Илиян Вълков: Пътят на шампиона – От първата тренировка до световния връх

456243341_18346764793137787_1077435635836651308_n.jpg

От фитнеса до световния връх​

Илиян Вълков не започва пътя си към успеха като професионален атлет, а като обикновен младеж, който тренира във фитнеса. Всичко става съвсем неoчаквано – тренировките са част от ежедневието му, но в един момент попада на клипове по канадска борба. Любопитството го повежда по нов път. Тогава съдбата му го среща с Йордан Цонев – неговия бъдещ треньор, който му показва основите на този спорт. С всеки изминал ден Илиян усеща, че това е повече от просто хоби. Това е страст, която го поглъща напълно. Оставя фитнеса настрана и се посвещава на канадската борба.
Само за три години, упоритата работа и тренировките го изкачват до върха на света. Илиян печели световната титла и сбъдва мечтата си – да чуе химна на България, изпълнен в негова чест. Историята му звучи като сценарий от филм, но това е неговата реалност – изпълнена с много труд, отдаденост и воля за победа.

Страст и постоянство​

За Илиян всяка тренировка е стъпка към неговата цел. Той тренира двуразово, шест дни в седмицата, като всяка тренировка е насочена към изграждане на максимална сила. В канадската борба няма място за компромиси – тренировките са различни от фитнеса, тук целта е да направиш малко повторения с максимални тежести. „Ако правиш три повторения, четвъртото трябва да е невъзможно“, казва нашия шампион с усмивка.

Но дори когато мотивацията го напуска, Илиян винаги намира начин да продължи напред. „Понякога просто не ми се тренира, но знам, че ако искам да стана най-добрият, трябва да продължа. Все от някъде ще скатая два часа за тренировка“, споделя той. Това вътрешно желание за успех, този стремеж да стане по-добър, е това, което го движи напред, дори в най-тежките моменти.

Пътят към световния шампионат​

Когато Илиян разбира, че Световното първенство по канадска борба ще се проведе в Гърция, той не планира да спечели. Вместо това, решава да отиде, за да провери на какво ниво е. Работи цяло лято, за да събере пари за пътуването, без да подозира, че това ще бъде неговият момент на триумф.
На състезанието Илиян надминава всички очаквания, включително и своите собствени. Той побеждава най-добрите в света и се завръща като световен шампион.

Цената на успеха: Болка и упоритост​

Всяка голяма победа има своята цена, а за Илиян тя е свързана с болка – болки в лактите и раменете, които съпътстват всеки сериозен атлет по канадска борба. Много новобранци се отказват, защото не издържат на тази болка. Но за Илиян тя е просто част от играта. „Спал съм с възглавници под лактите, за да не усещам болката. Сега вече съм свикнал“, казва той спокойно, сякаш това е най-естественото нещо на света.
Упоритостта е може би най-ценното качество, което спортът му е дал. Илиян не спира да натиска и да преследва целите си, независимо от трудностите. Тази упоритост го води напред – към нови победи и нови върхове.

Няма лимити за мечтите​

Въпреки световния си успех, Илиян не спира дотук. Следващото му голямо предизвикателство е състезанието в Горна Оряховица – квалификация за престижния „Арнолд Класик“ в САЩ. Това състезание, което е едно от най-важните в света на канадската борба. Илиян е решен да се класира и да продължи да представлява България на най-високо ниво.

Посланието на шампиона​

Когато го попитах какво послание иска да остави на читателите, Илиян отговори просто: „Всеки има потенциала да се развива, без значение в каква сфера. Може да станеш първи, стига да имаш желание и да действаш в посока на прогрес. С малки стъпки всеки ден можеш да стигнеш много далеч.“

Историята на Илиян Вълков е жива демонстрация на това как дисциплината, постоянството и страстта към спорта могат да превърнат една мечта в реалност.
А ако и ти искаш да се присъединиш към инициативата ми "Опознай града" можеш да се свържеш с мен на номерата 0877860000/ 0894957737, също така и да влезеш в страницата ми в сайта на RE/MAX Activ където мога да те запозная и със света на недвижимите имоти.
 

Горе