както за 500 лева, което ще е голям шит според мен, така и за 10К. Ако е нещо къстъм, пак се преизислява, но интелигентния собственик не залага на къстъм, защото там поддръжките са равносилни на програмиране и кодиране, другото е просто на 2-3 клика с бутоните "update" и "add." Виждал съм и сайтове за над 100К, но там вече говорим за корпорации, големи портали и наистна внушителни бизнеси, за който сайта е само лицето. Зад него има цяла изградена мрежа, системи за управление и какво ли не. И такова нещо може да се изготви с помощта на екип и знания за около 2 месеца.

Доста системи поддържат това, което си описал. Но реално ако ще правиш нещо добре и завършено, му изготвяш една добра цена, като включваш още много неща - социални прифили, защо не и някоя тикетинг система, да си следят съпорта нещата, аф. програма (ако говорим за магазин). Ако имаш готови материали и ясна идея, всичко е възможно. Но се отделя време и за измисляне на точни стил, ще е нужно добро проучване и анализиране, преди да се стигне до нещо конкретно, което реално си е знания. Качеството е равносилно на цената, това е закона тук. Никой не продава мерцедеси на цената на дачия, нали? А ако някой мисли, че прави мерцедеси и ги продава на цената на дачия, мога да му кажа, че този бизнес не е за него. Ако пък е обратното, прави дачии и ги продава за мерцедеси, скоро този бизнес ще го изхвърли. Няма 2 мнения по въпроса тук. Рядко съм виждал лъскави компании да имат кофти сайтове и често съм виждал смотани фирмички да имат кофти сайтове. Няма смисъл да дълбаем защо е така. Просто бюджети, възможности и виждания за нещата.

Горе