Драги ми Thebusiness
ICN.BG са една от фирмите с най-слаби сървъри в България.
Тъжното е, че са най-големите.
web-hosting.bg/forums/index.php?showtopic=175 - тук можеш да видиш изчерпателно обяснение защо да не си към тях (съжалявам, че не давам линк, но ми трябват 10 мнения). Кратка версия: давах им 21лв. на месец с ДДС за хостинг за сайт с 1600 уникални посетители на ден и го спряха, защото много товари.
В момента сайтът ми има около 4500 уникални посетители на ден и плащам 10лв. при ns1.bg, а те не се оплакват.
Кода на сайта не съм го пипал никога. Тоест при NS1.BG хоствам същия сайт със същия код с 3 пъти повече посещения, с много по-голяма натовареност (около 300ГБ на месец ми е трафика). Проблеми с тях не съм имал и смея да ти ги препоръчам. След тази постъпка заради мен клиентите на ICN.BG намаляха с около 20. Искрено се надявам да продължат да намаляват.
Относно Hostgator... моя приятелка ги ползва и е много доволна от тях, препоръчвала ми ги е.
Аз обаче знам една друга фирма. Говоря ти за lunarpages.com. Понеже съм контактна личност се запознах с част от съпорт екипа им. Даже една жена ми казва и разни неща дето са фирмени тайни, в смисъл вярвам й. Затова я питах: "колко реално от този трафик и това пространство мога да използвам?". Очаквах да чуя отговор, че компанията оувърселва, както повечето големи. Може и да го правят. Само че тя ми каза, че по принцип мога да използвам обявените параметри на 100%, стига да не надвишавам CPU лимита.
Lunarpages.com смея да ти ги препоръчам ако ти е добра международната скорост. В смисъл FTP-то им е бавно, но сайтовете се отварят с добра скорост от всякъде. Всичко е бързо освен FTP-то. Но на мен ми е ниска международната скорост, така че е обяснимо.
Препоръчвали са ми и dreamhost.com. Но са ми и казвали да се пазя от тях. В общи линии наблюденията ми над тях са, че са със собствен контролен панел, който обновяват изключително рядко. А скоростта не е впечатляваща.
Та, за да обобщим, ще кажа:
За българска хостинг компания ви препоръчвам NS1.BG от личен опит.
За чуждестранна хостинг компания ви препоръчвам Lunarpages.com от личен опит. На мен са ми препоръчвали hostgator и dreamhost.com, но аз лично от дриймхост нямам добри наблюдения.
И само остана едно предупреждение относно NS1.BG: сървърите им не позволяват /public_html/ директорията да е с CHMOD 777 и дава грешка 500, така че с някои скриптове може да си имате проблеми.
Колкото до избора дали български или чуждестранен хостинг.
Интернет пространството в България е доста добре развито. За жалост според статистиката едва 30% от българите използват интернет. Това, разбира се, не е така. Малко по-реална статистика е, че този процент е между 60 и 70. Защо се получава това объркване?
В София интернет доставчиците се конкурират много (вижте lan.start.bg). Цените са ниски, скоростите - високи, трафикът - неограничен, IP адресите - реални, даже на места и статични.
В другите градове някъде има по един-двама доставчииц на град (за Русе разбрах, че май били 3, без да претендирам за достоверност, но Русе е голям град). Повечето доставчици по другите градове крият клиентите си зад едно IP. Това прави онази статистика недостоверна.
Но натискът е голям. БТК почнаха да конкурират дори и софийските квартални LANternet доставчици с тия ADSL скорости. Моята прогноза, е че до година почти цяла България ще е с реални IP адреси и скоростите ще станат големи.
Тоест някъде след година българските хостинги ще започнат да умират. Те не предлагат особено големи параметри, а само добра свързаност и затова са предпочитани. Но с нарастването на скоростите на интернет доставчиците, чуждестранните хостинг компании е много вероятно да станат предпочитани, защото разликата в скоростите е малка, а в останалите критерии - огромна в полза на чужденците.
Така че засега е по-добре български хостинг. Поне тази година.