За печалбарството и Васко да Гама от село Рупча

tanipo

Well-Known Member
Гледах го отново наскоро и си припомних неща от детството, но най-ме стъписа момент от първа серия, когато едно от момчетата продаваше пресни плодове на туристите и баща му му се скара че е "търгаш", после дядото на момчето продаваше плодове и бащата пак каза нещо от сорта на това че го подигравали в службата заради това.

Мисля че това е залегнало дълбоко в нашата народо-психология и от там идва отрицателното настроение на хората към "фирмаджиите", и предприемачите. После иди обяснявай че от бизнеса и търговията идва прогреса и тя движи всичко.

От: За печалбарството и Васко да Гама от село Рупча

Едно време, като бях малък и съм помагал на нашите да продават на баба някакви зеленчуци и плодове и още тогава забелязах, че тези които бяха производителите и продаваха мразеха много т.нар. “прекупвачи“. Това май си е масова черта да завиждаш и мразиш по-успелите от теб и да си казваш „аз съм по-умен, ама той е с връзки, провървя му...“.
Така е и най-вероятно така ще бъде.

Аз пък съм забелязал как хората злобеят срещу "фирмадиите" и се радват да ги дънят на НАП и да име е гадно. А то в повечето случаи тия фирмаджии са с персонал от 1-2 човека и едвам оцеляват. Много е лесно да ги мразиш защото са беззащитни. Що не мразят някоя голяма фирма , ами ходят чинно и работят за тях и им купуват боклуците.

Просто си е като комлекс. Яко хейт за тези, които са успели, вместо да се поучат и те да направят нещо. Много малко хора си позволяват да мислят по-различно от тълпата. Явно там някъде се бърка връзката.

Това не е само в България, наскоро четох една книга как на времето и в САЩ са били така, но после се оправят - ние просто сме малко назад във времето и при нас ще се оправи.

Може ли да споделиш коя е книгата. Това яко хейт - губят те, щото много често хора като нас емигрират ако не физически то виртуално.

Гледах го отново наскоро и си припомних неща от детството, но най-ме стъписа момент от първа серия, когато едно от момчетата продаваше пресни плодове на туристите и баща му му се скара че е "търгаш", после дядото на момчето продаваше плодове и бащата пак каза нещо от сорта на това че го подигравали в службата заради това.
Но дядото отговаря, че и на него подмятат, че бъхи до тъмно, а синът му навърта километри с Жигулата... Така, че да си злобеят...
Времето, което другите влагат в хейт, може да се използва за по-продуктивни начиания. И така те остават само с хейта, аз си имам Жигула... :)

То навсякъде има завист и злоба, но в България народопсихологията е такава и бедността изостря положението. Хората искат да им паднат парите от небето, някой да дойде и да ги оправи и да живеят като в чалга клип ама реалността е друга. То така им е по-лесно само да мрънкат колко са зле и други да са виновни. А относно бизнеса какъвто и да е той винаги завистници и злобари ще намерят начин да те подиграват и да се опитват да те прецакат.

Аз лично не давам пет пари за хорското мнение и не се съобразявам с него. Имам един лаф, който се налага често да ползвам: "Акъли не приемам!". Хората не могат да разберат, че всеки сам си е виновен в повечето случаи за положението в което се намира, но голямото самочувствие на базата на нищо им пречи да го видят.

[video=youtube;p4G-2Y2Ip74]http://www.youtube.com/watch?v=p4G-2Y2Ip74[/video]

PS: Най ме кефи като си купиш ново луксозно немско возило и някой с Л*йно Клио да мине и да му удари един ключ на боята. :wink:

Последно редактирано:

Не е точно злоба, а по-скоро на старите хора им е набито в главите, че е лошо да си богат и всички които имат повече пари са някакви мошеници. И пак казвам - това не е само тук, има го навсякъде, просто в другите страни хората вече са си променили мисленето, а ние сме по-изостанали.

Не е точно злоба, а по-скоро на старите хора им е набито в главите, че е лошо да си богат и всички които имат повече пари са някакви мошеници. И пак казвам - това не е само тук, има го навсякъде, просто в другите страни хората вече са си променили мисленето, а ние сме по-изостанали.

Баш злоба си е набита. Иначе нямаше да има кой да бачка. А относно срама, редполагам знаете историята за тоалетните и че парите не миришат.

Има си и злобичка според мен. Проблема е, че е насочена много неправилно. Те злобеят най-вече срещу малкия бизнес и беззащитните. Всеки трябва да се пази. И все изкарват бизнеса че са мошеници, то и пресата се грижи за тоя имидж. Не, че няма мошеници, но ако си оглеждаш лесно може да се ориентираш кой какъв е. Но лесно е да се хейтва.

Че има злоба е ясно и то не само към бизнеса. Тук в България почти всеки го е яд, ако някой негов познат има нещо повече от него, а не разбира че по този начин вреди най-вече на себе си.

За всекиго е най-лесно да търси и обвини някой друг за проблемите си, вместо да седне и да ги реши.

Просто съм виждал разни служителки на разни институции как раздават правосъдие за "фирмаджиите" щот нали са фирми имат пари за доене. Навремето пък една някаква адвокатка по патентно право ми беше казала по телефона на въпроса колко ще и струват услугите, че щом аджеба сме тръгнали да регистрираме марка, значи и нейните услуги ще можем да си позволим...не знам може би трябваше да се почувствам поласкан и извисен и да си дам някоя хилядарка за мижавото и съдействие??? Така и не и се обадихме отново, а си свършихме всичко само и се получи много по-добре. Пиявици...

Много злоба и завист има в дребната душа на българина.Преди много години, още по Живково време една моя приятелка имаше гости от чужбина. Дошли с хубава кола, западна, невиждана по нашенските улици. На сутринта я намерили с една забита брадва в покрива на колата. Ей така, просто някой отишъл, фраснал една брадва отгоре и даже не си я прибрал. Това е положението, като не можеш да го имаш, може да го съсипеш. Същото става и когато някой подхване дребен бизнес - цялата рода и приятели, които до вчера не са се сещали за тебе изведнъж започват да се точат и да ползват услугите ти без да плащат, даже са толкова нагли, че искат да ги обслужваш с предимство, защото са ти роднини. Мога да ви разкажа поне 5 случая на фалирали заради нагли роднини.

......цялата рода и приятели, които до вчера не са се сещали за тебе изведнъж започват да се точат и да ползват услугите ти без да плащат, даже са толкова нагли, че искат да ги обслужваш с предимство, защото са ти роднини. Мога да ви разкажа поне 5 случая на фалирали заради нагли роднини.

По-големия проблем (поне при мен) не идва от желаещите безрезервна отдаденост към техните проблеми. А от върволицата кандидати за безлихвени кредити, които кредити не смятат за нужно да връщат. А ако проявиш нахалството да си поискаш парите те изкарват по-черен от дявола.

С годините така съм се озлобил към хора искащи нещо, че режа наред... Имаш ли пари? НЯМАМ Можеш ли...? НЕМОГА
С времето спряха да ме притесняват:)

Точно така е , ти си налягаш парцалите пестиш и работиш и имаш. На другия полюс някой си живее ден за ден и без мярка и иска ли иска. И колкото повече дадеш толкова повече се връщат да искат. Ако си мил и любезен ти се качват на главата. Ако си приятелски настроен ти се качват на главата. Ако искаш да помогнеш ти се качват на главата. Ако им направиш някакъв компромис ти се качваш на главата.

"Не знам кой е ключът към успеха, но ключа към провала е да се опитваш да угодиш на всички" - това го е казал Бил Козби и е подходящо за темата.

Горе