Имам въпрос за php сертифициране

От: Имам въпрос за php сертифициране

Аз ако съм "работодател" ще оценявам кандидатите за работа като има давам някакви задачи и гледам какво са направили. Това със сертификатите ми се вижда доста съмнително.

Човек, който разполага със сертификати, за които си е платил една достойна сума не би отивъл при работодател, който няма HR или служител, който да проучи къв е тоя сертификат.
Пък като се видят изискванията и цената, това е доста по-добро свидетелство от отделни задачки-закачки. Ясно е, че в процеса на работа ще се оцени по-добре, но като на пръв поглед дава добра представа за уменията на програмиста.

Абе както и да го гледаш сертификат, който си изкарал сам вкъщи през интернет, с едното обещание че няма да чиитваш си е несериозна работа. Никоя уважаваща себе си фирма няма да те вземе на работа без да те пусне първо през един тон тестове. Така че това е по-скоро да ти краси CV-то, ясно че е по-добре с него, ама и не очаквай някакви чудеса.

сериозните фирми по света като видят Zend сертификат и повече нито питат нито гледат СиВита нищо нищо. Който мисли, че е несериозно, да пробва да си извади Зенд серфитификат. :)

В България се гледа само качества от типа дали лесно можеш да бъдеш манипулиран със заплатата и да имаш скилове за роботизация и мълчаливо робство.
Хубавото е, че вече и дори тук има стабилни компании.

Абе както и да го гледаш сертификат, който си изкарал сам вкъщи през интернет, с едното обещание че няма да чиитваш си е несериозна работа. Никоя уважаваща себе си фирма няма да те вземе на работа без да те пусне първо през един тон тестове. Така че това е по-скоро да ти краси CV-то, ясно че е по-добре с него, ама и не очаквай някакви чудеса.
Несериозна работа е да чийтваш на такъв изпит. Като те изгонят от 3-4 места, щото си некадърен, какво ще си пишеш в CV-то? И къде ще работиш? В някоя малка фирма, където няма да те вземат, щото ще си помислят, че няма как да ти плащат ли?
PHP документацията далеч не може да даде отговори на всички въпроси, даже и с коментарите към нея. Или го можеш, или не.

Само да уточня малко, тъй като явно е нужно. Все пак говорим за Zend сертификата, а не за тест.бг

Човек, който не може да борави със Zend PHP Framework като с пишката си, който няма зад гърба си един куп мащабни тежки проекти, няма как да чиитне на този изпит, колкото и да се мъчи.
И от тук копи пействам горната ми реплика:

сериозните фирми по света като видят Zend сертификат и повече нито питат нито гледат СиВита нищо нищо.

така че няма какво да го обсъждате това. Не вярвам някой в този форум да има този сертификат, така че не заблуждавайте човека, който пита въпроса.

Е така е, точно за Зенд незнам как стоят нещата, но съм правил много други такива - Brainbench, W3C, Expert Rating... и оттам изхождам. Незнам как се прави тоя тест - ако е в зала с комисия, както са на Майкрософт или Оракъл например - ок. Иначе каква е гаранцията, че няма да си взема някое гуру до мен да ми подсказва?
На вас ако ви се струва несериозно да чиитваш на тоя тест - има много хора, които биха го направили, ако знаят че това ще им спечели позицията.

има много хора, които биха го направили, ако знаят че това ще им спечели позицията.
Така или иначе това може да им донесе печалба единствено в супер краткосрочен план - да кажем 2 месеца максимум. После става най-големият автогол, който са си вкарвали.

Недейте да говорите глупости. Това е много сериозен сертификат. Имам ги и двата.

сериозните фирми по света като видят Zend сертификат и повече нито питат нито гледат СиВита нищо нищо. Който мисли, че е несериозно, да пробва да си извади Зенд серфитификат. :)

Колегата ви го е казал много правилно. Щом като смятате че е играчка - пробвайте. Това е.
Зенд са пренаписали ядрото на ПХП. Дали според вас ще ви издадат някакво постно сертификатче за сините ви очи.
Всеки професионалист - работодател знае колко тежи този сертификат. Няма какво повече да си приказваме.
Има 42 сертифицирани българи - 2-ма за пхп4 и 40 за пхп5.

Успех на всички ;)

Ако на Зенд ви се струват сложни, изкарайте на Оракъл или Майкрософт някои сертификат и тогава правете сравнения кое какво било :)

А и това че е сложен само по себе си не значи нищо. Когато обаче сертификата, освен сложност, ти дава и някакви гаранции (правен пред комисия, всеки път различни тестове и тн и тн) това вече има съвсем друга тежест и наистина се признава навсякъде. Да не говорим и реално с колко ти вдига пазарната цена.

Не казвам, че е безсмислен, все пак пред някои фирми и Брейнбенч минава, ама не е като да ти отваря кой знае какви врати.

Ще ви дам един пример отидете на odesk.com това е портал за freelancers и вижте колко взимат на час сертифицираните програмисти в сравнение с другите.

Аз в elance работя и ми прави впечатление, че не се трогват особено, хем всичките сертификати са ми в top5 и top10... Ама и там няма гаранции за чиитване.

EDIT: Да допълня само, специално за сертификати ми се струва, че повече файда има за пред работодатели, понеже тия по фрииланс сайтовете търсят предимно евтин труд. Пък и тия дето търсят високо качество, гледат най-вече как ще ги омаяш, също портфолио и тн. Та поне от това което виждам не носят големи дивиденти във фрииланса.

Последно редактирано:

Сертификатите ли? Специално в еланс са безплатни, но там им плащаш доста пари като комисионни и месечни такси. Пък и важат само за сайта, не ти ги издават хартиени.

Моето мнение е че сертификата е хубаво нещо, ама не е манна небесна и само с него не става. Вече ако търсиш манна небесна, насочи се към Майкрософтските, ама те са една торба пари, освен това неможеш да се явяваш когато искаш. И пак шанса да те скъсат е много голям.

Другите дето май са далавера при търсене на работа са тия на Наков хората - БАРС, които пак са много пари, ама те свързват с работодатели после.

Горе