От: Измама за милиони от ПИБ
Когато ножа е опрял в кокала подписваш, иначе фалираш., независимо от нечовешките условия. Това е поискала банката, това са подписали. Като още в самото начало всичко е било уточнено с държавата. Забавяне на плащания и тн... Схемата е безкрайно проста. В случая банката не иска да си получи парите, а иска да лапне апетитна хапка. Като хапката се поднася към алчната й паст от държавата.
Ако прием, че са били такива тежки условията - значи тази фирма е била достатъчно рискова.
Ако само ПИБ и е отпуснала заем, значи фирма е била пак много рискова и на крачка от фалит.
Това, че тогава не е фалирала а е теглила кредит и не успяла да се преструктурира и да намери капиталите - то значи просто си е отложила фалита.
5 месеца да не плащаш и основният ти поток да е държавна поръчка - явно има защо сега ще ги вземат.
Не знам дали знаеш но повече от 3 месеца неплащане или 90-дни - банката го води кредита за лош и има няколко опции - преструктурира/изземва/продава или отписва. Това си е право на банката.
Не знам колко е винвен ГЕРБ, че през 2008 бяха вземати големи кредити от фирмите, които сега им тежат като воденичен камък и ги фалира.
Не е толкова лесно взимаш кредити и ти гарантира ще правиш пари - ако грешно разчиташ бъдещето това, което те очаква е фалит. Банката тук не е виновата и най-малко. Тя предлага нещо в замаяна на парите си.
През 2010 банките не оспускаха и се бореха за всеки кеш - щом искаш от тях кредит ще е на висока цена. И това е цената, защо не са отишли при конкурентите им - има още 23 банки.....
И аз да съм на тяхно място и аз щях направя така - като подпишеш договор, в който ти си в неигодна позиция, ясно е кой поема рисковете. Когато си взел и не си променил нещата, то ти просто си отложил фалита си.
И за протокола - банковият кредит е само един от начините за финансиране - има още няколко. Емитиране на нови акции, хибрдини инструменти, облигации, продажба на взимания, външни кредитни линии, продажби на активи, дори и листване на борсата, венчър капитали.